Főkép

A Manó Könyvek korhatár megjelölése szerint három éves kortól ajánlott a Szuper napom lett! című kötet, nálunk már most nagy sláger. A kislányom még csak másfél éves, mégis naponta legalább egyszer át kell lapoznunk közösen. Egyelőre én mesélek belőle random történeteket (vagy Ő, ha ahhoz van kedve), később majd megismerkedünk együtt a szöveggel is. Imádja benne a hatalmas, egyszerű, de mégis kifejező képeket, melyek Pásztohy Panka munkái. Nálunk az illusztrációi mindig sikert aratnak, szeretjük a rajzait.

 

A mini történetek középpontjában Hanka áll, aki óvodás nagylány és bizony gyakran hisztis, duli-fuli. Ha valami nem az elképzelései szerint alakul, akkor bizony elég akaratos tud lenni. Aztán a nap végére belátja, a dolgok nem azért alakultak úgy, hogy őt bosszantsák, hanem, hogy egy szuper, igazán szórakoztató napja legyen. Például reggel szívesen lustálkodna sokáig, de akkor nem tudnának kirándulást szervezni a szüleivel vagy bábszínházba menni az óvodai csoportjával. Ilyen és ehhez hasonló, mindennapi élethelyzetek színesítik a lapokat, csupa olyan esemény, ami valóban megtörténik egy 4-5 éves kislánnyal. Az otthoni napirend, a fogorvosi szűrővizsgálat vagy az óvodai foglakozások sem maradnak ki, mindennek lehet pozitív oldala, nem csak kötelező rossz dolgok, melyeket valahogy túl kell élni.

 

A szerző beszélgetőkönyvnek szánta ezt a kötetet, hogy a nap bármely szakában segítsen elindítani a dialógust a gyermek és a szülők között. Minden „nem akarok menni” kezdetű mondathoz találhatunk megfelelő rajzot, amely segíthet túllendülni a makacskodáson. A kérlelés-könyörgés-parancsolás szentháromság általában nem működik, ilyenkor valódi mentőöv lehet ez a könyv. Csak elő kell venni és máris ki lehet zökkenteni a lurkót a hisztiből. Aztán, a pozitív történeteket látva, biztosan megváltoztatja a véleményét és örömmel várja a közös programot.

 

Akinek van gyermeke, tudja, a dackorszak valami véget nem érő történetnek tűnik, ami nagyon hamar elkezdődik (nálunk már jó ideje tart), és igencsak embert próbáló feladat. A világ legjámborabb szülei is elvesztik néha a türelmüket a lurkó földhöz csapdosós, sikítva üvöltős hisztije miatt. Nem ígérem, hogy a Szuper napom lett!minden gondot egy csapásra megold, de biztosan hatásosabb, mint vitába szállni a csemeténkkel. Csodaszép rajzok színesítik, ráadásul pozitív életszemléletre biztat – mi kellhet még?