Főkép

Etgar Keret: Boldog boldogultak (Libri Könyvkiadó)

A novelláiról, képregényeiről és filmjeiről is ismert Etgar Keret (1967) a kortárs izraeli irodalom egyik legkedveltebb alakja világszerte. A Salman Rushdie által „az új generáció hangjának” titulált szerző művei eddig 37 országban jelentek meg.

Mi történik, miután felvágod az ereidet, főbe lövöd, esetleg vízbe fojtod magad? A Paradicsomba vagy a Pokolra kerülsz, miután végzel magaddal?

Keret Boldog boldogultakcíműabszurd kisregényében egy nagyvárosba érkeznek az öngyilkosok, akik úgy „élnek” tovább ebben a furcsa világban, ahogyan végeztek magukkal. Vérző csuklóval, elkékült orcával vagy épp lyukkal a halántékukon tengetik n apjaikat az örökkévalóságig. A főhős, Háim még csak két napja dolgozik a Kamikaze pizzériában, amikor olyan hírt kap, amely alapjaiban változtatja meg addigi halálát…

Kapcsolódó program:

2015. április 24., péntek

16.30 Etgar Keret: Boldog boldogultak – a szerzővel és Borgula András fordítóval, a Gólem Színház vezetőjével Sárközy Bence beszélget. Felolvas: Schmied Zoltán Márai Sándor-terem

https://www.facebook.com/events/929556760428276/

17.30 Etgar Keret dedikál a Millenáris B16-os standján

 

Stefan Spjut: Stallo (Libri Könyvkiadó)

Stefan Spjut svéd szerző, aki korábban az egyik vezető svéd napilap, a Svenska Dagbladet irodalomkritikusaként és a Norrbottens-Kuriren kulturális szerkesztőjeként dolgozott. Bemutatkozó regénye, a Fiskarens Garn (A halász meséje) 2008-ban jelent meg. A Stallo az első regénye magyarul.

A Stallo főhőse, a trollok után kutató Susso egy kriptozoológiai honlapot üzemeltet. Rögeszméjét ismert természetfotós nagyapjától örökölte. Amikor egy idős nő azt állítja, hogy egy őt és unokáját figyelő apró lényt látott ólálkodni a háza körül, Susso magához veszi a kameráját, és ijesztő utazást tesz az ismeretlenbe. Kiderül, hogy trollok valóban léteznek, és elviszik a gyermekeinket…

Spjut trolljai elemi erővel sűrítik magukba a meg- és felfoghatatlant: azt, amitől rettegünk, de meg akarjuk ismerni, sőt üldözzük. A Stallo különleges thriller, amely a műfajra jellemző feszültséget a természetfeletti misztikumával erősíti, olyan szuggesztív valóságosságot kölcsönözve így a trolloknak, amilyennel ritkán találkozik az olvasó.

A Stallo a József Attila Kör és a Libri Kiadó gondozásában megújult koncepcióval, ArtPop néven jelentkező világirodalmi sorozat első kötete.

Kapcsolódó program:

2015. április 25., szombat

14.30 Stefan Spjut: Stallo – beszélgetés az ArtPop, a Libri és a JAK világirodalmi sorozatában megjelenő kötetről a szerzővel (Libri Kiadó) – Hess András-terem

A szerző beszélgetőtársai: Bárány Tibor sorozatszerkesztő és Havasréti József író, felolvas: Kurta Niké

https://www.facebook.com/events/1631201790436674/

16.00 Stefan Spjut dedikál a Millenáris B16-os standján

 

Iselin C. Hermann: Dominó (Park Könyvkiadó)

Iselin C. Hermann kalandos úton jutott el az irodalomig. Eredetileg akrobatának tanult Franciaországban, ezután egy koppenhágai színház társulatában rendezett és játszott, majd bölcsészettudományi tanulmányai és könyvkiadói szerkesztői munkája után az Expressz ajánlott! című levélregény hozta meg számára a világsikert. Azóta két gyerekkönyve és több regénye is megjelent.

A Dominó szerelmesregény. Hősei házasok vagy szinglik, hűségesek vagy hűtlenek, szenvedélyesek vagy visszafogottak – de mind vágyakoznak valami után.

Zephyr Párizs szívében él szép és zárkózott feleségével, Manonnal. A szemben lévő házban Toqué, az író látogatja Rose nevű kedvesét és közös kisbabájukat. Eric, a betegápoló attól boldog, ha mindenkin segíthet. És Sabatine, az ellenállhatatlan fotóművész belebolondul egy titokzatos férfiba.

Egyesek egymásba szeretnek. Másokat megcsalnak. Mindannyian rejtegetnek valamit. De ki csal meg kit? És ki az, aki hazudik?

Kapcsolódó program:

2015. április 25., szombat

15.30 Iselin C. Hermann Dominó című regénye kapcsán beszélgetés a skandináv női irodalomról (Park Könyvkiadó) – Supka Géza-terem

A szerző beszélgetőtársai: Karafiáth Orsolya író és Tönkő Vera szerkesztő. Felolvas: Für Anikó.

https://www.facebook.com/events/457643231060853/

17.00 Iselin C. Hermann dedikál a Millenáris B16-os standján

 

Tommy Wieringa: Ezek az ő neveik és Szép, fiatal feleségem (Libri Kiadó)

Tommy Wieringa (1967) holland író. Ez ideig tizenkét kötete jelent meg. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, az Ezek az ő neveik 2013-ban elnyerte a független holland könyvkiadók által adományozott, rangos Libris-díjat. Nemcsak hazájában, de külföldön is ismert szerző, műveit kiadták többek között angol, német, francia svéd, cseh, lengyel, spanyol, héber és olasz fordításban. Magyarországon művei most jelennek meg először, rögtön két kötettel jelentkezik: az Ezek az ő neveik mellett legfrissebb, Szép, fiatal feleségem című regényét is megismerhetik a magyar olvasók.

Tommy Wieringa komor, ugyanakkor lebilincselő, Ezek az ő neveik címével a Kivonulás könyvét megidéző regényében embercsempészek által a pusztába vetett menekültek bolyonganak a végtelen sztyeppén. Helyüket keresik, rést a falon, melyen át besurranhatnak egy boldogabb világba. Ám végül csak Mihajlopolba, a pusztaság peremén vegetáló, hajdan szebb napokat látott iparvárosba jutnak el, ahol elsőként egy cinikus rendőrfőnökbe botlanak.

A pusztai bolyongókban és az élete sivatagában tévelygő, saját zsidó származását kutató rendőrben sok a közös vonás – mindnyájuknak „át kell jutniuk a félelmeknek sövényén”, hogy végre révbe érjenek.

Az Ezek az ő neveik humorral, iróniával és szenvtelenségében is mély empátiával keresi a választ a súlyos kérdésekre: Kik vagyunk? Megválthatjuk-e saját életünket?

A holland szerző legfrissebb, Szép, fiatal feleségem című regényében Edward, a negyvenes éveit taposó biológus teste hanyatlásának és romlásának megszállottjává válik. Kivételes szerencsének tekinti, amikor megismerkedik a tizenöt évvel fiatalabb Ruthtal: a lány gyönyörű, intelligens és normális, Ed valósággal újjászületik általa.

Legalábbis kezdetben. Azonban az esküvő után csak gyötrelmeik sokasodnak. Ruth képtelen elfogadni a férje munkájával járó erkölcsileg kifogásolható dolgokat (az állatkísérleteket, a gyógyszergyárak által támogatott konferenciákat). A lány gyereket szeretne, és végül meg is születik a kisfiuk, aki azonban szinte születése pillanatától bömböl. A kimerült kismama azzal vádolja a férjét, hogy a gyerek azért sír megállás nélkül, mert érzi, hogy az apja nem is akarta őt. Kidobja otthonról a férfit, akiről az is kiderül, jó ideje viszonyt folytat valakivel.

Edward afféle mai Jób. Próbatételeit Wieringa feszes, mégis lírai nyelven írja le, sok humorral, tele érzelemmel. A főhős leginkább önmagának – bizonytalanságának és negatív gondolkodásának – köszönheti bukását.

Kapcsolódó program:

2015. április 25., szombat

17.30 Tommy Wieringa könyvei először Magyarországon – Sárközy Bence beszélget
a szerzővel és Wekerle Szabolcs fordítóval (Libri Kiadó) – Márai Sándor-terem

https://www.facebook.com/events/934927643226110/

18.30 Tommy Wieringa dedikál a Millenáris B16-os standján.

 

Varga Bálint: Váltságdíj nélkül (Kolibri Kiadó)

Négy gimis – Doma, Zoli, Zsófi és Max – egy sötét, dohos pincében ébred. Hol lehetnek, és hogy kerültek oda? Csak arra emlékeznek, hogy hazaindulnak az Év Utolsó Bulijáról, amit az egyik hipergazdag osztálytársuk rendezett. Mind egymást okolják a történtekért, mert mindannyiuk életében van is valami gyanús. Doma édesanyja korábban rendőr volt, most magánnyomozóként dolgozik. Zoli a város legmenőbb ügyvédjének a fia. A belevaló Zsófi, aki a tanév közepén érkezett, maga a két lábon járó rejtély. Max pedig a legidegesítőbb, legnagyképűbb srác az egész osztályból. Vajon meg tudnak szökni fogvatartóiktól? És rájönnek, melyikük miatt kerültek bajba?

Minden leleményükre szükségük lesz, hogy az országhatárt és a saját korlátaikat is képesek legyenek átlépni. Izgalmas, lebilincselő krimi.

 

 

 

 

Sarah Cohen-Scali: Max (Kolibri Kiadó)

Max, aki a történet során a szemünk előtt cseperedik fel, a Heinrich Himmler által kigondolt Lebensborn program tökéletes prototípusa. A politikai elképzelések szerint „ideális” édesanyját génjei és fizikai adottságai alapján választották ki a náci tudósok, csakúgy, mint az édesapját. Max azonban semmilyen kapcsolatot nem ápolhat szüleivel (anyjától is elválasztják abban a pillanatban, ahogy ez lehetséges), hiszen feladatuk mindössze annyi, hogy életet adjanak Németország új, „felsőbbrendű” gyermekének.

Több ezer gyermek fogant és született meg e program során.

Sokkoló, mélyen elgondolkodtató történet, mely néha-néha megmosolyogtatja az olvasót a megrázó sorok között. Élvezetes és megdöbbentő írás, hátborzongató történelmi tények alapján. Igazi Magasfeszültség!

Sarah Cohen-Scali 1958-ban született. Több tucat regény és novella szerzője, őt tartják az egyik legnépszerűbb francia ifjúsági írónak. A Maxot elsősorban fiatal felnőtteknek szánta, ezért megragadó, mégis könnyen érthető stílussal teszi „fogyaszthatóbbá” azt a nehéz témát, mely a korosztály számára elsősorban tankönyvekből ismerhető: a gyűlölet lehetséges forrásait, a politikai ideológiák veszélyeit és közös, európai történelmünk egyik legsötétebb időszakát.

Kapcsolódó program:

2015. április 25. szombat

10.00 A Kolibri Kiadó Magasfeszültség! című sorozatáról, és a fesztiválra megjelenő új ifjúsági regényekről – Varga Bálint: Váltságdíj nélkül és Sarah Cohen-Scali: MaxBalázs Eszter Anna főszerkesztő, Pék Zoltán műfordító és Varga Bálint író beszélget. – Márai Sándor Terem

A beszélgetést Barabás Éva szerkesztő-riporter vezeti.

https://www.facebook.com/events/1443861782573883/

11.00 Varga Bálint dedikál a Millenáris D12-es standjánál.

 

Otfried Preußler: A kis szellem (Kolibri Kiadó)

F. J. Tripp rajzaival

Fordította: Nádori Lídia

A Torzonborz-trilógia szerzőjének új meseregénye, aKolibri Klasszikusok legújabb darabja.

A kis szellem minden éjjel pontban éjfélkor fölébred. Vígan járja Bagolykő várának összes termét, és meglátogatja öreg barátját, Uhu bácsit. Csakhogy milyen jó lenne egyszer napközben látni a világot! Csak egyetlenegyszer! A kis szellem addig nem nyugszik, míg egy verőfényes napon a kívánsága váratlanul nem teljesül. Ekkor izgalmas kalandok sora veszi kezdetét, és nemcsak a kis szellem számára!

Kapcsolódó program:

2015. április 26. vasárnap

16.00 A kis szellem - felolvasószínház a Torzonborz-trilógia szerzője, Otfried Preußler klasszikusa alapján a Gyermek(b)irodalom színpadon. Közreműködik: Böröndi Bence, Dékány Barnabás és Dóra Béla.

https://www.facebook.com/events/421861971329572/

 

Kedves Tibor: A rinocérosz-terápia (Libri Kiadó)

Kalandos, fanyar humorú történet, amelyben a legbölcsebb szereplőnek egy ezüsthátú gorilla bizonyul

A rinocérosz-terápia című urbánus kalandregényfőhősének, Kis Norbertnek fiatal kora ellenére máris irigylésre méltó élete van: a szakmájában sikeres és a médiából szakértőként ismert állatorvos, akinek nincsenek anyagi gondjai, sőt: Gellért-hegyi villájából, ahol alkalmi nőismerőseit is örömmel látja vendégül, taxival jár dolgozni, ha pedig úgy tartja a kedve, kiéli különös mániáját, és rinocéroszokkal tölti az idejét. Norbert gondtalannak tűnő jólétének azonban ára van: az állatorvos bűncselekmények elkövetésével tartja fenn életszínvonalát. Amikor azonban egy ritka múzeumi rinótülköt elrabolva egy csapásra milliomos lesz, elhatározza, megjavul. Ám ekkor egyetlen nap leforgása alatt mindenét elveszíti, és számára is meglepő akciókat és fordulatokat követően igencsak kellemetlen közelségbe kerül az állatkertben nevelgetett rinocérosszal. Norbert, miközben reszketve várja az elkerülhetetlennek tűnő véget, őszinte és ironikus vallomásban idézi fel, hogyan került ebbe a méltatlan helyzetbe.

Kedves Tibor Miskolcon született.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem biológus szakán az ökológia és evolúcióbiológia szakirányt választotta, hidrobiológiával foglalkozott. A 90-es évek végén a kötelező polgári szolgálatot a Budapesti Állatkertben töltötte, négy hónapon keresztül orrszarvúápolóként tevékenykedett. Később tudományos újságíróként dolgozott, jelenleg hivatalnokoskodik.

Szenvedélye a horgászat, a tenger, a kertészkedés, a filmek, a kosárlabda.

Élettársával két közös gyermeküket nevelik.

Kapcsolódó program:

2015. április 25., szombat

16.30 Kedves Tibor dedikál a Millenáris B16-os standjánál

18.00 Kedves Tibor: A rinocérosz-terápia (Libri Kiadó) – A szerzővel Bárány Tibor filozófus, kritikus beszélget. Felolvas: Makranczi Zalán. Hess András-terem

https://www.facebook.com/events/918073178244883/

 

Dés Mihály: Pesti barokk (Libri Kiadó)

Dés Mihály (1950) spanyol és latin-amerikai írók fordítójaként kezdte pályáját. 1986-ban Barcelonába költözött, ahol újságíró, egyetemi tanár és lapkiadó lett. Hatvanéves korában visszatért az anyanyelvéhez, és megírta a Pesti barokk (Magvető, 2013) című regényét. A könyvmost jelenik meg harmadszor, ezúttal javított, alaposan átdolgozott, „végleges” kiadásban.

Mi ez a könyv? Az egyik legerotikusabb magyar regény? Az egyik legviccesebb? Vagy csupán egy mitikussá vált nemzedék krónikája? A történet 1984-ben játszódik, narrátor főhőse egy lézengő, léha értelmiségi, aki disszidálásra készül. Az ő szerelmi és szellemi, társasági és társadalmi kalandjairól számol be a Pesti barokk.

 

 

 

 

 

Richard Dawkins: A csoda bűvöletében (Libri Kiadó)

Az életrajzi kötet Dawkins életének első éveitől kezdve oxfordi kibontakozásáig kíséri a világhírű tudós pályáját, miközben megismerhetjük Az önző génig vezető utat is. Dawkins élénk színekkel ecseteli Afrikában töltött, idilli gyermekkorát, bemutatja hétköznapinak korántsem nevezhető őseit és elbűvölő szüleit. Noha diákkorában Elvis Presley hatására még mélyen vallásos volt, a gimnazista Richard már nem volt hajlandó letérdelni a templomban. Kiváló iskolákban tanult, de Oxford hozta el számára az igazi szellemi beteljesülést. Dawkins az ősi angol diákváros egyedülálló oktatási rendszerének tulajdonítja tudományos ébredését, hiszen ez a rendszer arra tanítja diákjait, hogy kérdezzenek, kételkedjenek, ne vizsgaorientáltan és ne tankönyvekből tanuljanak, hanem kutatási eredményekből, beszélgetésekből és vitákból. Dawkins oxfordi tanári és kutatói karrierjében komoly változást hozott 1973, mikor hosszú áramszünetek sújtották Nagy-Britanniát, így a tudós is kénytelen volt hosszabb időre szüneteltetni számítástechnikára alapozott kutatásait. Mivel akkoriban általános félreértés övezte a természetes kiválasztódás és a csoportszelekció fogalmát, ezért több tudós műveinek hatására nekilátott – ahogyan ő önironikusan nevezte – „saját bestsellere” megírásának. Ez volt Az önző gén, ami alapjaiban rengette meg a biológiai kutatások világát. Dawkins ebben a kötetben használta először a mém szót a kulturális evolúció alapegységére, a mémelmélet pedig azóta is a kortárs kultúra egyik alappillére.

A csoda bűvöletében betekintést enged az „aktív ateista” tudós személyes világába, és vele követhetjük nyomon, milyen élményei és életének mely állomásai vezettek a 20. század egyik legmeghatározóbb művének megszületéséig.

 

Révai Gábor: Beszélgetések az elmúlásról Csányi Vilmossal és Vekerdy Tamással (Libri Kiadó)

Két elismert magyar gondolkodó és közéleti személyiség Révai Gábor írónak vallott az egyik legszemélyesebb és leginkább tabunak számító, de mindenkit foglalkoztató témáról: a halálról. Csányi és Vekerdy személyesen nem ismerik egymást, így megfontolandó, ugyanakkor gyakran provokatív nézeteik a kérdező közvetítésével, látatlanban csapnak össze. Bár a beszélgetések apropója az elmúlás, a két vitapartner az élet legnagyobb kérdéseit ugyanúgy érinti, mint azok hétköznapi vonatkozásait. És mi más is adhatna mindennek keretet, mint egy tartalmas beszélgetés? 

 

 

 

 

 

 

 

Pierre Lemaitre: Viszontlátásra odafönt (Park Könyvkiadó)

A Viszontlátásra odafönt az első világháború utáni nemzedék nagyregénye. Monumentális tablót fest a vérfürdő utáni békeidőkről, a megcsúfolt reményekről, az államról, amely ünnepli a hadszíntéren elesetteket, de hagyja nyomorban vergődni a kiszolgált szerencsétleneket.

A történetben két háborús veterán bosszút áll testi-lelki szenvedéséért. Rájönnek, hogy a Haza nem tréfál hősi halottaival, és kihasználják a helyzetet. A szélhámosság, amit kieszelnek, erkölcsileg elítélhető ugyan, viszont rendkívül hatásos és szellemes.

Pierre Lemaitre lebilincselő, fordulatos kalandregénye egyszerre idézi Balzac, Victor Hugo, Tolsztoj, García Márquez és Carson McCullers világát. Megjelenése után szinte azonnal a sikerlisták élére került, megkapta Franciaország legrangosabb irodalmi elismerését, a Goncourt-díjat, és már készül a képregény- és a filmváltozat.

 

 

Donna Tartt: A titkos történet (Park Könyvkiadó)

Donna Tartt, a kortárs világirodalom egyik ikonja, legújabb, Aranypinty című regénye az elmúlt 20 év egyik legnagyobb irodalmi szenzációja. Tartt 1996-ban A titkos történet-tel robbant be a köztudatba.

A regény középpontjában egy megközelíthetetlen, titokzatos egyetemi csoport áll, akik kizárólag ógörög tanulmányaikra koncentrálva élik az egyetemisták mindennapjait. Az elit társaságba csupán egyetlen új diáknak sikerül bejutnia: a feltörekvő Richard Papennek. Ő beszéli el évekkel később a titkos történetüket. A különös ifjak megszállott professzoruk hatására nemcsak tanulják, át is élik az ókori görög kultúrát, az ősi vallást, a mámoros orgiákat és a véráldozatot. De amikor megszegik a társadalmi és erkölcsi törvényeket, átlépik a határokat, életük örökre megváltozik. Saját bőrükön tapasztalják, hogy nem ölni nehéz, hanem tovább élni.

 

 

 

 

Alice Munro: A boldog árnyak tánca (Park Könyvkiadó)

Igaza van Jonathan Franzennek abban, hogy Alice Munro semmi másról nem ír, mint az emberről, csakis az emberről. Ráadásul ugyanazokat az embereket ismeri, mint mi. Sőt személyesen minket ismer.

A boldog árnyak tánca a 2013-ban Nobel-díjjal kitüntetett Alice Munro első könyve. Sokan találgatják, vajon minek köszönheti töretlen népszerűségét, hogy novellái százezrek kedvenceivé váltak. Hiszen abban, amit művel, első olvasásra nincs semmi különös. Semmi másról nem ír, mint az emberről és az ő választásairól. Arról, hogy mindannyiunk életében eljön az a pillanat, amikor valami vagy valaki elől menekülni szeretnénk, amikor el kell döntenünk, megyünk vagy maradunk. Alice Munro ismer és megért bennünket. Tudja, milyen kiszolgáltatottá teszi az embert, hogy képes a szeretetre, és szomjazik rá. Tudja, milyen gyilkos indulatok dolgoznak bennünk, és hogy mennyire fáj, ha valami nem úgy alakul, ahogy elterveztük. Tudja, milyen tehetetlenek tudunk lenni a bennünket körülvevőkkel szemben. Legyünk férfiak vagy nők. Gyerekek vagy felnőttek. Kanadaiak vagy éppen magyarok.

 

Fehér Béla: Fültől fülig (Helikon Kiadó)

„Sajkodi magányomban határoztam el, hogy a saját szórakoztatásomra írok egy regényt. Saját szórakoztatásnak azt nevezem, amikor írás közben az ember nem a képzeletbeli olvasót látja, nem érdeklik az elvárások, és eszébe sem jutnak azok, akik elzümmögik, mi a jó, és mi a rossz. Írni például nagyon jó. Csak úgy írni pedig a világon a legjobb, éppen olyan, mint a céltalan csavargás. Vagyis kaland. A kaland pedig maga a szabadság. Szabadok a hősök, és szabad a szerző is. Olyankor még az őrangyala se szól bele semmibe, csak mosolyogva nézi. Az én szabadságom végeredménye a Fültől fülig című fürdőregény. Egy ideig játszottam a gondolattal, hogy megírom a folytatását, de hősöm, Skrabek, a babonás bérgyilkos, lebeszélt róla. Nem akarta, hogy a regényben kitörjön az első világháború. Rázta az orrom előtt a borotváját, és arról győzködött, hogy békeidőben nyugodtabban tud dolgozni. Az volt a munkája, hogy elvágja az ügyfelei nyakát.

Megállítottam neki az időt.” - Fehér Béla

 

 

Anthony Burgess: Beteg a doktor (Helikon Kiadó)

John Burgess Wilson, aki többnyire Anthony Burgess néven publikálta műveit, 1917. február 25-én született Manchesterben. Édesanyját és nővérét korán elveszítette, mostohaanyja és a varietékben és a némafilmek mozijában zongorázó apja nevelte. Burgess már középiskolásként elkezdett verseket és novellákat írni. Bár zenei munkásságát kevesen ismerik, legalább annyira tartotta magát zeneszerzőnek, mint írónak. Elsősorban 33 regényének köszönheti hírnevét, de 175 zeneművet komponált, verseket, színpadi műveket és számos tanulmányt is írt. 1993. november 22-én hunyt el Londonban.

A Beteg a doktort Burgess tévesen diagnosztizált agytumora ihlette: a Malajziában, majd Bruneiben tanárként dolgozó Burgess egyik óráján összeesett, és arra kényszerült, hogy feleségével visszatérjen Angliába. A regény „doktorát”, a kórházban agyműtétjére váró nyelvészprofesszort, Dr. Spindriftet az író önmagáról mintázta. Felesége, Sheila – aki sok tekintetben hasonlít Burgess akkori feleségére – egyre ritkábban látogatja, maga helyett inkább újdonsült barátait küldi a kórházba. Ráadásul a professzor a kellemetlen vizsgálatokat is nehezen tűri, ezért úgy dönt, inkább megszökik. Ekkor veszi kezdetét az alvilági kaland, amelyben Burgess – karneválszerűen felvonultatott szereplőinek köszönhetően – végtelen humorral mutatja be a beszélt nyelv sokszínűségét.

 

Márai Sándor: A teljes napló 1970-1973 (Helikon Kiadó)

A Helikon Kiadó hatalmas vállalkozása Márai Sándor teljes naplójának közreadása. A jelen kötetben, amely a tizenötödik a sorban, a salernói időszak négy évének személyes-szellemi eseménynaptára olvasható. A tárgyalt időszak nemcsak irodalomtörténeti utazás, hanem igazi bolyongások krónikája is az Egyesült Államokból Nyugat-Európa majd minden országába, miközben a feljegyzések helytörténetei mögött felsejlenek a világpolitika történései, a hidegháború kronológiája.

Márai e naplókötete is megerősíti a már korábban világossá váló párhuzamot az író élete és Odüsszeusz sorsa között: keresés, igazi otthonra találás nélkül.

 

 

 

 

 

 

Stumpf András: Szörényi – Rohan az idő (Helikon Kiadó)

„Lehet, hogy a világlátásom sokaknak követhetetlen, de higgyék el, nagyon is érthető. Vagy ha eddig nem is volt, hát most majd azzá válik.” Ezt ígéri Szörényi Levente e kötet elején, s aki a könyv végére ér, nem is fog csalódni. A dalszerző-zeneszerző vallomása amellett, hogy szórakoztató történetekben, személyes vallomásokban is bővelkedő olvasmány, nem csupán tények rögzítése. Kiderül, hogy a látszólag nagy váltások logikus következményei egymásnak, s hogy szinte minden eldöntetett már a gyerekkorban – az ifjonti zenélés csakúgy, ahogy az időskori kutatás a pilisi Holdvilágárokban. Szörényi Levente e könyv lapjain kegyetlen őszinteséggel vall zenéről, nőkről és pályatársakról, s nem csak jól ismert sikereibe, de élete legmélyebb hullámvölgyeibe is betekintést enged - ilyen teljességben most először.

 

 

 

 

Az LS Kiadói Csoport (Libri, Park, Helikon, Kolibri Kiadó) szerkesztői a Könyvtáros Klubban mutatják be új sorozataikat, friss köteteiket a szakmai közönségnek és minden érdeklődőnek április 24-én, pénteken 14.00 és 16.00 között. Sárközy Bence, a Libri Kiadó ügyvezető igazgatója a József Attila Körrel közös ArtPop című világirodalmi sorozatot, Schultz Judit szerkesztő a Helikon Zsebkönyvek címmel útjára indított, az egyetemes művelődéstörténet legfontosabb és legnépszerűbb műveit magába foglaló sorozatot, Balázs Eszter Anna főszerkesztő a Kolibri Kiadó Meséld újra!, Magasfeszültség! és KönyvTárs című sorozatait ismerteti, a Park Könyvkiadó két szerkesztője, Szalay Marianne és Tönkő Vera legfrissebb tudományos-ismeretterjesztő és világirodalmi köteteinek műhelytitkaiba avatja be az érdeklődőket.

 

A Kolibri Kiadó szervezésében 2015. április 26. vasárnap a Gyerek(b)irodalom színpadon 10.00-től Ringató Gróh Ilonával és Gáll Viktóriával.

15.00-től Gumimánia – kézműveskedés a népszerű Gumimánia című könyv útmutatásai alapján a Gyerek(b)irodalom kézműves sarokban.

 

Dedikálások a Libri, Park, Helikon Kiadó (B16) standjánál a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon

2015. április 24. péntek

16.30 Kőrösi Zoltán – Kukorelly Endre – Papp Sándor Zsigmond (Libri Kiadó)

17.30 Etgar Keret (Libri Kiadó)

 

2015. április 25. szombat

10.30 Magos Judit (Libri Kiadó)

11.00 Varga Bálint, Pék Zoltán (Kolibri Kiadó) (D12-es stand)

11.00 Szörényi Levente és Stumpf András (Trubadúr Könyvek)

14.00 Csinta Samu (Heti Válasz Kiadó)

14.30 Csider István Zoltán, Pion István, Simon Márton, Kövér András Kövi, Győrfi Kata (Libri Kiadó)

15.00 Sirokai Mátyás - Kemény Zsófi - Dékány Dávid (Libri Kiadó)

15.30 Orbán János Dénes, Fehér Béla (Helikon Kiadó)

16.00 Stefan Spjut (Libri Kiadó)

16.30 Kedves Tibor (Libri Kiadó)

17.00 Iselin C. Hermann (Park Könyvkiadó)

17.30 Singer Magdolna (Libri Kiadó)

18.00 Révai GáborCsányi Vilmos Vekerdy Tamás (Libri Kiadó)

18.30 Tommy Wieringa (Libri Kiadó)

 

2015. április 26. vasárnap

10.30 Gróh Ilona (Kolibri Kiadó) (D12-es stand)

10.30 Oravecz Nóra (Libri Kiadó)

11.00 Ugron Zsolna (Libri Kiadó)

14.00 Xue Yanping (Libri Kiadó)

14.30 Hulej Emese (Helikon Kiadó)

15.00 Péterfy-Novák Éva (Libri Kiadó)

15.30 Tarjányi Péter – Dosek Rita (Libri Kiadó)

16.00 Dés Mihály (Libri Kiadó)

 

Forrás és további információ:

www.libri.hu

https://www.facebook.com/events/880653645334967/