Főkép

Önként vállalt munkaköri kötelességem, hogy a lehetőségekhez képest figyelemmel kísérjem pár zenei kiadó újdonságait. Ebből az idők során egy meglehetősen terjedelmes lista kerekedett, aminek eredményeként minden nap számos levelet kapok a megjelenő videókról. Ezek többsége egy felületes szia után elmegy mellettem, de van pár, ami ilyen-olyan okból kifolyólag megpendít bennem valamit. Ezekről a videókról igyekszem a jövőben rendszeresen beszámolni.

 

Tina Turner: The Best

 

Az sem tegnap volt, amikor Tina Turner utoljára világkörüli koncertturnéra indult. Éppen ezért örvendetes, hogy nemrég DVD-n megjelent az 1996-os holland koncertje, amelyen egy kirobbanó formában lévő énekesnőt láthatott a közönség. A jellegzetes hangjáról könnyen felismerhető Turner erőlködés nélkül bűvöli el a közönséget, melynek tagjai vele együtt dalolásznak.

 

 

 

Nitrogods: Rats and Rumours

 

Egy rajongó nemes egyszerűséggel Motörhead és ZZ Top keveréknek titulálta a német zenekar muzsikáját, és ezzel az állítással nagyon nem érdemes vitatkozni. A zene ugyanis egy az egyben korai ’head, az énekes arcszőrzete pedig valóban a Texasiakat juttatja az ember eszébe. Az októberben megjelenő új album felvezető klipje főként a muzsikára koncentrál, semmi extra, csak zenészek, zene és lendület.

 

 

 

The Lion King: Can You Feel The Love Tonight

 

Ki ne emlékeznék az Oroszlánkirály című rajzfilmre. Hosszú idő után ez volt az, amivel sikerül új szintre emelni a minőséget – emlékezzünk csak az esőcseppek realisztikusságára, vagy hangyák/zebrák vonulásának fókuszára. Az alábbi filmklip pedig teljesen alkalmas arra, hogy felidézze az élményt, a szereplőket, és persze a zenét.

 

 

 

Dresden Dolls: Coin Operated Boy (Live at The Roundhouse)

 

Számos elborult zenét láttunk már, de a Dresden Dolls érzésünk szerint a határokat feszegeti. Saját meghatározásuk szerint brechti punk kabarét játszanak, ami a gyakorlatilag semmire sem hasonlító, alternatív rock-harmincas évek német kabaré ötvözetét jelenti. Ezt élőben kiegészíti az a látványosság, amit a duó produkál a színpadon. Elsőre talán kicsit sokkoló, de tagadhatatlanul van egyfajta bája az előadásnak.

 

 

 

Ylvis: Trucker`s Hitch

 

Kezdetben vala a róka, egészen pontosan a róka hangja. A norvég Ylvis duónak nagyjából egy év alatt sikerült túllépnie ezen a problémán, de úgy tűnik zavar támad az erőben, mert ahelyett, hogy írtak volna egy szabvány popdalt, megragadták a kötél végét – és úgy maradtak. Az idén szeptemberben publikált videóban azzal szenvednek, hogy a szám címében említett csomót létrehozzák. Persze náluk ez nem megy egyszerűen.

 

 

 

You+Me: Break the Cycle

 

Dallas Green és Alecia Moore közös lemezt készített. Ez gondolom keveseknek tartalmaz érdemi információt, de ha azt mondom, Pink összeállt egy kanadaival, akkor biztosan sokan felkapják a fejüket. Ráadásul folkzenét játszanak, kicsit megbolondítva, de a végeredmény közelebb van egy akusztikus produkcióhoz, mint bármi egyébhez, amit Pinktől láttunk mostanában. A videó pedig egyfajta nosztalgikus tájbanlevés, szépia színekkel, kopottsággal, végtelenséggel. De vajon milyen a lemez?

 

 

 

Yelawolf: Till It’s Gone

 

Yelawolf mindenféle kitérők után Eminem lemezcégénél készíti soron következő anyagát, ami várhatóan decemberben kerül piacra, Love Story címmel. Erről az év során már több számot megjelentettek, de talán ez lesz a legnagyobb durranás, részben annak köszönhetően, hogy filmzeneként elhangzott a nálunk is népszerű Kemény motorosok (Sons of Anarchy) című sorozatban. A klipben hol erre történik utalás, hol pedig az alaposan kitetovált énekest nézhetjük – ráadásul a szöveg sem rossz.

 

 

 

2cellos: The Trooper Overture

 

A varázslat 1:40-nél kezdődik, amikor végre egy hullámhosszra kerül a fémes zenére vágyó közönség és fellépési lehetőséget kereső két rövidnadrágos csellista. Azt már az első lemezén bizonyította a Sulic-Hauser kettős, hogy ihletett pillanataikban képesek hozzátenni a feldolgozott nótához azt a bizonyos pluszt, ami nélkül nem érdemes semmihez hozzányúlni. Ezúttal egy Iron Maiden klasszikus került terítékre, s bizony nemcsak Dickinson hangját, hanem még az ikergitárok játékát is sikerült prezentálniuk. Bámulatos.

 

 

 

KermesZ à l`Est: Papazov – CLIP

 

Adjuk meg a világzenének, ami jár neki. Például az elismerést az olyan remek videóklipeknek, mint például amilyet ez a nyolctagú belga csapat készített. A zene főként klezemer és balkáni fúvós keverék, csordultig tele élettel, vidámsággal, lendülettel. A videó sztorija egy jobb sorsra érdemes motorosbanda zeneigényének kielégítésről szól – már a felvezetésen jót kacagtunk, de a hangulat később sem fakul, jöhetnének erre is koncertezni. Az egyébként nem semmi látvány, olyan, mintha egy rock vagy metal együttes lenne a színpadon, csak ugye a zene más.