Főkép

(Check out the lyrics!)

Daarkneees… No parents.”

 

Ki lehetett volna a 2014-es A Lego kaland legemlékezetesebb figurája, ha nem Batman? Valaki komolyan azt hitte, hogy nem ő? Hogy mondjuk a Lego Gandalf? Vagy Emmet? Most csak vicceltek? Már az első filmben is Batmannek kellett volna a főszereplőnek lennie!

 

Na jó, ez talán kicsit túlzás.

 

De ami késik, nem múlik, így hát kedvenc sötét maszkos, köpenyes igazságosztónk is megkapta a maga filmjét! Nem, nem a Batman v Supermanre gondoltam. Hanem a legkirályabb Batman történetre, a Lego Batman – A filmre, amit most játszanak a mozik. Szóval ne olvasgassátok itt a cikket, hanem menjetek, nézzétek meg! Ismeritek a mondást: mindig legyetek önmagatok, kivéve, ha lehettek Batman! Akkor legyetek Batman!

 

Mi, hogy meg kéne benneteket győzni? Most komolyan! Batman! Meg Lego! Mi nem világos ezen?

 

Jó, akkor írok pár sort a filmről. Szóval, Batman éli a maga szokványos, nyugodt, hihetetlenül király életét. Harcol a bűnnel, leveri a rosszfiúkat, repked a repülőjével, száguld a Batmobillal, senki sem tudja legyőzni. Az újságok szerint 90 éve ő Gotham legjobb szingli pasija. Szóval minden szuper. Azonban megjelenik az új rendőrkapitány, Barbara Gordon, aki rávilágít arra, hogy bizony Batmannel és nélküle is ugyanaz lenne a helyzet: a bűnözési ráta ugyanolyan magas, a bűnözők az utcán lófrálnak. Felszólítja hát a Denevérembert, hogy működjön együtt a rendőrséggel, és közösen keressenek igazi megoldást a problémákra. Mondanunk se kell, ez igencsak megzavarja hősünk életét, hiszen ő nem igazán csapatjátékos. És ez még hagyján! Mert mi marad Batmannek, ha már nem ő Gotham ünnepelt hőse? Ülhet otthon, gyúrhat, beatboxolhat, megpróbálhatja elütni az idejét – egyedül. Ám ugyanekkor egy váratlan hiba is csúszik a szuperhős mindennapjaiba: véletlenül örökbe fogad egy árvát, Dick Greysont, akit nem tud egyszerűen csak úgy lepasszolni…

 

Szóval, aki nem rohan a moziba csak azért, mert ebben a filmben Lego-figurák vannak, na meg Batman (komolyan, milyen ember az ilyen?), annak a film egyszerre nyújt mondanivalót, izgalmat, humort és látványos akciókat. Ott van ugye a film világa: döbbenetes, de Lego film még soha nem nézett ki ilyen jól! Látszik, hogy a készítők rengeteg energiát beleöltek a város, a karakterek és az akciók elkészítésébe. Mindent a legapróbb részletig kidolgoztak (még a sima felületek tükröződését is!), az egész film mozgalmas, pörög, és teljesen kihasználja a Legóban rejlő vizuális lehetőségeket (akár csak A Lego kaland). Robbanás még sosem volt annyira látványos, mint amikor Legóból készül. (Lehetne innentől minden akciófilmet Legókkal forgatni. Felkészül: Michael Bay!)

 

És minden robbanás, üldözés, epikus beállás középpontjában ott van Batman! Aki egy hihetetlenül egoista fickó (olyan, mintha Tony „Vasember” Stark egóját megszoroznátok kettővel), akinek az élete a bűnüldözés. A film, mint a legtöbb klasszikus Batman történet, jól kibontja ezt a témát, hogy a „sötét lovag” mennyire rabjává vált saját legendájának és a gonoszok elleni harcnak. A film megfogalmazza, hogy talán Batman maga generálja ezeket a bűncselekményeket, ráadásul a legtöbb ellenfelével igazából csak macska-egér játékot játszik. Mindeközben pedig a „munkája” elvonja őt minden mástól. És itt lép be a képbe Dick Greyson, vagyis Robin, akivel Batman másfajta felelősséget kap. Na meg Batgirl, aki remek poénokat dobál a fafejű főhősnek (itt még a leggendertudatosabb anyukák is elismerően csettinthetnek, amikor csemetéiket elkísérik a moziba).

 

És itt működik legjobban a film: egyszerre tud szórakoztató lenni gyerekeknek és felnőtteknek. A 2014-es filmben is már többrétegűek voltak a poénok, de itt az egyszerű szituációs gegektől kezdve a bonyolult metapoénokig (például Batman eredetére utaló kiszólások) a humor teljes skálája megtalálható. Mindemellett pedig a Lego több filmes, tévés univerzumot is bevon a filmbe, megjelenik itt a Harry Potter, A gyűrűk ura, de még a Doctor Who is! (Hiszen lassan már nincs olyan fiktív világ, amiből ne készült volna figura a valóságban.) A mozi tobzódik az ötletekben, és remek aránnyal keveri az alkotórészeket. Az egyik pillanatban még Dick szerencsétlenkedésén nevetnek a kisebbek, a következőben Batman egyik szarkasztikus beszólásán vigyorognak az apukák-anyukák. (Kifejezetten jópofa figyelni a gyerekek reakcióit, akik például olyan megjegyzéseket tesznek, hogy Batman apja úgy néz ki, mint Tony Stark.) Ahogyan A Lego kalandnak, úgy a Lego Batmannek is hatalmas teljesítménye, hogy minden néző megtalálja a kapcsolódási pontot, mindenki önfeledten bele tud merülni ebbe a Lego világba, és jókat tud kacagni a poénokon.

 

Szóval ne várjátok meg, hogy megjelenjen az égen a Batman jele: gyerünk a moziba, ha jól akartok szórakozni. Meg persze megcsodálni, milyen kemény fickó is ez a Batman.