Főkép

Önként vállalt munkaköri kötelességem, hogy a lehetőségekhez képest figyelemmel kísérjem pár zenei kiadó újdonságait. Ebből az idők során egy meglehetősen terjedelmes lista kerekedett, aminek eredményeként minden nap számos levelet kapok a megjelenő videókról. Ezek többsége egy felületes szia után elmegy mellettem, de van pár, ami ilyen-olyan okból kifolyólag megpendít bennem valamit. Ezekről a videókról igyekszem a jövőben rendszeresen beszámolni.

 

 

Muse: Dead Inside

 

Itt az új Muse klip, ami első ránézésre a Sia által lefektetett úton halad, mivel az idő nagyobbik részében Kathryn McCormick és Will Wingfield táncát nézhetjük. Mozdulataik a párkapcsolatról mesélnek, és ha más nem is, az mindenesetre kiderül, mennyire fura tapasztalatai vannak ezen a téren Matthew Bellamy énekesnek. Egy biztos, a hallottak alapján nagyon várjuk a nyárra ígért nagylemezt.

 

 

 

2CELLOS: They Don’t Care About Us

 

Úgy tűnik, nagyon belejött a két horvát csellós a klipkészítésbe, hiszen az idén januárban megjelent albumához ez már a sokadik videójuk. Ráadásul nem aprózzák el, a mostani kifejezetten látványos lett, látszik a ráfordított idő és pénz. Például ott vannak a csellók, mintha egy ráérő steampunkmester műhelyéből kerültek volna ki, de ugyanilyen alaposság jellemzi a díszleteket, s akkor még nem szóltam a digitális utómunkáról. Az meg már csak hab a tortán, hogy mennyire ütős lett ez a Michael Jackson feldolgozás. Ezt a lemezt muszáj lesz meghallgatnunk.

 

 

 

Willie Nelson és Merle Haggard: It`s All Going to Pot

 

Ez a klip már csak orvosi értelemben is valami csoda, hiszen Nelson (82) és Haggard (78) kora önmagában tisztelet érdemel, az pedig nem kevés különös ízt ad a közös produkciónak, hogy még mindig aktívan zenélnek, s szemlátomást jól érzik magukat. Persze az egészségmániások inkább csukott szemmel hallgassák ezt a számot, mivel Nelson nem titkolja vonzódását a mezítlábas cigarettákhoz, s a jelek szerint erről a szokásáról még stúdiózás közben sem hajlandó lemondani. A klip a két zenész magas életkorának dokumentálásán kívül beavat bennünket a lemezfelvétel hétköznapjaiba, miként történik mindez, ha az ember country muzsikában utazik.

 

 

 

Tim McGraw: Something Like That

 

Ugyan ez a rovat eredetileg zenei videókkal foglalkozik, azért botorság lenne kihagyni az élő fellépéseket megörökítő felvételeket, mert ezek sok esetben árulkodóbbak, mint bármely klip. A country énekes Tim McGraw egy felvételét tavaly már beválogattuk a rovatba, de ezt a tévés performanszot muszáj megosztani, ugyanis hihetetlen, mennyire közvetlenül viselkedik ebben a rajongói közegben. A zene meg tipikus country az időtálló fajtából, hiszen még a múlt évszázadban került fel vele a slágerlisták élére McGraw.

 

 

 

Primordial: Wield Lightning to Split the Sun

 

Az első pár jelző között, ami eszünkbe jutott erről a klipről, egyaránt szerepelt a lassan hömpölygő, a komor és a himnikus. Az ír együttes a tavaly novemberben megjelent albumuk utolsó számából készített klippet, ami azon kívül, hogy nagyon sötét, és több benne az árnyék, mint a fény, gyakorlatilag fele részben koncert, fele részben meg ősidőidézés. Vagy bármi más is lehet, de nekünk ősi rítusok, hagyományőrzés, és fájdalommal kevert méltóságteljesség jutottak az eszünkbe róla. Egy biztos, Pali hamarosan véleményezi a korongot.

 

 

 

The Chemical Brothers: Go

 

Négy év szünet után idén nyáron új lemezzel örvendezteti meg rajongóit a The Chemical Brothers duó. A klip egyszerre idézi a nyolcvanas éveket – elvégre akkor volt divat az egyenruhában, egyenmozdulatokat végző tánckar –, és áraszt futurisztikus hangulatot, köszönhetően a jól megválasztott háttérnek, a modern épületek látványának, a szögletes formáknak. Videónézés közben fogadásokat kötöttünk, vajon kitart a szám végéig a koreográfia nyilvánvalóan véges eszköztára, vagy megoldják a feladatot, de bíztunk a stáb ötletességében. A látványhoz egyébként nagyon illik a The Chemical Brothers által játszott elektronikus zene (ami valamiért újfent a nyolcvanas éveket juttatta az eszünkbe).

 

 

 

Pass It On: Coke Bottle Song!!

 

Amikor első ízben láttuk, egyértelműen kóla reklámnak tituláltuk a hat fiatal énekes (Sam, Max, Kina, Alex G, Diamond és Kurt) produkcióját. Azonban ennek ellenére mégis a megosztás mellett döntöttünk, mert a klip ékes példája annak, hogyan lehet minimális pénzből egy mozgalmas videót összehozni. Csupán egy jó ötletre van szükség hozzá, valamint pár teli üvegre, továbbá megfelelő ritmusérzékkel rendelkező énekesekre, s nem utolsó sorban egy nem szédülős operatőrre – és már készen is vagyunk.

 

 

 

Lindsey Stirling & Josh Groban with The Muppets: Pure Imagination

 

Gyermek- és ifjúkorunk legszebb pillanatai idéződtek fel Breki béka láttán, hiszen a Muppet show valami olyat képviselt a honi televíziózásban, amire előtte nem volt példa, és igazából azóta sincs. Ezúttal két neves muzsikus bukkan fel a bábok között – a többit pedig látni kell. Hiszen kis túlzással a teljes társulat felbukkan a videóban, amelyben a két vendég időnként csak bámul, és igyekszik követni az eseményeket.