Főkép

Mitől aktuális 2014-ben egy 1979-ben rögzített album? Attól, hogy még mindig roppant friss. Jan Garbarek (szaxofon) ‘79-ben egyszerre több projekten is dolgozott, ekkor még mindig turnézik a Keith Jarrett (zongora) európai kvartettjének nevezett formációval, amely éppen ebből az időszakból jelentetett meg két évvel ezelőtt egy nagyszerű tokiói felvételt. Szemben az európai kvartettel, a Jan Garbarek Group csak félig-meddig szólal meg akusztikusan: egyrészt Eberhard Weber elektromos nagybőgőn, saját jellegzetes hangszínén játszik, másrészt Bill Connors többnyire elektromos gitáron – a „Windows” kivételével, ahol egy fémhúros elektro-akusztikus gitáron alkot, méghozzá nem is akármilyen muzsikát a társakkal. Jon Christensen (dobok) az egyetlen közös társ a kvartettből a kvintettben, aki Weberhez hasonlóan több más projektben is dolgozott együtt Garbarekkel.

 

Ennek a kvintettnek és az albumnak az egyik legfontosabb jellemzője egy egészen egyedülállóan és folyékonyan beszélt zenei nyelv, amely egyrészt Garbarek, Weber és Christensen erős individualitásának harmóniájából, másrészt pedig a további társak – John Taylor zongorán – kiváló érzékű kapcsolódásáról szól. Uniszónóban egyszer ezek, másszor pedig azok a hangszerek szólalnak meg egymással, emellett jellemzőek a késleltetett dallamok vagy szólamok: amíg a gitár lélegzik, a nagybőgő telít, egyszer csak néhány hanggal, másszor pedig szédítő futamokkal. És mindezt olyan kiváló arányérzékkel, hogy teljesen beszippantja a hallgatót a muzsika.

 

A Photo with Blue Sky, White Cloud, Wires, Window and a Red Roof minden eleme megtalálható az egyes témák címeiben: kapunk egy háromnegyedes érzetű, mégis páros ritmusú kék eget, rögtön az elején, hogy a páratlan lüktetés illúziója felemeljen minket a magasba és egy fehér felhőn utazzunk tovább. Connors képzeletdús játéka felszabadítja Garbarek energiáit, folyamatosan inspirálják egymást és lehetőséget adnak arra, hogy betekintsünk egy piros tető ablakain át a bennük élő zene zsinórjainak mozgásaira.

 

De az utolsó téma elnevezése (The Picture) arra utal, hogy még egy képet is kínálnak nekünk az album egészéről ezek az alkotóerejükben ’79-ben éppen a csúcson lévő muzsikusok. Nem csak kordokumentum, mert kortalan, így aztán mindenkinek, aki a jazz iránt érdeklődik, érdemes beszereznie az ECM kiadványok eme gyöngyszemét.

 

Előadók:

Jan Garbarek – tenor és szoprán szaxofon

Bill Connors – gitárok

John Taylor – zongora

Eberhard Weber – nagybőgő

Jon Christensen – dobok

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. Blue Sky

2. White Cloud

3. Windows

4. Red Roof

5. Wires

6. The Picture