Főkép

„Time’s Makin’ Changes” – az idő változásokat hoz, énekelte a Tesla a debütáló Mechanical Resonance című albumának kiváló, „Changes” című számában. Bizony, sok minden megváltozott a csapat 1982-es megalakulása óta, szerencsére azonban a lényeg nem: Frank Hannonék azóta is minőségi hard rock zenét játszanak. Nem ők azok, akik a stílus megújítását tűzték ki célul, szóval nem is várjuk ezt tőlük – a kísérletezés helyett inkább a megbízhatóságot képviselik.

 

A Simplicity cím is ilyesmit sugall, akárcsak a letisztult, fekete-fehér borító. Ezen a lemezen pontosan azt kapjuk, amit a banda minden lemezén: sallangmentes, őszinte nótákat, mindennapi problémákat feldolgozó szövegekkel, rádióbarát terjedelemben – persze ettől még, sajnos, aligha fogunk a rádiókban találkozni velük. A Tesla legmarkánsabb védjegye Jeff Keith sajátos, reszelős hangja, amit száz közül is meg lehet ismerni. A nóták többsége középtempójú, de akadnak líraiak is, az igazán pörgősek ritkábbak, de azok nagyon ütnek, elég, ha a Psychotic Supper húzónótájára, az „Edison’s Medicine”-re gondolunk.

 

A Simplicity egy bakelit lemez recsegésével nyit. Régi vágású együttessel van dolgunk, az „MP3” című szám pedig éppen a modern technikával szembeni bizalmatlanságukról szól: szinte elszégyelli magát az ember, ha digitális formában hallgatja a lemezt. „We gotta get back to Simplicity”, azaz térjünk vissza az egyszerűséghez, hangzik a program a bemelegítő számban. A „Ricochet” még egy fokkal energikusabb, Hannon jobban belecsap a húrok közé, aztán kicsit lelassítunk a harmadik, „Rise and Fall” című számra, ahol szintén főleg a gitárra érdemes figyelni, ugyanis szépen „sír” a szólórészeknél. Ezt a korong egyik csúcspontja, a „So Divine...” követi. A szöveg formailag ima, de nem épp elmélázós számról van szó, sőt, kimondottan gyors tempójú, egyaránt erőteljes az énekdallama és a hangszeres része. Egyáltalán nem véletlen, hogy ez lett az egyetlen kislemezes nóta.

 

 

A „Cross My Heart” tipikus Tesla-szerelmesdal, mégpedig a „Little Suzi” vagy a „What You Give” modorában – a lemezen itt hallhatjuk a legtöbb billentyűzést. Az „Honestly” is visszafogottabb tempójú, de a refrént nem könnyű kiverni a fejünkből. A „Flip Side!” szinte country stílusban indul, aztán egy szemtelen, vokálokban gazdag darabbá növi ki magát. Az „Other Than Me” ismét szerelmi témát vesz elő, kissé rendhagyó módon, hiszen a címből is sejthető módon a pár tagjai nem egyformán éreznek egymás iránt. A „Break of Dawn” sem rossz, de kicsit kevésbé erős, mint az album zöme, pláne, hogy utána a személyes kedvencem, a „Burnout to Fade” következik, ütős zenével és fülbemászó, emlékezetes refrénnel. A téma itt is egy beteljesületlen szerelem, de a főhős nem panaszkodik, inkább indulatos, bár a fájdalom is megjelenik a szövegben. Az ezt követő „Life is a River” az „egyszerű, de nagyszerű” kategóriába tartozó lírai darab, amit a kevésbé kiemelkedő „Sympathy” követ, viszont a soron következő „Time Bomb” ismét felpörgeti a hallgatót, hogy aztán a záró „’Til That Day” ismét lenyugtassa.

 

Talán jobb lett volna egy ütősebb dallal lezárni a lemezt, de semmiképpen nincs okunk panaszra, a Simplicity a maga stílusában az utóbbi évek egyik legjobb lemeze, a Tesla 2000-es újjáalakulása óta pedig egyértelműen a legjobb. A csapat kedvelőinek kötelező vétel, de senkinek nem fog csalódást okozni, akik a régi vágású rockzene hívei.

 

Az együttes tagjai:

Frank Hannon – gitár, billentyűsök, vokál

Brian Wheat – basszusgitár, billentyűsök, vokál

Jeff Keith – ének

Troy Luccketta – dob

Dave Rude – gitár, vokál

 

A lemezen elhangzó számok listája:

1. MP3

2. Ricochet

3. Rise and Fall

4. So Divine...

5. Cross My Heart

6. Honestly

7. Flip Side!

8. Other Than Me

9. Break of Dawn

10. Burnout to Fade

11. Life Is a River

12. Sympathy

13. Time Bomb

14. ’Til That Day

15. Burnout to Fade (bónusz, demó)

16. Taste My Pain (bónusz, demó)

17. Honestly (bónusz, demó)

 

Diszkográfia:

Mechanical Resonance (1986)

The Great Radio Controversy (1989)

Five Man Acoustical Jam (1990, koncert)

Psychotic Supper (1991)

Bust a Nut (1994)

Time’s Makin’ Changes – The Best of Tesla (1995, válogatás)

Replugged Live (2001, koncert)

20th Century Masters – The Millennium Collection – The Best of Tesla (2001, válogatás)

Standing Room Only (2002, koncert)

Into the Now (2004)

Real to Reel (2007)

Real to Reel Vol. 2 (2007)

A Peace of Time (2007)

Forever More (2008)

Gold (2008, válogatás)

Alive in Europe (2010, koncert)

Twisted Wires & the Acoustic Sessions... (2011)

Simplicity (2014)