Főkép

Az elme gyermekei a Végjáték sorozat 4. része, és sokak szerint nem szerényebb alkotás, mint a Végjáték című első rész, mely a sci-fi klasszikusai közé tartozik. Sokat nem tudok róla azoknak mondani, akik az első részt sem olvasták, anélkül legalábbis, hogy ne spoilerezném agyon, mindenesetre nekem az volt az érzésem, hogy Card itt már olyan filozófiai és történetvezetési mélységekbe megy, amikhez foghatót talán csak Frank Herbert Dűne sorozatának a vége felé tapasztaltam eddig.

 

Innentől tehát csak azok olvassák tovább a cikket, akik túl vannak az előző részen, a Fajirtáson is. A 4. regény ugyanott folytatja, ahol az előző befejezte – olyannyira, hogy állítólag Card eredetileg egy kötetbe szánta a kettőt. Hogy hogy is van ez az Ender elméjéből előugrott két, látszólag emberi lénnyel, azt most viszonylag érthetőbben magyarázza el Card, és azok ketten igen fontos szerepet is kapnak a könyvben. Egyikük az Ösvény bolygóján megismert, zseniális szolgálólánnyal indul diplomáciai küldetésre, másikuk pedig elsősorban az új, lakható bolygók kereséséből veszi ki a részét. Hiszen a csillagközi flotta megkapta a parancsot a Lusitania bolygó elpusztítására, és a szintén csillagközi számítógépes hálózat lekapcsolásáig is már csak hetek vannak hátra. Ez pedig Jane, az ebben a hálózatban élő, emberfeletti lény (avagy mesterséges intelligencia) halálát jelentené.

 

Bár Ender nélkül semmi nem történne meg, ami ebben a regényben van, az igazi főszereplő ez alkalommal Jane. Akit egyesek az emberiség ellenségének, mások pedig megmentőjének tartanak… És többet erről nem is mondanék, elkerülendő a további spoilerezést, legyen elég annyi, hogy Card még az előző részt is felülmúlja mind új ötletek, mind filozófikus fejtegetések tekintetében. Utóbbiból nekem néha kicsit túl sok is van, de amúgy értem, hogy most kell mindezt leírnia, a sorozat csúcspontján. Legalábbis úgy olvastam, sokan ezt a rész tartják annak, függetlenül attól, hogy van közvetlen folytatása, nem szólva a magyarul a harmadik részénél tartó Shadow sagáról, mely egy mellékszálat vitt tovább (valamint a Végjáték előzményeit elmesélő Earth trilógiáról).

 

Reménykedem benne, hogy azokat is elolvashatjuk majd magyarul.