Főkép

Két új lemezt adott ki Pat Metheny (gitár) a tavasz derekán: egyet egy több, mint egy évtizedes kapcsolatra visszatekintő együttműködés eredményeképpen, egykori csapata (a Pat Metheny Group) trombitásának, Cuong Vunak triójával – erről hamarosan egy külön írást is olvashatnak nálunk –, egyet pedig az elmúlt négy évben fő zenei projektjének tekintett Unity Band/Group-pal. Ez utóbbi egy rendkívül erős program, a már DVD-n tavaly megjelent Unity Sessions hanganyaga, amelyet amolyan steril akusztikai körülmények között rögzítettek. Nem stúdióban, hanem a korábbi The Orchestrion Project mintájára élőben, de ez utóbbit nem egy bizánci stílusban épült egykori templomban, hanem egy New York-i Black Box Theater-ben. Most is közönség nélkül, azon elvek jegyében, hogy egyrészt maguk a kamerák is minél közelebbi képeket rögzíthessenek a művészekről – ami egyébként a mai technológia mellett egy koncerten éppen úgy megoldható –, másrészt pedig azért, hogy a több, mint 150 koncertes, második világkörüli turnéjuk után, a csúcsformára járatott csapat többször is rögzíthessen egy-egy témát a hajnalig tartó, mindössze egynapos felvétel során. Az eredmény picit kevésbé lett megnyerő, mint egy élő koncertfelvétel, de ez a hiányosság inkább a DVD-n érzékelhető, a hanganyagából készült dupla album viszont egészen lehengerlőre sikerült.

 

Pedig én azok közé a Metheny rajongók közé tartozom, akik kevésbé szeretik, hogy Pat szinte minden projektjéhez az egyébként igazi klasszis, Antonio Sanchez dobost választja, mert valahogy kettőjük játéka annyira kiegészíti egymást, hogy a zene mintha megszűnne lélegezni körülöttük. Metheny egyre több hanggal dolgozik az utóbbi tizenöt évben amióta Sanchez minden lehetséges, szabadon hagyott zenei teret ritmizál, és ezért a Methenyre korábban jellemző zenei csend esztétikája mára teljesen eltűnni látszik a muzsikájukból. Viszont ezen az albumon ez a kapcsolat másként is hallgatható, mint kettőjük mély és impulzív harmóniája, ahol a dobok és a gitár mint egy önazonos tényező két külön aspektusa jelenik meg. Ettől a zene sodrása olyan, mint még korábban soha egyik felvételükön sem. Ezért azt gondolom, hogy ez az eddigi, összesen négy Unity kiadvány közül a legerősebb, függetlenül attól, hogy a hanganyag nyilván megegyezik a DVD-n találhatóval.

 

Annyi csavar azért még itt is van, hogy a dupla albumon teljesen át lett alakítva az egyes témák sorrendje – főként Metheny szerzemények (13 a 15-ből) –, ami rettentően jót tett a hangzásnak, ugyanis sikerült fellazítani a hanganyag tömörségét. Az első korongot nyitó „Adagia” most csak szólóban, akusztikus gitáron kerül előadásra, hogy a hozzá szerkezetileg erősen kapcsolódó „Sign of the Season”-nek még erősebb kontrasztot kínáljon, amelyet aztán egy ballada követ (This Belongs to You) a „Roofdogs” zúzása előtt. A „Cherokee” a koncerteken játszott duó szekció gitár-szaxofon párosa – élőben többnyire az „All the Things You Are”-ra improvizáltak –, egy zseniálisan felépített szimultán szóló, amelyet megint két szorosan összeillesztett téma, a „Genealogy” és az „On Day One” követnek, hogy egy csodás dallamkeverék (Medley) zárja keretbe az első korongot. Pat itt ismét szólóban, akusztikus gitáron játszik, már a felvételek másnapjának hajnalán. Ahogyan egy interjúban mesélte, mindössze egy napra bérelték a színházat és amikor már a többiek hazamentek, úgy hajnali három körül leült a gitárjához és csak elkezdett játszani. Szerencsére a kamerák és a hangfelvevők azért még peregtek, hogy rögzítsék ahogyan az egész karrierjét átívelő, főként még a Pat Metheny Group különböző korszakaiból származó témamotívumokat kapcsol össze egy homogén folyammá.

 

Hogy milyen izgalmakat tartogat a második korong? Hát azt már kérem egyedül fedezzék fel – de talán annyit azért elárulhatok, hogy még rengeteget!

 

Előadók:

Pat Metheny – elektromos és akusztikus gitárok, gitárszintetizátor, electronics, orchestrionics

Chris Potter – tenor és szoprán szaxofonok, basszus klarinét, fuvola, gitár

Antonio Sanchez – dobok és cajon

Ben Williams – nagybőgő és basszusgitár

Giulio Carmassi – zongora, szárnykürt, fütty, szintetizátor, ének

 

 

A lemezen elhangzó művek listája:

CD1

1. Adagia

2. Sign of the Season

3. This Belongs to You

4. Roofdogs

5. Cherokee

6. Genealogy

7. On Day One

8. Medley

 

CD2

1. Come and See

2. Police People

3. Two Folk Songs (1)

4. Born

5. Kin

6. Rise Up

7. Go Get It