Főkép

Van egy szerelmi történet, ami lassan kétszáz éve foglalkoztatja az embereket. Lett számtalan filmes feldolgozása, született teljesen más (sőt, meghökkentően más) kontextusba helyezett átirata, több író tollából is készült már folytatása. Valahogy mégsem múlik ez az őrület, újra és újra előveszik a rendezők, szerzők, hogy még valamit hozzátegyenek. És vajon mi másról is lehetne szó, mint Jane Austen remekéről, a Büszkeség és balítéletről? Valószínűleg mindenki látta a híres 1995-ös BBC-s sorozatot Colin Firth és Jennifer Ehle főszereplésével és/vagy a 2005-ös Keira Knightley-s verziót. Ezek a sorozatok az eredeti könyv történetét veszik alapul, de számtalan film inspirálódott a hatására. A legbizarrabb számomra a Büszkeség és balítélet meg a zombik, mely tavaly került a mozikba, de könyvben is olvasható néhány éve. Aztán az angol minisorozat, a Lost in Austen is érdekes vállalkozás lett, egy napjainkban élő lányt mutat be, aki helyet cserél Elizabeth Bennettel. És a Brigdet Jones filmeket se felejtsük ki a sorból, ahol azért van némi áthallás itt-ott. Hirtelen ennyi jutott eszembe, de biztosan kifelejtettem valamit a felsorolásból. És akkor még nem beszéltem a könyvekről, gondolok itt Julia Barrett regényére, az Önteltség és önámításra vagy Rebecca Ann Collins Pemberley-krónikák köteteire. És hogy miért is írtam erről ilyen hosszan? Mert nemrégiben megjelent a Lazi Kiadónál egy újabb folytatás, a Mr. és Mrs. Darcy.

 

A történetbe ott kapcsolódunk be, ahol Jane Austen regénye véget ért, vagyis az eljegyzést követő napokba. Az esküvői előkészületek, majd a szertartás után körülbelül még két évig követhetjük a szereplők sorsát, majd tizenkét évvel későbbről is kapunk egy helyzetjelentést. Ezalatt a közel másfél évtized alatt rengeteg jó és rossz dolog éri a Bennet-lányokat. Bevallom, olyanok is, amelyekre álmomban sem gondoltam volna. Például valamelyikük férjhez megy egy lelkészhez. Valamelyikük megözvegyül. Valamelyikük összekülönbözik Darcyval, és sokáig nem beszélnek. Valamelyikük öt gyermeknek ad életet. Valamelyikük egy irodalmi darab múzsája lesz. Valamelyikük meghal.

 

Természetesen nem mondhatom el, kihez melyik információ morzsa tartozik, de annyit elárulhatok, semelyik lánnyal sem az történik, mint amire előzetesen számítanánk. Pont ez Helen Halstead regényének egyik nagy erőssége: hogy meglepő fordulatokkal van tele, mint egy igazi Austen-mű. Emellett a korabeli társadalom ábrázolása is kitűnő lett, az angol arisztokrácia zárt világát tökéletesen dolgozta ki a szerző, a hatalmi játszmák leírása pedig tovább színesíti a művet. A párbeszédek elmésre, igazán korhűre sikeredtek, véleményem szerint méltó folytatása az eredeti regénynek. Megvan benne minden, amiért szeretni lehet ezt a könyvet, ismerős helyszínek, remek szereplők, konfliktus, váratlan események.

 

A Mr. és Mrs. Darcy bizonyítja, igenis újra és újra elő lehet venni ezt a történetet, és el lehet gondolkodni rajta. Akik szeretik Austen humorát és stílusát, nem fognak csalódni ebben a könyvben, Büszkeség és balítélet-rajongóknak pedig kötelező darab.