Főkép

Jártam már jó néhány könyvbemutatón, író-olvasó találkozón, dedikáláson, előadáson, beszélgetésen, de ebben is, mint minden másban, a különlegeset, az egyedit, de legalábbis a megszokottól eltérőt keresem, amiért érdemes inkább oda elmenni, azt a könyvet olvasni, azzal az emberrel megismerkedni, azt a dolgot ajánlani meleg szívvel másoknak. Jelen esetben egy olyan eseményt, ahol író és olvasó tényleg családias, oldott hangulatban találkozhat egymással, bátran kommunikálva, reagálva a másikra, ahol végre olyan kérdések hangozhatnak el a szerzők felé, amelyeket nem hallott már mindenki tucatszor, és nem a megszokott panelekre építenek.

 

Hogy miért is más ez az esemény, mint a többi hasonló? Ez nem egy könyvbemutató, vagy szerzőismertető est, sokkal inkább kötetlen beszélgetés. A nézőközönség soraiból is sok kérdés érkezett, nemcsak a beszélgetés végén, hanem folyamatosan az est alatt. A két szerzőnőt is jobban megismerhettük, de végre nemcsak a konkrét írásaikra vonatkozó kérdések által, hanem inkább arról az oldalról megközelítve, hogy ők hogyan gondolkodnak bizonyos dolgokról. Ezekre a témákra általában idő és lehetőség sem jut egy szokásos könyvbemutatón, vagy friss megjelenéssel kapcsolatos interjún, pedig szerintem fontos lehet ilyen oldalról is ismerni az alkotókat - néha így már egészen más szemmel tekinthetünk az általuk elkövetett írásokra is.

 

Az Örkény István Könyvesbolt galériáján megrendezésre került első est vendégeit, Kleinheincz Csilla író-fordító-szerkesztőt és Moskát Anita író-szerkesztőt Szabó Dominik, az ekultura.hu szerkesztője próbálta szelíden zavarba hozni, vagy legalábbis kizökkenteni. A beszélgetés során sok mindent megtudhattunk azon túl is, hogy Moskát Anitát moziba vinni akkor a legegyszerűbb, ha sárkányok és Jeremy Irons is kerül a választott filmbe, Kleinheincz Csilla pedig… nos ehhez meg kell nézni a videót.

 

A lelkes, érdeklődő nézőközönség bőven kitöltötte a rendelkezésre álló teret, szerencsére valahonnan sikerült elegendő plusz széket is elővarázsolni, és a körút beszűrődő zaja sem tudta megakasztani azt a kellemes élményt, melyet remélhetőleg hozzám hasonlóan mindenki más is nagyon élvezett - figyelve a közönséget azért ez inkább bizonyosság. Akinek nem volt lehetősége személyesen jelen lenni, nézze meg a beszélgetést az alábbi videón - remélem a következő esten személyesen is találkozni fogunk!