Főkép

Barátság, összetartozás, rokonlelkűség, család, szerelem, drog, szex: ha egy kereső kulcsszavait próbálnám meghatározni, ezeket feltétlenül megjelölném Kalapos Éva D.A.C. című ifjúsági sorozata esetében. Az írónő a mára már három kötetet számláló sorozatában egy gimis baráti társaság mindennapjairól, örömeiről, bánatairól mesél Fellegi Flóra, a tizenhét éves filmrajongó, végtelenül empatikus és tettre kész fiatal lány szemszögéből. Teszi mindezt úgy, hogy hitelesen számol be a kamasz lét gyakori buktatóiról, nehézségeiről.

 

A D.A.C., amolyan véd- és dacszövetség, a mozaikszó a „Dirty Angels Club” rövidítése, tagjai pedig, Flóra, Zsani, Ági, Ginny és a tiszteletbeli fiú tag, Ákos nem másért szövetkeztek, mint hogy kiállnak egymás mellett jóban, rosszban. A Szövetség már az első kötetben bizonyított, hiszen a négy jó barát segített Zsaninak abban, hogy bulimiáját felvállalja szülei előtt.

 

Bár a második kötet kiindulópontja egy látszólagos nyugalmi állapot, a szálak hamar összekuszálódnak. Flóra fülig szerelmes Márkba, ám a fiú valamiért tartózkodó, esetenként durván viselkedik vele. Ági és Ákos hetek óta együtt töltik idejük nagy részét, a sorsdöntő csók mégsem csattan el közöttük.  Ginny, akit édesanyja egyedül nevel három testvérével együtt, látástól vakulásig segít otthon; minden szabadidejét leköti a házimunka és tanulás kettőse. Flóra édesanyja pár évvel a könyv kezdete előtt meghal, édesapja nem bírja feldolgozni társa halálát, így folyamatosan „menekül” otthonról egy házvezetőnőre bízva Flóra és öccse, Geri ellátást. A tizenhárom éves Geri a Rázós utakon című kötetben egyre gyakrabban marad ki esténként otthonról, minden jel arra mutat, hogy újból rossz társaságba keveredett. Mindennek megkoronázásaként egy titokzatos régi-új diák, Dani is felbukkan a Bernáth Aurél Gimnázium falai között, aki elől Flóra valamilyen oknál fogva folyamatosan menekül.

 

Ezekből a helyzetekből számtalan konfliktus, rázós helyzet alakul ki, a D.A.C. pedig mindannyiszor bombabiztos segítséget, hátteret nyújt az éppen nehézséggel küzdő „tagok” számára. Természetesen, a jó sorozat ismérveinek megfelelve a szerző a kötet végén hagy számunkra még bőven megválaszolatlan kérdést, csak hogy biztosan kíváncsian várjuk a folytatást.

 

Kalapos Éva a D.A.C. sorozatban a felnőttek és a fiatalok számára is vonzó világot teremt, egy olyan elfogadó kis közösséget rajzol meg, ahol mindenki önmaga lehet, otthon érezheti magát és szükség esetén számíthat társai segítségére. Mindemellett szereplőit hiteles módon formálja meg, a könyvben elhangzó párbeszédek is autentikusak, hihetőek. A D.A.C. mutat némi rokonságot a hasonló kiindulópontú, rendkívül népszerű Szent Johanna gimi sorozattal (ártatlan, olykor naiv főszereplő, összetartó barátok, gimis csínytevések), ugyanakkor megközelítés tekintetében jóval realistább módon mutatja be e korosztály hétköznapjait, nem ódzkodik a kényesebb  kérdésektől sem, nyíltan, tabuk nélkül szól az olyan érzékenyebb témákról, mint a testi kapcsolat, kábítószer-használat, alkoholfogyasztás, lelki eredetű problémák. Azért még ez a könyv is távol van Oláh Gábor Holnap más leszek, vagy akár Szabó Tünde Balla Adrienn sorozatának valóságábrázolásától, ugyanakkor olvasatomban a D.A.C. sorozatnak nem is célja a nyers realitás bemutatása, Kalapos Éva sokkal inkább egy olyan szerethető világot kíván teremteni könyvében, amely nagyjából egy lebilincselő televíziós sorozat könyvváltozatának felelhet meg.

 

Fordulatok, történetvezetés tekintetében van némi hiányossága a könyvnek, érzéseim szerint ugyanez a tartalom sokkal kevesebb oldalban is megfogalmazható lett volna, a cselekmény jó pár alkalommal vontatottnak tűnt, számtalanszor leült és minden helyessége ellenére voltak pillanatok, amikor noszogatnom kellett magamat, hogy folytassam az olvasást. Ezt ellensúlyozandó külön dicséretet érdemel a fiatalos borító és a befejező rész szereplőprofiljai, amelyek nemcsak kiváló jellemzések az egyes D.A.C. tagokról, de általuk számos, a könyvből  nem ismert információval gazdagodhatunk hőseink különc szokásaival, családi hátterével kapcsolatban.

 

Jó hír, hogy a közelmúltban megjelent, Kéz a kézben címet viselő harmadik részben nagy valószínűséggel a cselekménnyel kapcsolatos hiányosságok is orvoslásra kerültek, az új kötet ugyanis nagyon jó kritikákat kapott számos weboldalon, többek között pontosan a történetvezetés pergő mivolta miatt. A fülszöveg valóban csábító, nyári kalandokat, szerelmi bonyodalmakat ígér és minden bizonnyal nemcsak a már hűséges D.A.C. rajongókat buzdítja majd olvasásra, hanem számos új olvasót is.