Főkép

Grzegorz Karnas az egyik legeredetibb lengyel jazzénekes, népszerűsége nemzetközi szinten is méltán növekszik. Pár éve megnyerte a neves francia Crest Jazz Vocal énekversenyt, a szintén francia Jazzman magazin a meghatározó európai énekesek közé sorolta, továbbá fellépett az ugyancsak nagy presztízzsel bíró London Jazz Fesztiválon.

 

Két éve, már négy lemezzel a háta mögött látogatott először Budapestre különleges hangszerelésű kvartettjével, melyben a két lengyel hangszeres - Adam Oleś (cselló) és Sebastian Frankiewicz (dob) - mellett a kivételes cimbalmos, Lukács Miklós képviseli a hazai színeket. A Jazzforum Budapest fesztiválon adott „elvarázsolt” kamarakoncertjük olyan jól sikerült, hogy a felvétel kiadása mellett döntöttek a BMC kiadóval. A tavaly megjelent lemez bekerült a meghatározó jazz havilap, a The New York City Jazz Record éves listáján 2013 legjobb öt vokális jazzalbuma közé. „Grzegorz Karnas a jazz jövője felé pillant az elmúlt évek egyik legvonzóbb experimentális vokális jazz albumával” – írja róla méltatásában az újság kritikusa, Katie Bull.

 

Szintén újkeletű hír, hogy a legrangosabb francia szaklap, a Jazz Magazine recenziójában is kiváló minősítést kapott a kiadvány.

 

 

Az első találkozás óta eltelt időben, a további magyarországi és lengyelországi koncerteknek köszönhetően mélyült el az énekes és a cimbalmos zenei barátsága, így a BMC Records-szal közösen, valamint a Lengyel Intézet hathatós támogatásával az együttműködés folytatása mellett határoztak.

 

A cselló helyett ezúttal Michał Jaros nagybőgőssel kiegészülő négyesfogat februárban lemezfelvételt készített az Opus Jazz Clubban, s ennek az új, Vanga című albumnak a bemutatására kerül most sor.

 

V4 Jazz Hét: Grzegorz Karnas Trio (PL) és Lukács Miklós - BMC lemezbemutató koncert

Közreműködnek:

Grzegorz Karnas – ének

Michał Jaros – nagybőgő

Sebastian Frankiewicz – dob
Lukács Miklós – cimbalom

 

Időpont: 2014. június 04. Szerda 21.00

Helyszín: Opus Jazz Club

Jegyárak: 1000Ft

 

Forrás: www.bmc.hu