Főkép

A Tír na nÓg – Tündérzene először 1999-ben jelent meg, digibook formátumban, keményfedeles kis kötet rejtette a két CD-t, és megannyi infót az elhangzó dalokról és mesékről. Az új kiadás papírtokos, de egyéb tekintetben ugyanazt az élményt adja.

 

A Bran 1993-ban alakult, és ez volt a negyedik albumuk. Már a kezdetekkor is igyekeztek az épp divattá váló ír népzenét az autentikus, valóságos gyökerei felől megközelíteni. Nem mondom, tudtak ők is kocsmadalokat, de nem ezekre helyezték a hangsúlyt. Kovács Gáborján zenekarvezető olyan fanatikusa az íreknek, hogy megeshet, hogy a Bran olyasmit is tud, amit sok helyi ír formáció sem. És ez akkor is így van, ha Branék nem zárták ki teljesen a magyar népzene hatását a muzsikájukból – az amúgy is csak színesítő elemként került bele. Meg aztán, ahogy a Tír na nÓg esetében, breton és ószirmi dalok, táncok, mesék is vannak a repertoárjukban. Utóbbi alighanem Gáborján fékezhetetlen agyvelejéből született, kiterjedt tanulmányaiból és kutatásaiból párolódott le, és rendkívül izgalmas és varázslatos valami – ám ezen az albumon még nem volt olyan fontos szerepe, mint később.

 

A lemez címe az ír/kelta mítoszokban szereplő Örök Ifjúság Szigetét jelöli, és ez épp olyan sokat elmond az albumról, mint a borítón látható fotó, melyen libák vannak az előtérben, míg távolabb egy piros nadrágos gyermek épp egy tóba vagy folyóba gyalogol. Ez sokkal inkább nosztalgikus hangulatú, gyermekkort idéző kép – felnőtt szemmel  legalábbis. Gyerekként alighanem maga a kaland és varázs.

 

Ezen az albumon tehát a múlt hétköznapjai, az ír (vagy akár magyar) vidéki élet képei keverednek a mítoszok, legendák, népmesék világával. A kelta-ír mitológia sajátos, részint ismerős, részint idegen hangulatai, a tündérek kiismerhetetlensége és zabolázhatatlan mágiája elementáris erővel van jelen a Bran zenéjében – de mindezt az egyszerűségükben szép paraszti táncok és altatók szelídítik. Egyszerre idilli és felvillanyozó, elszomorító és gyászolni való, elvarázsoló és tettre serkentő a Tír na nÓg, mert amilyen lenyűgöző erővel és hitelességgel közvetíti mindazt, amit fentebb elírtam, s még sokkal többet is, annyira elmúlt és elveszett. Persze, valójában nincs mindez teljesen oda, de 1999 óta csak még messzebbre került. S mégis ott van sok gyerek szeme csillanásában, erdők zúgásában, patakok csobogásában. Feléleszthető, de csak ha belül megtaláljuk az ösvényét. És hiszem, hogy épp ebben segít a Bran.

 

Az első CD-n a négy évszakot határoló négy nagy kelta ünnep (Samhain, Imbolc, Béltine, Lugnasad) köré-közé épülnek a dalok. Csupa akusztikus hangszer, melyek jobbára békés, szép, mézként lomhán csurranó, búzaként hullámzó, kékégen bárányfelhőként vonuló dallamot, zenei motívumot dalolnak, melyek mélyén ugyanazon varázs mozdul, ami a néhány vadócabb, táncosabb, őserőt sugárzó szerzeményt is áthatja.

 

A második korongon is vannak dalok, de a 11 trackből hat mese. Mind más és más, s ha néha meg is sejti bennük a hallgató azokat a szálakat, amik az általunk ma ismert, klasszikusnak számító tündérmesékben élnek tovább, messze különösebbek, öntörvényűbbek ezek, mint amazok. Hol a sajátos ír humor csillan meg bennük (és a mesélés módjában), hol a kelta mítoszok sötétsége, félelmetessége. Jó, hogy ezeket is meg lehet hallgatni, de azt az élményt, amikor Gáborjánt élőben hallja az ember mesélni, nem pótolják. Kivételes zenész és mesélő ő, az a fajta, akit akár szentnek is nevezhető küldetés zavart e korba és földre.

 

Páratlan kiadvány a Tír na nÓg, számomra máig a legvarázslatosabb albumok egyike, amiket valaha hallottam. Meglehet, semmi köze ahhoz a modern korhoz, amit élünk, de ha a gyökereinkhez szeretnénk visszatalálni, akkor ez már maga az út, amin el lehet indulni.

 

A zenekar tagjai:

Kovács Gáborján – fuvola, ének, ütőhangszerek, szájzajok, mesék

Császár Róbert – gitár, mandolin, furulya

Tőzsér Berta – furulyák, fuvola, kaval, ének

Szolár Péter – furulyák, harmonika, ének

 

Közreműködő:

Gáire McCapaill: hegedű, Dr Gilbert meséje

 

A lemezen elhangzó számok listája:

CD1

Samhain

1. Déirin Dé Altatódal

2. Cáit Ní Dhuibhir Kitty O`Dwyer

3. Amhrán na Leabhar A könyvek elégiája

4. Bruach na Carraige Báine A fehér sziklánál

5. Dreolín Ökörszemhajtás

6. A Stór a Stór a Ghrá Édesem, kedvesem

Imbolc

7. Gabhaim Molta Bríde - Téanam Abhaile... Magasztaljuk Brigittát - Jer haza!

8. Commin` o` the Fairy Folk A tündérnép jövetele

Beltine

9. Little Brigid Flynn

10. Caoineadh an Spailpín A csavargó kesergője

11. Three Times Around The Sídh Háromszor a tündérdomb körül

12. Óró mo Bhaidín - 18th Century Hungarian Dance Sej, hajóm! - 18. századi magyar tánc

Lugnasad

13. Iníon a` Phalaitínigh - Green Eyes A Palatinus lánya - Zöld szemek

15. Tír na nÓg Az Örök Ifjúság Szigete

16. Me a gar eur Goulmik – Niamh

 

CD2

1. Niamh bolyongásai (Mese)

2. Dr. Gilbert (Mese)

3. Tammm kentan - Tamm kreiz - Dr Gilbert

4. A Vörös Admirális pillangó (Mese) - Butterfly

5. Plumina Flor (Mese)

6. The Flower of Magherally

7. Kedvesem táncol (Mese)

8. Tania is Dancing

9. A larmori erdei ember (Mese)

10. Larmor - Octomber - Laridé á six temps

11. Éiníní

 

Diszkográfia:

Immram - Idir (1997)

Port - Kikötő (1997)

Tír na nÓg (1999 / 2013)

„A csontnak partjain” - Dylan Thomas versei (1999)

Agancserő (2001)

Int én brec | Bird`s Day | Rigmadár (2011)