Főkép

Fülszöveg:

Flynne Fisher az országút szélén tengeti életét a közeljövő Amerikájában, ahol az illegális drogfőzésen kívül már alig akad munka. Korábban sokat keresett harci felderítőként egy online shooterben, de ezekről a játékokról le kellett mondania. Mégis egy brutális gyilkosság szemtanúja lesz, amikor kivételesen helyettesíti a bátyját virtuális biztonsági őrként.

 

Wilf Netherton a hivatása szerint jelentős befolyással rendelkező publicista, aki az egyik ügyfele testvérének haláláról értesül egy olyan társadalomban, ahol belenyúlni a múltba csupán egy hobbi a sok közül. Hetven évvel később, egy lassú apokalipszist elszenvedő Londonban él, ahol a dolgok egyelőre még bíztatóak a vagyonosok számára. Igaz, a szegények legtöbbje már nem él.

 

Flynne és Wilf találkozni fognak egymással. Időutazással, szellemekkel, harci drónokkal, bérgyilkos robotokkal és kleptokratákkal teli történetük során a nő világa teljesen és visszavonhatatlanul meg fog változni, a férfié pedig szembesül azzal, hogy a múltat átírni rendkívül veszélyes.

 

 

 

 

Részlet a könyvből:

1.

Haptikák

 

A hivatalos álláspont szerint Flynne bátyja nem szenvedett poszttraumatikus stressz szindrómában, de a haptikák néha zavart okoztak. Ezeknek a tetoválásoknak a nyoma állítólag egy fantomvégtagra hasonlított. A háborúban varrták Burtonre őket, hogy a férfi tudja, mikor kell rohannia, mikor kell fedezékben maradnia, mikor kell győzelmi táncot lejtenie, milyen irányban kell lőnie, és mekkora távolságra. Adtak hát neki némi rokkantsági segélyt, ő pedig leköltözött a patak mellé, a lakókocsiba. Flynne és Burton kiskorában egy alkoholista nagybácsi lakott ott, az apjuk legidősebb testvére, valamelyik másik háborúnak a veteránja. Flynne tízéves korában Burtonnel és Leonnal együtt bunkernek használta a kocsit a nyáron. Később Leon megpróbált csajokat vinni oda, de túl nagy volt a bűz. Amikor Burton leszerelt, már nem maradt más a kocsiban, csak a legnagyobb darázsfészek, amit életükben láttak. Leon szerint ez a lakókocsi volt a legértékesebb tárgy a birtokon. Egy 1977-es Airstream. Egyszer mutatott Flynne-nek ilyeneket az eBayen, úgy néztek ki, mint nagy, tompa töltényhüvelyek, és állapottól függetlenül rengeteg pénzért árulták őket. Az övéket a nagybácsi kívülről összetrutyizta fehér PUR-habbal, hogy szigetelje és vízhatlanná tegye. A hab mostanra szürke volt a kosztól, Leon szerint csak ezért nem csaptak még le rá a lomisok. Flynne szerint úgy nézett ki, mint egy nagy, öreg lárva, csak ennek lyukacsos volt az oldala az ablakok miatt.

Flynne ennek a habnak a foszlányait látta az ösvény fekete földjébe beletaposva, miközben sétált lefelé. A lakókocsiban égtek a lámpák, az ablakon keresztül látszott, hogy Burton odabent áll, majd megfordul. A gerincén és az oldalán ott volt a haptikák nyoma: mintha halpikkelyszerű ezüstös port szórtak volna a bőrére. Azt mondták, ezeket is el tudják távolítani, de Burton nem akart annyit visszajárni.

– Hahó, Burton! – kiáltott Flynne.

– Easy Ice! – Ez volt a lány gamer tagje. Burton egyik kezével kinyitotta a lakókocsi ajtaját, a másikkal egy tiszta, fehér pólót húzott a tengerészgyalogosoknál edződött felsőtestére, eltakarta a köldöke feletti, kártyalap nagyságú ezüstös foltot.

A lakókocsi belseje vazelinszínű volt, a Hefty Martból származó borostyánba süllyesztett LED-lámpák világították meg. Flynne segített kirámolni, mielőtt a férfi beköltözött. Burton nem vette a fáradságot, hogy lehozza a garázsból a porszívót, inkább három centi vastagon befújta az egészet valami kínai polimerrel, ami átlátszó, rugalmas réteggé száradt. Itt-ott látszott benne egy használt gyufaszál a padlón, meg a lánynál is öregebb, legális forrásból származó cigaretta eltaposott csikkjének parafamintájú papírja. Flynne azt is tudta, hol találja a rozsdás óráscsavarhúzót és a 2009-es pénzérmét.

Burton hetente egyszer-kétszer kihordta minden cuccát, és slaggal lemosta a kocsi belsejét, mint egy műanyag ételdobozt. Leon szerint a polimer védi a berendezést, és egyszerűen le lehet majd hámozni, mielőtt felteszi az eBayre ezt a klasszikus amerikai járgányt. Hadd jöjjön vele a kosz is!

Burton megfogta Flynne kezét, megszorította, majd behúzta a lányt a kocsiba.

– Davisville-be mész? – kérdezte Flynne.

– Leon bevisz.

– A Lukács négyötösök ott tüntetnek éppen. Shaylene mondta.

A férfi megvonta a vállát. Rengeteg izom mozdult rajta.

– Te voltál az, ugye, Burton? Múlt hónapban. A híradóban. Azon a karolinai temetésen.

A férfi majdnem mosolygott.

– Meg is ölhetted volna azt a szegény fiút!

Burton apró mozdulattal megrázta a fejét. A szeme összeszűkült.

– Kiver a víz, amikor ilyen szarságokat csinálsz.

– Te meg még mindig tisztítod a terepet az előtt a tulsai ügyvéd előtt?

– Már nem játszik. Gondolom, sok ügyvédkednivalója akadt.

– Te voltál a legjobb embere. Bizonyítottál neki.

– Az csak egy játék. – Ezt inkább magának bizonygatta, mint Burtonnek.

– Ennyi erővel egy tengerészgyalogost is szerezhetett volna magának.

Flynne most mintha látta volna rajta a tikket, amit a haptikák okoztak, a remegést, de már el is tűnt.

– Be kell ugranod helyettem – mondta Burton, mintha mi sem történt volna. – Ötórás munka. Kvadkoptert irányítasz.

Flynne elnézett Burton mellett, látta mögötte a képernyőjét. Egy dán szupermodell lábát, a nő éppen beszáll egy olyan kocsiba, amilyet soha senki sem venne magának, amilyet az utcán sem látni.

– Rokkantállományban vagy – jegyezte meg. – Nem lenne szabad dolgoznod.

A férfi csak nézett rá.

– Mi a munka? – kérdezte Flynne.

– Fogalmam sincs.

– Kiszervezett meló? El fog kapni a Veteránszövetség.

– Egy játék – mondta a férfi. – Bétateszt.

– Lövöldözős?

– Nincs ott mit lőni. Biztosítod egy toronyház három emeletét, ötvenötödiktől az ötvenhetedikig. Figyelsz, hogy ne jöjjön arra semmi.

– Mi jöhet arra?

– Lesifotósok. – Az egyik ujján mutatta, hogy mekkorák. – Ilyen kis izék. Elállod az útjukat, visszaszorítod őket. Ennyi.

– Mikor?

– Ma este. Felkészítelek, mielőtt Leon ideér.

– Megígértem Shaylene-nek, hogy később segítek neki.

– Két ötöst adok érte. – Előhúzta a farmerja zsebéből a pénztárcáját, és kivett két új bankjegyet. Az apró ablakokon nem látszott karcolás, a hologram csillogott rajtuk.

Flynne összehajtotta és a levágott szárú gatyája zsebébe dugta a pénzt.

– Oltsd el a lámpát! – mondta. – Bántja a szemem.

Burton elhúzta a kezét a képernyő felett, kikapcsolta a fényeket, de ettől a hely úgy festett, mint egy tizenhét éves fiú hálószobája. Flynne kinyújtotta a kezét, egy kicsit feljebb tolta a szabályzót.

Leült a férfi székébe. A kínai bútor azonnal idomult a magasságához és súlyához. Burton felült egy régi bárszékre, amiről már szinte teljesen lekopott a festék. Egy legyintéssel életre keltett egy újabb képernyőt.

MILAGROS COLDIRON SA

– Ez mi? – kérdezte a lány.

– Nekik dolgozunk.

– Hogyan fizetnek?

– Hefty Palen keresztül.

– Tuti le fogsz bukni.

– Leon számlájára megy a pénz. – Leon nagyjából akkor szolgált a hadseregben, amikor Burton a tengerészeknél, de neki nem járt hadirokkantsegély. Ahogy az anyjuk szokta mondani: senki nem hinné el neki, hogy ott lett segghülye. Pedig Flynne szerint Leon igazából csak sunyi volt, és lusta. – Szükséged lesz a felhasználónevemre és jelszavamra. Eprek. – Így ejtették ki Burton tagjét, a HaptRecet, hogy ki ne hallgassa őket senki. A férfi a farzsebéből előhúzott egy borítékot, kisimította, kinyitotta. Vastag, krémszínű papír volt.

– Ez a nyomdából van?

Burton a borítékból kivett egy ugyanolyan anyagú papírt. Egy bekezdésnyi betű- és szimbólumsor volt rányomtatva.

– Ha ezt ezen az ablakon kívül bárhol máshol beolvasod vagy begépeled, lőttek a melónknak.

Flynne elvette a borítékot a lehajtható ebédlőasztal lapjáról. A bútordarab Shaylene boltjának legjobb minőségű irodaszerei közül származott, a legfelső polcokon tartotta őket eldugva. Amikor nagy cégek vagy ügyvédek rendeltek ilyet, mindig fel kellett mászni értük. A lány a hüvelykujjával végigsimított a boríték sarkára nyomott logón.

– Medellín?

– Biztonságtechnikai cég.

– Azt mondtad, játékról van szó.

– Azt is mondtam, hogy adok tízezer dollárt.

– Mióta csinálod ezt?

– Két hete. Vasárnap szünnap.

– Mennyit keresel?

– Huszonötöt alkalmanként.

– Akkor húszat kérek. Rövid határidő, és Shaylene-t is megszívatom miattad.

Burton adott neki még két ötöst.

 

A Kiadó engedélyével.