Főkép

Önként vállalt munkaköri kötelességem, hogy a lehetőségekhez képest figyelemmel kísérjem pár zenei kiadó újdonságait. Ebből az idők során egy meglehetősen terjedelmes lista kerekedett, aminek eredményeként minden nap számos levelet kapok a megjelenő videókról. Ezek többsége egy felületes szia után elmegy mellettem, de van pár, ami ilyen-olyan okból kifolyólag megpendít bennem valamit. Ezekről a videókról igyekszem a jövőben rendszeresen beszámolni.

 

 

Ryn Weaver: OctaHate

 

Az MTV szerint idén erre a svájci-amerikai felmenőkkel bíró, még csak 22 éves énekesnőre kell majd figyelnünk, mert ő az év egyik nagy ígérete. Ez akár még igaz is lehet, hiszen a tavalyi slágere némileg kilóg a szabvány popdalok közül, sokkal dinamikusabb azoknál, miközben kellőképpen emlékezetes. A hozzá forgatott klip pedig ennek megfelelően emlékezetes: számtalan ruhát, töredezett jelenetet, arctalan táncost, gonosz babát vonultat fel. Ami tényleg meglepő, hogy erre a zaklatottságra élőben is képes Weaver kisasszony – legalábbis a januári David Letterman show ezt bizonyította.

 

 

 

Wagakki Band: Ikusa

 

Erről a japán együttesről nagyjából egy éve írtunk lelkendező sorokat, annyira bejött a rockegyüttes és a hagyományos japán hangszerek ötvözése. A jelek szerint az eltelt idő alatt semmi sem változott, most is ugyanolyan jók mint akkor voltak, és a jelek szerint abban sem tévedtünk nagyot, miszerint zenéjük ideális lenne animéhez. Az új klipes nóta a Sengoku Musou/Samurai Warriors sorozat nyitódala lett, így azon sem csodálkozhatunk, ha az együttes tagjain kívül harcmezőt és párbajozó harcosokat látunk benne. Yuko Suzuhana hangja pedig még mindig varázslatos.

 

 

 

Отава Ё: Сумецкая

 

Az orosz Отава Ё együttes elküldte új klipjét, mi meg örömmel megnéztük, mert évek óta kedveljük a leningrádi társaságot, akik hajlamosak a viccelődésre (azok az usánkák, azok az atlétatrikók) és nem utolsó sorban remek zenészek. Ebben a videóban a különféle orosz táncstílusokkal foglalkoznak, s bizony van pár figura, amit kellő edzés nélkül nem érdemes kipróbálni.

 

 

 

Weird Together: No Compromise

 

Esik az eső, ráadásul időnként havazik, ezért arra gondoltunk, egy kis afrikai zenével könnyebb elviselni a zimankót. A Weird Together nevű nemzetközi csapat énekesnője Karima Madut ebben a klipben Ghána fővárosában táncol és énekel, nekünk pedig nincs más dolgunk, mint együtt mosolyogni vele, és élvezni ezt a laza afrikai popzenét.

 

 

 

Diana Krall: Wallflowers

 

Diana Krall hangját és zongorajátékát könnyű felismerni, elvégre több mint húsz éve jelennek meg lemezei, járja a világ koncerttermeit. Idén új albummal jelentkezik, aminek felvezetéseként a címadó számról készítettek videót, ami egyfajta átmenet a klip és a stúdiófelvétel között. Ez mondjuk nem baj, mert így könnyebb a zenére összpontosítani, a látvány nem vonja el a figyelmet. A látottak/hallottak alapján kíváncsian várjuk a februárban esedékes korongot.

 

 

 

Lindsey Stirling: Senbonzakura

 

Az amerikai hegedűs a vadnyugat után most a távoli keletre utazott hegedűjével, hogy a virágzó cseresznyefák alatt előadja a Senbonzakura című szerzemény feldolgozását. Azon persze lehet vitatkozni, mennyire tudott hozzátenni az eredetihez, de Stirling esetében nem ez a lényeg, hanem a zene és a látvány egysége, amire ezúttal sem lehet panasz – megint érdekes klipet csinált.

 

 

 

Royal Blood: Figure It Out

 

Szeretjük azokat a videókat, amelyek történetet mesélnek el. Azt pedig nagyon szeretjük, amelyikben ugyanaz a sztori többféleképpen is megtekinthető. Ilyet utoljára a brit Royal Blood duó kislemezdalának klipjében láttunk – aláfestő zenének pedig jóféle rockot játszanak a srácok.

 

 

 

Death Cab For Cutie: "Black Sun" - David Letterman

 

Vitatkoztunk egy ideig, hogy vajon a hivatalos klipet, vagy ezt az élő fellépést válasszuk az amerikai alternatív rockbandától, de mivel Letterman van annyira szemtelen, hogy rákérdezzen a nevükre – amire persze magyarázatot is kap – úgy döntöttünk, ez kerül a rovatba. Ez a számuk nem kicsit elszállós, kicsit merengős, kicsit cipőnézős – egyúttal nagyon hangulatos, a látvány pedig egy pillanatra sem lép túl a tévéstúdióban vagyunk, és átéléssel zenélünk kategórián – és éppen ettől tetszetős.