Főkép

 

A Könyvhét lezártával elmegyünk kicsit nyaralni (van, aki tényleg, és van, aki csak a legközelebbi sörsátorig, hogy a kedvenc csapatának drukkoljon), de különösebben az év legforróbb szakaszában sem állunk le, nagyon sok jó könyvet fogunk kiadni.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Július 29-én érkezik a tavaly elhunyt Iain M. Banks következő Kultúra-kötete, a Közelkép. A 2010-ben megjelent mű igazi modern űropera, amiben a történet ezúttal nem csak különböző bolygókat ível át, de a virtuális valóságban is intenzíven szövődik. Talán ez Banksnek a legepikusabb huszonegyedik századi regénye, a rajongók biztosan nem fognak benne csalódni, de Dan Simmons és Kim Stanley Robinson olvasóinak is ajánlott tenni vele egy próbát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Augusztusban egy új szerzővel kezdünk: Robert Littell leghíresebb regénye a 2002-es A Cég, és a három évvel későbbi Legendák. Az előbbi megjelent magyarul is, viszont azóta semmi más nem, így próbát teszünk a szerzővel, és kiadjuk a Legendákat. Robert Littellt úgy az olvasók, mint a kritikusok John le Carré mellett emlegetik, mint a kortárs amerikai kémregény legkiválóbb mesterét, aki legalább olyan elszántsággal mutatja be az amerikai hírszerzés történetének kevésbé fényes fejezeteit, mint A kém, aki bejött a hidegről szerzője az angol hírszerzés sötét ügyeit. A regényből hamarosan bemutatják a televíziós sorozatot is Sean Bean főszereplésével, így mindenképp érdemes lesz várni.

 

 

 

 

 

 

Gyakorlatilag Littell után azonnal jön John Scalzi új regénye, az amerikai megjelenéssel egy időben, augusztus 14-én. Bezárt elmék lesz a címe, vagyis nem Vének háborúja-kötetről van szó (abból jelenleg nincs több, amit kiadhatnánk), de reméljük, hogy a rajongók ezt is legalább olyan elszántsággal fogják a kezükbe venni. Mert ez is egy jó regény: a nem túl távoli jövőben játszódik Amerikában, egy megvalósult cyberpunk utópiában, és egy FBI nyomozópáros egyik ügyét meséli el. Nem tudjuk egyelőre, hogy Scalzi mit tervez ezzel a regénnyel, ugyanis ez egy kerek, teljesen lezárt történet, de a folytatás lehetősége benne van. Részben krimi, részben politikai akcióthriller, részben pedig cyberpunk, avagy minden adott hozzá, hogy az életmű egyik komoly elemévé váljon. Az amerikai borítót tervezzük átvenni hozzá.

 

 

 

 

 

Augusztus 19-én jelenik meg John le Carré Az üldözött című regényének a moziplakátos kiadása (nem védőborítóval!). A történetet Anton Corbijn vitte vászonra, és ez az egyik utolsó filmje az idén elhunyt Philip Seymour Hoffmannak, aki állítólag nagyon jót alakít benne. Mellette Willem Dafoe, Rachel McAdams és Robin Wright is látható lesz még, a magyar mozik augusztus 29-étől vetítik. Mi rettentő kiváncsiak vagyunk erre a filmre, részben a szereposztás, részben a történet miatt - januárban a Sundance-en jól szerepelt, a kritikusok szerint méltó a Suszter, szabó, baka, kémhez.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem múlhat el az augusztus Georges Simenon nélkül, így a hónapot vele zárjuk. Előbb a Maigret-sorozatot folytatjuk a Maigret és a furcsa idegen című könyvvel, ami egyébként a szerző legelső Maigret-regénye, majd egy újabb roman dur klasszikus érkezik A gyilkos személyében. Mindkettő hamisítatlan, klasszikus Simenon, és remek kikapcsolódást fognak nyújtani azoknak, akik augusztus végén szoktak nyaralni.

 

 

 

 

 

 

 

 

Nem titok már a szeptember eleje sem: szeptember 2-án befejezzük Jeff VanderMeer Déli Végek-trilógiáját, a záró kötet Fantomfény címmel jelenik meg. Szerencsésnek érezzük magunkat, mert úgy tűnik, hogy nagyon belenyúltunk ebbe a trilógiába, amikor tavaly tavasszal megvettük a jogokat: ez az idei év nemzetközi SF szenzációja, de a műfajon kívül is rengetegen lelkesednek érte, legutóbb például Stephen King írta ki a twitterére, hogy lenyűgözték a kötetek.

 

 

 

 

 

 

Egy héttel ezt követően pedig visszatér Lawrence Block: a Sírok között című regényét már tavaly ki akartuk adni, de filmet forgattak belőle Liam Neeson főszereplésével, ezért úgy döntöttünk, hogy bevárjuk. Szeptember 18-a lesz a hazai premier, és a forgalmazó szerint állítólag nagyon rendben van.

 

Ami pedig a továbbiakat illeti: előre szólunk, hogy Dan Simmons a terjedelme miatt idén sajnos nem tud megjelenni, de jövőre mindenképp az a tervünk, hogy folytassuk az életművének a kiadását, még pedig az Iliummal. Egyelőre William Gibson idei megjelenése is kérdéses. Nem miattunk, hanem mert egyszerűen nem szállítja a The Peripheral kéziratát; tudtunkkal e pillanatban még az amerikai kiadója sem rendelkezik vele. Azt az ígéretet tesszük, hogy amint tudjuk, kiadjuk. Amik viszont biztosan lesznek ősszel: még egy regény John le Carrétól és Kondor Vilmos új műve, illetve egy új SF szerző debütje, akinek a története egyszerre szól a fiataloknak és az idősebbeknek is. Meg persze jönnek még sokan mások, róluk majd augusztus végén mesélünk.

 

Forrás: Agave Kiadó