Főkép

Majoros Nóra negyedik könyve a Bolygóvadászok, és megint valami más, kivéve, hogy ez is gyerekeknek szól. Meg hogy felnőttként/szülőként is remekül szórakoztam rajta. A többi is nagyon tetszett, de mind közül ez a legkönnyedebb. Első ránézésre legalábbis.

 

Sci-fit amúgy írt már Nóra, A torony is az volt, de míg az egy elvarázsolt-elbűvölő, a maga módján szinte spirituális történet, a Bolygóvadászok ízig-vérig kalandregény, mely történetesen az űrben is játszódik. Négy általános iskolás a főszereplője: egy tüneményes kislány, egy testvérpár, akiknek a szülei csillagászok, valamint egy Delfin nevű, fura és okos csaj, akinek nincsenek barátai. Az előbbi három sem az, de aztán mégis úgy alakul, hogy ők négyen lesznek azok, akik felszállnak az űrbe, hogy új, lakható bolygókat keressenek. Az expedíciót pedig a Föld leggazdagabb embere indítja, nem feltétlenül emberbaráti okokból…

 

Az olvasó korábbi olvasmány- és filmélményeitől függően megannyi apró párhuzamot találhat más, az űrben játszódó történetekkel, a regény különféle pontjain nekem eszembe jutott például a Star Wars, a Star Trek, az Avatar, a Kepler62 vagy épp Akis herceg rajzfilmsorozat is. Nórának mégis sikerült mindezen, amúgy teljesen bocsánatos párhuzamok mellé valami egyedit szőnie a történetbe. Vagy legalábbis olyan tartalmat, ami az űrbéli kalandokon túl is emlékezetessé teszi a regényt. Ez pedig az, ahogy a gyerekek egymással, illetve a viszontagságok során viselkednek. Vannak köztük konfliktusok, de van összefogás is, és Nóra pont ugyanolyan természetességgel és őszinteséggel ír minderről, mint mondjuk a patchwork családokról a 3x1 család című könyvében. Nincs célzott nevelő szándék, nincs szájbarágás, mégis olyasmiket mutat meg, amik jó minták lehetnek bármely gyermek életében. Emellett a környezetvédelem is jelen van a regényben, de azt is ugyanígy kezeli az írónő: kerülve a kliséket és az erőltetést.

 

Szóval a Bolygóvadászok szerethető szereplőket és izgalmas kalandokat rejt, és a Majoros Nórától már-már elvárt csavart és tartalmat és frissességet. Plusz Rátkai Kornél remekül passzoló illusztrációit. Nagyon remélem, hogy lesz folytatása, túl jól felépített és túl sok lehetőséget magában rejtő világot alkotott meg Nóra, hogysem egyetlen regény után maga mögött hagyja.