Főkép

Hopp Ferenc optikus és fényképezőgép-gyártó volt, a XIX. század végén találkozhattunk volna vele – például számtalan utazásának egyikén. Szakértő munkájából szép vagyont szerzett, amiből több föld körüli utat is megtett, de főleg a kelet-ázsiai kultúrák érdekelték. Az itt vásárolt, gyűjtött műremekei száma többezer fölé rúgott, közülük sokat felajánlott és elajándékozott, de a gyűjtemény magja lett az alapja a későbbi Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeumnak. A mostani hétvégén tartotta a múzeum a hagyományteremtő Japán Napok ünnepségét - immáron hatodik alkalommal.

 

A gondozott kertben több asztalon több elfoglaltság várt minket, manga-rajzolás, mesesarok, origami, kalligráfia, sőt, a vállalkozóbb szelleműek akár be is öltözhettek kimonóba néhány kép erejéig, vagy megtanulhatták és játszhatták a „japán sakkot”, a gót. A szombati nap több meghívott jelmezkészítő (cosplayer) ügyes munkái is kiállításra kerültek; bár az időjárás nem volt túl kegyes és a napot záró kerekasztal-beszélgetést el is mosta.

 

Vasárnap valószínűleg ezért is került át a színpadról a múzeummal nagyjából szemben elhelyezkedő Kogart-házba a teaceremónia, amire már a kezdést megelőző húsz percben is rengetegen érkeztek. A színpadon viszont láthattuk Magyarország elvileg egyetlen táncoló sárkányának produkcióját, akinek több táncos adott életet. A sárkány üldözte a Tudás Gyöngyét, ami jelképe a sárkányok bölcsességének és kitartásának.

 

De ezen kívül több helyszínen rengeteg előadást hallhattunk Japán múltjáról és jelenéről, vagy akár magyar kapcsolatairól, s a bámészkodók végigböngészhették a japán vonzatú ajándéktárgyakat az előkertben helyet foglaló árusoknál. Muszáj megemlékeznem még a kertről, a gyönyörű gyepről, a szabadban lévő több apró szentélyről, amit fehér kavicsos szigetekkel választottak el, és a japán kerek kapuról – önmagában is egy nyugodt, meditatív hangulatot adott mindkét napunknak. Egy cseppnyi Keletet.

 

A jeggyel együtt megnézhettük a jelenlegi időszakos kiállítást a múzeumban, amely Koreát mutatja be dokumentumfotókon és meghatározott témákban, talán egy kicsit úgy, ahogy eddig kevésbé láttuk. Augusztus 28-ig megtekinthető még ez a tárlat – azon túl pedig várjuk a következő évi Japán Napokat.