Főkép

Az évente megújuló tematikának köszönhetően idén is új, ez alkalommal hamisítatlan provence-i hangulattal várják a finom borok és különleges koncertélmények híveit a
VI. Gere Jazz Fesztiválra.

 

A koncertfolyamot a mára Európa-szerte jegyzett Harcsa Veronika indítja állandó partnere, Gyémánt Bálint lebilincselő gitár-kíséretével. A tanulmányai és magánélete miatt egyre több időt külföldön töltő énekesnő itthoni fellépéseinek száma az utóbbi években érezhetően megfogyatkozott, így minden hazai koncertje különleges eseménynek számít. Veronika előadásmódjában a báj és az intellektus kifinomult énektechnikával párosul, melyet Gyémánt Bálint bravúros gitárjátéka tesz teljessé. Megszámlálhatatlan közös koncertjük eredője az a magas fokú egymásra hangoltság, mely koncertről koncertre mindig újat mondó zenei párbeszédükben érzékelhető. A duó koncertje után a pénteki nap programját a hazai jazz másik megkerülhetetlen dívája, a popzenében is minőségit alkotó Váczi Eszter és zenekara folytatja. A nem csak hangzásában, de megjelenésében is stílusos kvartett dalaiban a zene mellett a szöveg is fontos szerepet kap. Az énekesnő saját költeményei mély érzelmeket fogalmaznak meg, melyeket fanyar, néhol melankolikus, de minden esetben szerethető humor tesz könnyen befogadhatóvá.

 

A táncolni vágyók idén sem csalódnak majd. A péntek esti hangulatfelelős a méltán népszerű Irie Maffia frontembere, a ghánai–magyar rapdíva, Sena lesz, aki ezen az estén saját formációjával lép színpadra. Kísérői a hazai jazz- és popszcéna ismert egyéniségei, élükön a Hammond-orgona nagykövetével, Premecz Mátyással. A Shakespeare-szonett-feldolgozásaival is nagy sikert arató Sena ezzel a felállással hozza igazán önmagát, megmutatva egyéniségét és azt az őserőt, mely leginkább sajátja.

 

A fesztivál második napján, szombaton a sort a Manouche swinget a pop zenével briliánsan ötvöző Pankastic! nyitja. Eredeti stílusuk, melyet „Django-Pop”-ként aposztrofálnak, a boldog békeidők jazz-es hangzásvilágát ötvözi a világzene kreatív egyediségével. A különleges megszólalást a modern zenei keretek között unikálisnak számító cimbalom is garantálja. A Pankastic! után a fesztivál egyik, de nem egyetlen világklasszisokból álló formációja veszi át a stafétát. A Kossuth- és Liszt-díjjal is elismert gitárvirtuóz, Snétberger Ferenc partnere a trombita egyik legnagyobb jelenkori mestere, Markus Stockhausen lesz. Kettejük közös munkájaként született meg az a megindítóan szép, andalító zenei anyag, mely a Streams névre keresztelt albumon látott napvilágot. Szintén közös munkájuk eredménye a kiugró kritikai elismerést kiváltó Joyosa című lemez, melyen Arild Andersen bőgőn és Patrice Heral dobon működik közre. A rendkívüli művészek alkotta zene plasztikus, ritmikus, mégis szelíden hömpölygő.

 

A fesztivál záróakkordjait szolgáltató világsztár formáció magyarországi fellépéseit mindig hatalmas várakozás előzi meg. A közönség kedvence, a francia Nouvelle Vague a MÜPA-ban és az A38-on több ízben adott teltházas koncertet. A rádiók lejátszási listáin aranyérmes feldolgozásaik és saját szerzeményeik egyszerre csengnek ismerősen, és ajándékozzák meg eredeti játékossággal a hallgatóságot. A koncert létrejöttének izgalmas apropója, hogy Olivier Libaux, a zenekar vezéregyénisége egy ideig elhivatott borászként is tevékenykedett, így „műértőként” nagy örömmel fogadta el a Gere Birtok felkérését.

 

Noha a borászat nyolc generációs korához képest az idén hatodik alkalommal életre hívott programsorozat fiatalnak mondható, mégis mostanra hagyományként számon tartott fesztivállal várja Villány a jó ízlés elhivatott rajongóit. A program rendezői és a borászok közösen szavatolják, hogy a Gere Birtok exkluzív kerti partija idén is maradandó élményekkel ajándékozza meg vendégeit.

 

Dátum: 2017. június 9–10.

Helyszín: Villány, Erkel Ferenc u. 2/a.

Jegyár: Pénteki jegy: 12.900 Ft, szombati jegy: 16.900 Ft, kétnapos jegy: 24.900 Ft.

 

Forrás és további információ:

http://www.gerejazz.hu/

http://www.facebook.com/events/1332687053445882/