Főkép

„Az idei Nyári Fesztiválnak összesen két nagy ellensége van: az időjárás és a foci vb" – mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, majd hozzáfűzte, hogy az időzítés egyben a fesztivál egyik erőssége is, hiszen alternatívát kínál a foci iránt kevésbé érdeklődőknek a tartalmas kikapcsolódásra.

 

 

 

Budapesti Nyári Fesztivál - 2014. június 6 - augusztus 31.

Vajda Katalin – Lázár Zsigmond – Baráthy György: Piszkos Fred, a kapitány (zenés játék)

BEMUTATÓ - Rejtő Jenő: Piszkos Fred, a kapitány című regényéből

2014. június 6.,7., (péntek és szombat), augusztus 23., 24. (szombat és vasárnap) 20:00

Városmajori Szabadtéri Színpad

A Szabad Tér Színház és a Fogi Budapesti Bulvárszínház közös produkciója.

 

Nincs még egy olyan magyar szerző, akinek sajátos és varázslatos világa intelligens, kacagtató és mégis fájdalmasan szép humorral párosulna. Rejtő olyan klasszikusa a magyar szórakoztató regénynek, mint az angol Wodehouse, vagy akár az abszurd humorú Stephen Leacock. Rajtuk is túlmutat azonban hihetetlen fantáziájával és mély életbölcsességével, amit igen kalandos, de fájdalmasan rövid élete hitelesít. Generációk nőttek és még nőnek fel ma is rajta

 

Rejtő szereplői alvilági figurák, akik előbb lőnek, aztán kérdeznek, de olyan kifinomultan beszélnek, mint megannyi angol lord. Elég, ha csak a regény halhatatlan kezdősorára gondolunk: "Uram! A késemért jöttem!". Mindez egy lerobbant, düledező, verekedésben széthullott kocsmában, az egyik verekedő szájából. Kevés olyan regényről tudunk, aminek első mondata szállóigévé, egyben a magyar kultúra szerves részévé vált.

 

És miért musical? Mert a közönség imádja a zenés darabokat, és azért, mert Rejtő világát, abszurditását, humorát és filozófiáját a zene segítségével tudjuk igazán közel vinni a publikumhoz.

 

Czukor Balázs – Khaled-Abdo Szaida: Mágnás Miska („cudar világ") - operett másképp

2014. június 12. (csütörtök) 20 óra

Városmajori Szabadtéri Színpad

A Városmajori Színházi Szemle programjában.

A szombathelyi Weöres Sándor Színház előadása (1 óra 20 perc, egy szünettel).

 

Az előadás a Mágnás Miska című operett alapján készült. A történet emlékeztet az eredetire, a karakterek is felismerhetőek, a viszonyok mégis inkább a mai világ problémái alapján formálódtak. Habár néhány dal felcsendül, a szerelmesek ugyanúgy félreértések miatt szakadnak el, a grófi világ és az egyszerű emberek világa itt is ütközik, ne egy hagyományos operettre számítsunk, sőt operettre sem, sokkal inkább...

 

Bródy Sándor: A tanítónő (színmű)

2014. június 10. (kedd) 20:00

Városmajori Szabadtéri Színpad

A Városmajori Színházi Szemle nyitóelőadása.

A Miskolci Nemzeti Színház előadása (3 óra, egy szünettel).

 

„Úgy szólt a zene, hogy Pestről jött egy fiatal tanítónő. A falu egész úgynevezett „intelligenciája" rárohant, meg akarta kapni. Szabad prédának nézték, de főleg a parasztnábob. A kis tanítónő erős volt, jól állt a lábán. Belerúgott a tolakodókba, de a végén a sok harc felemésztette. Vette a sátorfáját, és eltűnt az élet nagyon bonyolult forgatagában." (Bródy Sándor fiának szavai az színműről)

 

Forrás és további információ: http://szabadter.hu/