Főkép

Időskorában, felesége elvesztése után írta élete első verseit, pedig ekkor már nyolcvankét éves volt Mészáros Sámuel, aki a 85. Ünnepi Könyvhétre időzítve debütált első kötetével, az Elfojtott szó című verseskönyvvel.

 

Az Elfojtott szó című verseskötet egy időskorában alkotásra fejét adó művész portréja. A versek szerzője, Mészáros Sámuel 82 éves volt, amikor elkezdett rímeket faragni, három évvel később unokája, Mészáros Márton lepte meg azzal, hogy 85. születésnapjára megjelentette összes versét kötetbe foglalva. A diósgyőri születésű Mészáros korábban a Diósgyőri Gépgyár (DIGÉP) egyik osztályvezetőjeként dolgozott 1989-es nyugdíjazásáig, de még utána sem kezdett el írni. Felesége halála ösztökélte az írásra, amelyet 2012 elején kezdett meg. A szerző tagja lett David Arts irodalmi társaságnak, versei két antológiában jelentek meg más szerzők egyberostált műveivel együtt, és a Magyar Rekordoktól megkapta a Magyarország legidősebb pályakezdő költője címet, illetve egy nívódíjjal is kitüntették költői tevékenységéért.

 

Művei személyes témákat dolgoznak fel: a gyász, az elmúlás, a halál kíméletlensége, az idő megbecsülése, a család fontossága megkerülhetetlen témák művészetében. Versei többsége szabadvers, de számtalan más rímképlettel írt művet is alkotott az idők során. Mészáros Sámuel esete egyébként nem egyedi: Japánban nagy siker volt Toyo Shibata japán költőnő, aki 92 éves korában kezdett el verseket írni.