Főkép

Önként vállalt munkaköri kötelességem, hogy a lehetőségekhez képest figyelemmel kísérjem pár zenei kiadó újdonságait. Ebből az idők során egy meglehetősen terjedelmes lista kerekedett, aminek eredményeként minden nap számos levelet kapok a megjelenő videókról. Ezek többsége egy felületes szia után elmegy mellettem, de van pár, ami ilyen-olyan okból kifolyólag megpendít bennem valamit. Ezekről a videókról igyekszem a jövőben rendszeresen beszámolni.

 

Marty Stuart: Streamline - David Letterman show

 

Íme a példa arra, hogyan öregedjünk bele a showbizniszbe. Marty Stuart szeme annak ellenére vidáman csillog, hogy 1958-ban született, és az utolsó nagylemeze bár felkerült a listákra, messze volt az első tíz helytől. Mondjuk az a fajta country-rockabilly és még ki tudja miből álló keverék muzsika, amit a Letterman showban előad, nos azt vagy szereti az ember, vagy kapásból elutasítja. Középút nincs. Egy biztos, nem azt nézi zeneszerzés közben, hogy mik az aktuális divatok.

 

 

 

Gültekin Kaan: Perilerin Oyunu

 

A németföldön született török Gültekin Kaan nagyon fura figura. Nem csak kinézete és öltözete miatt, hanem mert török dallamokkal ötvözi a nyugati zenét, legyen az rock vagy pop. Ettől az egész különlegessé válik, leginkább világzenévé. Erre a különleges hangulatra jó példa egy régi videója, aminek a főszereplője természetesen maga Kaan, na meg a piros fezben játszó zenekara.

 

 

 

Madonna: Living For Love

 

Három év szünet után tér vissza Madonna, ami manapság nagyon hosszú időnek számít a popiparban. A márciusban megjelenő új album klipes dal zenéje első hallásra a korábbi lemezeket idézi, valahol a kilencvenes évek környékéről, de persze teljesen modern a hangzása, s nem utolsó sorban egyszerre dallamos és dinamikus. A videó kifejezetten látványos, kezdve a bikákra emlékeztető statisztákkal, akik körbefogják az énekesnőt – akiről elsőre biztosan kevesen mondják meg, hogy idén már 56 éves – és mondjuk zárva a felsorolást a színszűrők eredményezte burjánzó vörös árnyalatokkal. Ezek után muszáj lesz meghallgatnunk a Rebel Heart című korongot.

 

 

 

Natalia Jiménez: Creo en Mi

 

Nem Shakira az egyetlen spanyol anyanyelvű énekesnő a világon, az idei Latin Grammy nevezettjei között például számos érdekességre bukkantunk. Az egyik ilyen felfedezettünk a spanyol-portugál szülőkkel rendelkező Natalia Jiménez, aki nem csak szépségével, hanem hangjával is elbűvölt bennünket. Ez a videó pedig több mint érdekes.

 

 

 

Chayanne: Humanos a Marte

 

Igazságtalanság lenne, ha csak a nőkkel foglalkoznánk, hiszen ez remek alkalom, hogy a rovatban bemutassunk egy Puerto Ricó-i énekest, aki legalább olyan laza slágerre képes mint Enrique Iglesias, és egyáltalán nem látszik rajta, hogy idén már 46 éves. Ez a szerzeménye bekerült az idei Latin Grammy jelöltek közé a popdalok kategóriában, szóval pályakezdőnek sem nevezhető. A videó egyébként semmi extra, jóképű emberek, latinos dallamok, férfi és nő – egyszóval minden megvan benne, amit elvárunk egy popslágertől.

 

 

 

Mucca Pazza: NPR Music Tiny Desk Concert

 

Mióta létezik a rovat, bizony számos fura videót, zenét, előadót láttunk már, de cseppet sem túlzó az állítás, miszerint ez a chicagói együttes dobogós helyezést érdemel a különcök között. Kezdve azzal, hogy 23 tagú a társulat, és a nagyszámú fúvóson kívül, hegedű, tangoharmonika, változatos ütőhangszerek használata jellemzi őket. De ugyanilyen jellegzetességük az alaposan kifosztott jelmezkölcsönzőre felépített ruházat és sapkagyűjtemény, valamint a pomponlányok. A nevük egyébként olaszul őrült tehenet jelent, és leginkább egy alternatív katonazenekarra, vagy szabadnapos punkegyüttesre hasonlítanak, akik kiskorukban sok korai KFT klipet néztek. Ezt látni kell, de látvány nélkül mindenki csak saját felelősségre hallgassa őket.

 

 

 

Mico: 吾島

 

Régen néztünk világzenét, úgyhogy itt az ideje egy kis lazulásnak. A japán trió a taiko dobolást és a hagyományos énekstílust ötvözi, és ez így, a maga letisztultságában, a miénktől annyira eltérő sorvégeivel, ebben a természetes környezetben nagyon tetszetős – és nem is igényel további magyarázatot.