Főkép

A Fonó nyolcadik alkalommal rendezi meg a Budapest Folk Festet. Idén a Fonó Sztregova utcai épülete és a Várkert Bazár Öntőház udvara ad otthont az autentikus népzenei és a világzenei nagykoncerteket egyaránt felvonultató programsorozatnak. A fesztivál sztárvendége lesz a török BaBaZuLa, a lengyel Dikanda, a román Mahala Rai Banda és a Nadara, együtt lép fel a legendás makedón gitáros, Vlatko Stefanovski és a bolgár fúvosfenomén, Theodosii Spassov. Különleges színfoltot képvisel a spanyolországi görög együttes, a Trio Feta Orchestra és a rendkívül sokoldalú izraeli fúvós, Amir Gwirtzman. A magyar művészek közül itt lesz Barabás Lőrinc és zenekara, kik együtt lépnek fel Kézdy Lucával, az Esszencia produkció, a Buda Folk Band, a hazai világzene egyik különlegessége, a ghánai származású Sena és a műfajokon átívelő Gypo Circus is. A Fonóba énekes és táncos mestereket hívtak meg Vajdaszentiványról, a Várkert Bazár borteraszán pedig a Tokos, a Fanafra Complexa, a PásztorHóra és a Fokos muzsikál a folkkocsmában. Vasárnap gyerekprogrammal várják a családokat.

 

Budapest Közép-Európa meghatározó városaként központja a térség több forrásból táplálkozó zenei kultúrájának, amely rengeteg szállal kötődik össze, újra és újra gazdagítva egymást. E köré a gondolat köré épül Fonó által minden tavasszal megrendezett Budapest Folk Fest programja. A szezonnyitó, részben szabadtéri fesztiválon ezért éppúgy elfér az autentikus népzene és táncház, mint a román gipsy zene vagy a balkáni muzsikák. Az összekötő kapocs a hagyományokban rejlő erő, ami továbbvisz egy olyan vidékre, ahol a régi nem fél az újtól és ahol az új nem utasítja el a régit. A szervezők minden évben egy szokatlan, de annál izgalmasabb válogatást nyújtanak az idei év folk produkcióiból.

 

A 2017-es Budapest Folk Fest ismét a Fonó tradicionális szerdai táncházában adatközlő mesterekkel  és autentikus táncházzal indul, majd a Várkert Bazár szabadtéri színpadán és teraszán nagykoncertekkel  és esti borkóstolókkal, folkkocsmával folytatódik.

 

Kevés jobb szabadtéri koncerthelyszín akad Budapesten, mint a Várkert Bazár. Rálátni a Dunára, az esti fényben fürdő és nyüzsgő pesti oldalra, a dunai hidakra és a méltóságteljesen magasodó Várhegyre.

 

2017. május 24. szerda - Budapest Folk Fest (helyszín: Fonó)
18:30 Vajdaszentiványi gála adatközlőkkel. Muzsikál: Bazseva

2017. május 25. csütörtök - Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár - Öntőház Udvar)
19:00 Esszencia
20:30 Nadara (RO)
22:00 Mahala Rai Banda (RO)
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: Tokos

2017. május 26. péntek - Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár - Öntőház Udvar)
19:00 Barabás Lőrinc Quartet feat Kézdy Luca
20:30 Vlatko Stefanovksi (MAC) és Theodosii Spassov (BG) duó
22:00 Sena
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: Fanfara Complexa

2017. május 27. szombat - Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár - Öntőház Udvar)
19:00 Gypo Circus
20:30 Trio Feta Orchestra (ES)
22:00 BaBa ZuLa (TR)
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: PásztorHóra

2017. május 28. vasárnap - Budapest Folk Fest (helyszín: Várkert Bazár)
Reneszánsz Udvar
15.00 Szárnyas Sárkányok előadás - gólyalábasok
16.00 Majorosi Ági bábszínháza: Százszorszép Bóbiska
17.30 Sarjú Banda – concert
Öntőház Udvar
19.00 Amir Gwirtzman (IL)
20.00 Buda Folk Band
21.30 Dikanda (PL)
23:00 folkkocsma a Borteraszon muzsikál: Fokos

 

A Budapest Folk Festre jegyek kaphatók a fono.hu, jegy.hu weboldalon, a helyszíneken. A teljes vasárnapi program és az esti folkkocsmák ingyenesek.

 

Forrás és további infó: Fonó