Főkép

A XXI. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon vagyunk, és az Ad Astra kiadó új főszerkesztőjével, Szélesi Sándorral beszélgetünk. Az alábbiakban néhány részlet olvasható, a teljes interjú a videóban tekinthető meg.

 

Azt hiszem, adódik is a kérdés: hogy kerültél az Ad Astra Kiadóhoz?

 

A kiadóban a tavalyi év folyamán végigtekintettek az első két év kiadási trendjén, illetve az eladási adatokon, és úgy döntöttek, egy újfajta szerkesztési elvre volna szükség, hogy folytassa a kiadó a munkáját. Mivel régóta ismerjük egymást, és tudják, hogy én szerkesztőként, sorozatszerkesztőként is dolgozom a science fiction tematikában, felkértek, hogy vigyem ezt az üzletágat az Ad Astránál.

 

Mesélnél kicsit erről az új koncepcióról?

 

Elsősorban hard science fiction könyveket fogunk kiadni, ami mellett el fogunk indítani több olyan sorozatot is, amely egy kicsit populárisabb, egy kicsit közkedveltebb – de tartjuk magunkat ahhoz a kiinduláskor lefektetett alapelvhez, hogy kortárs szerzőket, kifejezetten minőségi science fictiont szeretnénk kiadni. Be szeretnénk mutatni a világ science fiction kínálatának egy olyan részét, ami egyébként nem jutna el Magyarországra.

 

Őszintén szólva vannak olyan könyveink, amik rizikósak lesznek, olyan szempontból, hogy nem tudjuk biztosan, megtalálja-e az olvasótáborát. De egy biztos: nekünk tetszik, szerintünk érdemes a magyar olvasók elé tenni ezeket a könyveket, s ha kell, bevállalja a kiadó akár az elképzelt veszteséget is, csak hogy egyfajta missziót teljesítsen.

 

Mit gondoltok, mekkora piaca van most Magyarországon a hard science fictionnek?

 

Ez egy nagyon ravasz kérdés. Mi szeretjük azt hinni, hogy kicsit több olvasónk van, mint ahány vásárlónk. Amikor az ember mondjuk egy ilyen Könyvfesztiválon találkozik egy olvasóval, aki örömtelien újságolja el, hogy „annyira zseniális volt az a könyv, már hat barátomnak kölcsönadtam”, akkor az egyik szemünk sír, a másik meg nevet. Van olvasótábora és rajongótábora a science fictionnek – ha például a filmeket megnézzük, akkor tulajdonképpen a mozikban hasító filmeknek a java része szinte mind science fiction (eltekintve most a marveles szuperhősös filmektől). Az persze egy másik dolog, hogy ennek a rajongótábornak van-e pénze megvenni ezeket a könyveket a magyar viszonyok között. És van egy harmadik momentum, ez pedig az, hogy eljut-e ehhez a rajongótáborhoz a könyv, illetve a könyvnek a híre – ez már egyébként marketing, illetve nagykereskedelmi, terjesztési kérdés, amibe a kiadóknak vagy nincs beleszólása, vagy hihetetlen sok pénzzel lenne beleszólása.

 

Említetted, hogy akkor a közeljövőben inkább a science fictionre koncentráltok, de korábban adtatok ki fantasy-t, young adultot is. Ezek akkor teljesen meg fognak szűnni?

 

Nem, nem fognak, csak sokkal erőteljesebben elválasztjuk a fősodortól. A terveink szerint lesz egy hard science fiction fősodrunk, és mellette elindítunk különválasztva sorozatokat – például young adult, vagy kicsit lazább, mondjuk játékokhoz kötődő sorozatokat. Minden kiadónak úgy kell felépíteni a kiadását, ha talpon akar maradni, hogy egyrészt ad ki különlegességeket, újdonságokat, megpróbál bevezetni nem ismert szerzőket, másrészt viszont olyan tematikába is belenyúl, amiről tudja, hogy eladható Magyarországon, vagy mondjuk úgy, kicsit populárisabb. Megpróbálunk mi is egyensúlyozni ezen a nagyon vékony zsilettpengén, hogy egyszerre legyenek olyan könyveink, amik sikeresek, és el tudjuk őket adni nagyobb példányszámban, de közben legyenek olyan könyveink is, amelyek újdonságot, új szerzőket hoznak – akiket be kell vezetni, ami hosszú időbe telik, ami pedig lassú megtérülés. Lesznek tehát populáris műveink is, csak jobban elkülönítjük őket a fősodortól.

 

A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg.