Főkép

Egészen különleges és furcsán sikerült találkozás ez Cuong Vu triója és Pat Metheny között. Az album külföldön az általam ismert kritikák között 4 és 5 csillagokat kapott, és mindegyik inkább nagyon szerette, mint nem. Én is nagyon vártam már, hiszen Vu vagy egy évvel a megjelenés előtt posztolgatott az FB-n fotókat, mind a feltehetően Metheny lakásán készült próbákról – ezek gyorsan eltűntek –, mind pedig a stúdiófelvételekről – ezek közül is mind, amelyeken Metheny rajta volt. Izgalmas volt elképzelni, hogy mi születhetett a híresen inkább kísérleti jellegű neo-avantgárd, acid-jazz vonalon, ezen a lemezen végülis inkább amolyan konzervatív szabadság keretei közt alkotó, az egykori Pat Metheny Group utolsó két albumán közreműködő trombitás triójának a sokoldalú Methenyvel létrejövő zenei találkozásából.

 

Az inverz alkalom természetéből fakadóan itt értelemszerűen Methenynek kellett alkalmazkodnia, és ez eléggé felemásra sikeredett. Nem is annyira Pat miatt... Nekem inkább az a benyomásom, hogy Vu nem találta ki igazán, hogy mit is akar, mert az album egyszerre kísérel meg több tematikát is felmarkolni, mindössze hét kompozícióban. Egyrészt ott vannak a zseniális, Vura jellemző, a kreatív, szabad improvizációknak teret engedő darabok („Acid Kiss”, „Tiny Little Pieces”), amelyek remekül sikerültek, bár talán még ennél több vadságot is elbírtak volna, másrészt pedig az érezhetően a Methenynek komponált balladák („Seeds of Doubt”, „Let’s Get Back”), amelyek annyira előtérbe helyezik a mestert, hogy Vut egészen egyszerűen agyonnyomja egy ekkora művész jelenléte. Az előbbi esetében Metheny szólója után Vu már nem tud érdekeset mutatni, az utóbbiban pedig Pat úgy lopja el a show-t, hogy még csak szólót sem játszik. A „Let’s Get Back” kíséretét csodálják meg maguk is a hivatalos videóban:

 

 

Metheny is hozott egy kompozíciót („Telescope”), de ez teljességgel a „When We Were Free” című, korábbi szerzeményét másolja; formailag más régebbi, de persze saját megoldásokat is ismétel benne és részben ezért is támad összességében az a képzete a hallgatónak, hogy Vu még társaival együtt sem képes ellensúlyozni a gitárlegendát. Persze még ha igaz értelemben vett, egységes albumot nem is kapunk – összehasonlításképpen érdemes meghallgatniuk Logan Richardson all star korongját Methenyvel –, a lemez mégis roppant izgalmas felvétel-gyűjteményt kínál, amiért feltétlen érdemes beszerezni. A hallgatások során valahogyan egyre szerethetőbbé válnak ezek a felvételek és így az egész korong is.

 

Előadók:

Cuong Vu – trombita

Stomu Takeishi – basszusgitár

Ted Poor – dobok

Pat Metheny – gitár

 

A lemezen elhangzó művek listája:

1. Acid Kiss

2. Not Crazy (Just Giddy Upping)

3. Seeds of Doubt

4. Tiny Little Pieces

5. Telescope

6. Let’s Get Back

7. Tune Blue