Főkép

A Magyar Képregény Szövetség 13. alkalommal rendezi meg az ország legnagyobb képregényes rendezvényét. Várjuk a képregényolvasókat és gyűjtőket, az óvatos érdeklődőket és a fanatikusokat május 14-én, vasárnap, 10 órától. Változás az előző évekhez képest, hogy idén a Dürer-kert teljes területén lesznek programok: megnöveltük a vásárteret, és egy külön workshop-terem is kialakításra kerül.

 


PROGRAMOK: A rendezvény a képregény minden területét egyesíti: vásár, szakmai és szórakoztató programok, vetítések, játékok, képregényes rögtönzések.

A fesztiválon adjuk át az Alfabéta-díjat, a Magyar Képregény Szövetség elismerését a tavaly megjelent legjobb képregények alkotóinak. Várjuk az érdeklődőket kerekasztalokra külföldi vendégeinkkel és a nagysikerű Életben maradnának képregényes versillusztrációs projekt alkotóival; de beszélgetünk még a magyar képregényes szubkultúráról, illetve képregényfilmekről is. A workshop-teremben magyar képregényalkotók mesélnek műhelytitkaikról, valamint meg lehet ismerkedni a digitális képregényrajzolással.
A fesztivál plakátját Haui József rajzolta és Pilcz Roland színezte.

Külföldi vendégek
• Jul (Franciaország) – a Lucky Luke alkotója, 12 évesen nyerte első díját az Angoulême-I Képregényfesztiválon. Igazán ismertté a Silex and the City-vel vált, amiből tévésorozat is készült 2012-ben.
• Victor Drujiniu (Románia) – A 36 éves román művész jelenleg Temesváron él és alkot, elsősorban külföldi piacra: a Dark Horse, a DC és a Marvel mellett a francia képregénypiacra is rajzol
• Leopold Maurer (Ausztria) - avaly jelent meg a Shakespeare-művet adaptáló Vihar című képregénye, amit idén jelöltek a Legjobb Osztrák Gyerekkönyv díjára.

Képregénydíj-átadás
Az Alfabéta-díj a magyar képregényes szakma legnagyobb elismerése, melyet 2006 óta ítélnek oda a megelőző év legjobb képregényeinek, előre meghirdetett kategóriákban. 2014 óta a képregényes termésből állandó előzsűri válogat, a shortlist alapján pedig egy tizenöt főre bővített zsűri dönt. Ez az alkalomra felkért képregényalkotókból, kritikusokból, grafikusokból, egyetemi tanárokból áll.
• Alfabéta-díj a legjobb 2016-ban megjelent kép-regényért (jelöltek)
• Alfabéta-díj a legjobb 2016-ban megjelent kép-novelláért (jelöltek)
• Alfabéta-díj a legjobb 2016-ban megjelent webcomicért (jelöltek)
• Korcsmáros Pál életműdíj – kapja Marabu

Magyar sztárvendég: Puzsér Róbert

Kerekasztalok és beszélgetések
• A Pókember-generáció: Kertész Sándor új könyve a magyar képregényes szubkultúráról
• Képregényfilmekről – résztvevők: Dunai Tamás (Szegedi Egyetem), Harza Tamás (Kingpin kiadó), Rusznyák Csaba (Geekz). Moderál Dani Áron.
• Az Életben maradnának versillusztráció-projektről: Cserkuti Dávid, Csordás Dániel, Tondora Judit, Vér Balázs. Moderál: Szekeres Nikoletta (FISZ)

Workshopok
• képregényes workshop Victor Drujiniuval
• matricakészítés gyerekeknek
• Három többszörösen publikált hazai képregényalkotót kértünk fel, hogy rövid előadásban mutassanak be egy-egy problémát, mely sokat foglalkoztatja őket. Egyéni kérdésfelvetések és egyéni válaszok gyakorlati kérdésekről.

Előadnak:
̶ Somogyi György, az Alfabéta-jelölt Kittenberger írója a forgatókönyvírásról
̶ Vidák Zsolt, az Alfabéta-jelölt Pipien Molestus alkotója
̶ Szűcs Gyula, a Kaméleon Komix képregénykiadó vezetője a kiadóalapításról
̶ Molnár Gábor, kétszeres Alfabéta-díjas alkotó rajzeszközökről

Új magyar megjelenések és vásár
Számos magyar alkotó és kiadó időzíti a fesztiválra új megjelenését: folytatódnak már ismert sorozatok szuperhősökkel és nélkülük, nem maradnak el a magyar képregényklasszikusok újrakiadásai.
A kibővült vásártérben szerzői képregényesek, fanzine-osok, és nagyobb kiadók állítanak standot. A fesztivál vásártere nem azonos az évente kétszer megrendezett képregénybörzével, használt képregények és relikviák korlátozottan lesznek kaphatók.

Comic Jam – közös rajzolás
A képregényfesztiválban az a jó, hogy a látogatók nem csak a színpadról figyelhetik, vagy a dedikálások során kerülhetnek kapcsolatba a magyar képregényesekkel, hanem együtt is rajzolhatnak és beszélgethetnek velük. A comic jam lényege a közös alkotás és improvizáció, ahol nem csak a kiművelt rajzkészségek számítanak.

---
Külföldi vendégeinkről:
Jul (Franciaország)
A francia karikaturista és képregényrajzoló 12 évesen nyerte első díját az Angoulême-I Képregényfesztiválon. Habár eredetileg kínai történelemből szerzett diplomát, hamarosan főállású grafikusként kezdett tevékenykedni olyan francia lapoknál, mint a Le Monde vagy a Nouvel Observateur, 2005-ben pedig megjelent első BD-je, a José Bovét meg kell ölni (Il faut tuer José Bové ) is. Igazán ismertté a Silex and the City-vel vált, amiből tévésorozat is készült 2012-ben.
A Budapesti Képregényfesztiválon a Pesti Könyv Kiadó kiadásában lesz kapható Az ígéret földje című Lucky Luke-füzet Jul és Achdé készítésében.
Victor Drujiniu (Románia)
A 36 éves román művész jelenleg Temesváron él és alkot, elsősorban külföldi piacra. Az egyetem elvégzése után az amerikai Zenescope Entertainment-nek dolgozott, majd a Dark Horse-nak – itt Robert Rodriguez személyesen választotta ki a filmen alapuló Predators képregény 64 oldalának megrajzolására. Kollaborált a Marvellel és a DC Digitals-szel, 2012-ben pedig olyan művészekkel vehetett részt a londoni Comic Conon, mint George Perez, Ian Churchill, Bill Sienkiewicz, Mike Deodato J.R. vagy Jim Cheung. Francia piacra 2014-ben kezdett dolgozni a Soleil kiadó révén: először a Paris Saint-Germain focicsapatról készített albumot, most pedig egy második világháborús képregényen dolgozik. A fesztiválra a Victor Drujiniu rajzolta Occultist című Dark Horse-sorozat felvezető epizódja jelenik meg a Nero Blanco kiadó gondozásában.  
Leopold Maurer (Ausztria)
Az osztrák Leopold Maurer 1969-ben született Bécsben. Először szociológiát tanult, majd festészetet és grafikát a bécsi Képzőművészeti Akadémián, 1998 óta pedig szabadúszóként tevékenykedik a karikatúra, animáció és képregény médiumaiban. Tavaly jelent meg a Shakespeare-művet adaptáló Vihar című képregénye, amit idén jelöltek a Legjobb Osztrák Gyerekkönyv díjára. A Budapesti Képregényfesztiválra Maurer Csatorna című, 104 oldalas, fekete-fehér képregényét a Nero Blanco Comix fogja kiadni limitált példányszámban.
http://www.leopoldmaurer.com/


13. Budapesti Nemzetközi Képregényfesztivál
Budapest, 2017. május 14. 10.00-18.00
Dürer-kert, Budapest, Ajtósi Dürer sor 19-21.

Forrás és további infó:
kepregeny.blog.hu
facebook.com/kepregenyfesztival
https://www.facebook.com/events/1821203378204570/