Főkép

Találkoztál már Suzy P-vel? Biztos vagy abban, hogy nem? Aki elolvassa a Napraforgó Kiadó gondozásában megjelent Én, Suzy P. című regényt, egészen biztosan rá fog döbbeni, hogy Suzy közöttünk él. A kötet karakteres, mégis életszagú jellemábrázolásainak köszönhetően úgy érezhetjük, hogy a főszereplővel, a családjával, a barátaival, de még az iskola utálatos vagy üresfejű, népszerű (vagy inkább rettegett?) tagjaival is nap mint nap találkozunk.

 

Suzy egy tizennégy éves lány, a kamaszok tipikus problémáival: a családja őrült esküvői lázban ég, a nővére tipikus plázacica, a húga pedig az ugratások specialistája, és ki más lehetne az állandó áldozata, ha nem Suzy? Aztán ott vannak a haverok, a hiperaktív gumicukorfüggő Millie, aki szenvedélyes párkapcsolatban él gyerekkori barátjával, Jamie-vel, a focisztárral. Suzy pedig ha-ló-nincs-szamár-is-jó alapon Dannyvel, Jamie legjobb barátjával jár, és kapcsolatukra sok minden jellemző, csak éppen a szenvedély nem. Ők négyen alkotnak egy baráti kört. Ám amikor új fiú érkezik a suliba, Suzy érzelmei fellángolnak, és minden a feje tetejére áll.

 

Az írótól, Karen Saunders-től gyakran megkérdezik, honnan táplálkozik Suzy karakterének megformálása során. Nos, a válaszokból egyértelműen kiderül, hogy a szerző maga is egy nagy rakás szerencsétlenség, így bőven volt alapanyaga a regényt színesítő humoros és szerencsétlen epizódok megírásához. Ám a regény vicces vonalán túl számos olyan kérdést is felvet, amely nagyon is fontos a mai tinédzser korosztálynak: tudjuk-e értékelni azt, amink van? Vagy csak akkor jövünk rá, mit veszítettünk, amikor már késő? Engedjük-e manipulálni magunkat, amikor valaki a saját céljai érdekében pontosan azt mondja, amit hallani szeretnénk? Rájövünk-e időben, hogy csak egy méltatlan játszma játékszerei vagyunk?

 

A regény egyes szám első személyben, naplószerűen mesél, így az olvasó maga is részesévé válik az igazi, mai, kamaszos-szlenges nyelvezeten megszólaló kalandoknak, melyeket első sorban felső tagozatos lányoknak ajánlok nyugodt szívvel – ha kézbe veszik és elkezdik olvasni, garantáltan nem fognak unatkozni, hiszen együtt izgulhatnak, szenvedhetnek, nevethetnek vagy sírhatnak Suzyval.