Főkép

Amikor ezeket a sorokat írom, odakinn nagy pelyhekben hullik a hó. Tegnap jeges, ködös idő volt, mára azonban kristálytiszta lett a levegő, s a hóeséstől puhán hangszigeteltté változott a világ. Pompás környezet Alfred Komarek magyarul legfrissebb regénye, a Polt felügyelő és a jeges szüret olvasásához!

 

No, nem mintha Poltot nem lehetne ugyanúgy olvasni mosolygós napsütésben vagy tikkasztó kánikulában. (És amilyen változékony ezen a télen az idő, ha a kánikulára nincs is esély, mire ez az írás megjelenik, talán épp száz ágra fog sütni a nap…) Mégis, ennek a nagyon, siváran és mégis otthonosan téli könyvnek tökéletes hangulati keretet tud adni egy kis hóesés…

 

Polt, az osztrák csendőrfelügyelő ezúttal negyedik alkalommal nyomoz magyarul. A Polt felügyelő sírdogál, a Polt felügyelő virágot kap és a Polt felügyelő és a nadragulya után ezúttal egy 2003-as történet érkezett meg hozzánk. Alfred Komarek (*1945), az ismert rádiós, hangjátékszerző és újságíró 2011-ig hat könyvet szentelt főhősének: öt regényt, s egy elbeszéléspárt tartalmazó búcsúkötetet. Ám tavaly végre megtört a jég: új könyv született, egy hetedik, amely a szemléletes Alt, aber Polt címet kapta. Vadonatfriss tehát ez a világ: Ausztriában tavaly láttak újra napvilágot a korábbi könyvek, s az eddig magyarul olvasható első négy arrafelé immár kezd kortárs klasszikusnak számítani.

 

Ahogy a Bűntények a pincesoron sorozatcímhez illik, ebben a kötetben ismét Brunndorf egy borosgazdájának gyűlik meg a baja a törvénnyel. Polt épp egy különleges, jeges szüreten vesz részt, amikor a hagyományos bálványprés must helyett vért kezd kipréselni a fagyott szőlőfürtökből: valaki egy testet (holttestet?) helyezett a a présgerenda alá… Ki lehet a gyilkos? Tréfáról van szó vagy előre megfontolt gyilkosságról? S mi köze az egészhez a hallgatag, a határ másik oldalára átjárogató présház-tulajdonosnak? Mit tudnak a csehek és mit a boltosné? Mit titkol a hűtőház-egyesület? Mire jön rá Polt a disznófej-evő lakomán?

 

Miközben megismerkedhetünk egy különleges, számunkra szinte ismeretlen kisvilággal, s remekül ábrázolt, szinte Agatha Christie-hez illően jellemzett szereplőivel, kibontakozik egy gyilkossági történet, amely a maga halk szavú módján igencsak valós társadalmi és emberi problémákat választ témájául. Szerelem, középkorúak között. Felelősség: tanítványokért, saját gyermekért, házastársért. Emberség: akár olyan is, amely felülírja a paragrafusokat... Bánatos-lírai hangvételű, nehezen felejthető, mégis kedélyes könyvet vehetünk a kezünkbe, amelyben Polt Sherlock Holmes logikáját és Maigret humanizmusát ötvözve rója köreit és nyomoz a falusias-kisvárosias borvidék sötét ügyei után.

 

Csak ajánlani tudom mindenkinek a könyvet és a sorozatot: bár nem hivalkodó, inkább csak kedves a külseje, s bár nem evez harsány reklámkampány vizein, maradandó olvasmány lehet. Bármilyen időben.