Főkép

„Az idei Nyári Fesztiválnak összesen két nagy ellensége van: az időjárás és a foci vb” – mondta a rendezvény sajtótájékoztatóján Csomós Miklós főpolgármester-helyettes, majd hozzáfűzte, hogy az időzítés egyben a fesztivál egyik erőssége is, hiszen alternatívát kínál a foci iránt kevésbé érdeklődőknek a tartalmas kikapcsolódásra. 

 

 

 

Budapesti Nyári Fesztivál - 2014. június 6 - augusztus 31.

 

Beaumarchais: A sevillai borbély és Figaro házassága c. művei alapján.

2014. június 14. (szombat) 20:00

Városmajori Szabadtéri Színpad

A Városmajori Színházi Szemle programjában. Az Újvidéki Színház előadása. (2 és fél óra, egy szünettel)

 

A Beaumarchais két legismertebb drámájából (amelyekből Rossini és Mozart írtak nagyhatású zenés műveket) született produkció az opera formáját használja fel. Az első felvonás fehér tónusban játszódó vidám komédia, tulajdonképpen operaparódia, a második pedig fekete, sötét tónusú, és – a rendező elmondása szerint – komoly szatíra a városról, Újvidékről és Szerbiáról, az országról, ahonnan a társulat érkezik.

 

David Siedler: A király beszéde (színmű)

2014. június 19. (csütörtök) 20 óra

Városmajori Szabadtéri Színpad

A kaposvári Csiky Gergely Színház előadása. (3 óra, egy szünettel)

 

A király beszéde című történelmi filmdráma 2011-ben elnyerte a legjobb film, a legjobb rendező és a legjobb színésznek járó Oscar-díjat. A filmsiker Magyarországon először a kaposvári Csiky Gergely Színházban került színpadra.

A történet szerint 1936-ot írunk. V. György elsőszülött fia lemond a királyi címről. A másodszülött, György nem képes a nyilvános szereplésre. Valószínűleg pszichés eredetű dadogása miatt alkalmatlan arra, hogy tömegek előtt szerepeljen, ezért retteg a nyilvános megszólalástól. Holott erre nagy szüksége lenne nemcsak az uralkodó háznak, de egész Angliának, hiszen Európát egy rendkívüli tehetségű és ördögi szónok viszi a teljes őrületbe: Adolf Hitler. Györgyre nagy feladat vár: képviselnie kell Angliát a II. világháború hajnalán, erőt és hitet kell adnia alattvalóinak a történelem egyik legnehezebb időszakában. Hogyan lehetséges ez, amikor meg sem tud szólalni, ha szerepelnie kell?

Egy zseniális beszédterapeuta, egy fantasztikus ember, Lionel Logue segít a királyi család tagjának embernek lenni, királynak lenni. A két férfi barátsága egy életre szóló ajándék lesz mindkettőjüknek – s talán egész Angliának.

 

Eisemann Mihály - Zágon István - Nóti Károly: Hippolyt, a lakáj (zenés vígjáték)

Színpadra alkalmazta: Vajda Anikó – Vajda Katalin

2014. június 21. szombat 20:00

Városmajori Szabadtéri Színpad

A kaposvári Csiky Gergely Színház előadása. (3 óra 20 perc, két szünettel)

 

Ki ne emlékezne Kabos Gyulára és Csortos Gyulára, „Hyppodromra” és Mimikére a lokálból az 1931-es klasszikus fekete-fehér hangosfilmből? Ki ne emlékezne a hősies ellenállást kifejező gyöngyszemre: „Mindennap végig fogja nézni, hogy én nem szmokingban eszem a vacsorát, hanem ingujjban. És a libasülthöz hagymát eszek. Mindenhez. A hagymához is hagymát eszek. A halat pedig késsel fogom enni. Két késsel!”?

Schneider, a feltörekvő újgazdag vállalkozó mindenképp be akar kerülni a felsőbb körökbe, és ott előkelően és elegánsan megjelenni. Nincs is jobb módszer erre, mint lakájt fogadni. Nem is akármilyet! Igazi, arisztokratáknál nevelkedett úriembert. Így mindenki láthatja, mennyire kifinomult a Schneider család. Mert azt meg kell mutatni. Sőt: mutogatni kell! Van azonban, aki rejtegetni akarja valódi vagyonát, végzettségét: az ifjú mérnök inkognitóban dolgozik Schneideréknél, hogy lányuk, Terka közelében lehessen. Kinek mit sikerül elfedni, kivé sikerül átalakulni, mit sikerül magára hazudni, és hol lóg ki a lóláb? Kiderül a kaposvári társulat fergeteges zenés vígjátékából.

 

Georges Bizet: Carmen

A végzetes szenvedélyek operája négy felvonásban, két részben - francia nyelven, magyar felirattal.

BEMUTATÓ

2014. július 4. és 6. (péntek, vasárnap) 20 óra

Margitszigeti Szabadtéri Színpad

A Magyar Állami Operaház és a Szabad Tér Színház közös produkciója. (3 óra, egy szünettel)

 

A Szabad Tér Színház idei bemutatója Bizet legnépszerűbb műve, a Carmen. A világ zenei színpadainak leggyakrabban játszott darabja új rendezésben kerül bemutatásra a Margitszigeten a legjobb hazai énekesek közreműködésével. A címszerepet a fesztivál meghívására napjaink egyik „legkapósabb” Carmenje, Rinat Shaham alakítja.

Az izraeli származású sztárénekes a legrangosabb operaházakban énekli a szerepet: a Honkongi Opera, a szentpétervári Mikhailovsky Színház, a hamburgi Staatsoper, a Sao Paolo-i Teatro Municipal, a Moszkvai Bolsoj, a Sydney-i Opera és a Bécsi Staatsoper után először mutatkozik be a magyarországi közönségnek.

A dohánygyári munkáslány, a Sevillát megszálló spanyol hadsereg katonája és a nép körében közkedvelt bikaviadalok ünnepelt hőse, a torreádor szerelmi háromszögéről szóló tragikus történetet Bizet érzelem gazdag, lüktetően dallamos zenéje teszi felejthetetlenné.

Egy odadobott virág nyomán fellobbanó vad szenvedélyek, féltékenység, hatalmi játszmák, női praktikák, végzet és halálos szerelem keveredik a karneváli hangulatú, egyszerre forró és zűrzavaros történetben. A Carmen legszebb áriáit, a Habanérát, a Virágáriát, a Torreádor-dalt azok is ismerik, akik színpadon még nem látták az operát.

A címszerepben: Rinat Shaham

Bemutató előadás a Szabad Tér Színház és a Magyar Állami Operaház együttműködésével.

 

Forrás és további információ: http://szabadter.hu/