Főkép

A sok közül talán az egyik legszebb hagyomány a Művészetek Palotájában a májusi Ligeti-est a zeneszerző születésnapján. Ez már a kilencedik alkalom lesz, hogy a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben megszólalnak a 20. század 2006-ban elhunyt klasszikusának kompozíciói, egymás mellé állítva végtelen színességű életművének különböző műfajú darabjait. A Requiem az egyik legnehezebb feladat, amellyel előadó-együttes találkozhat: a Kyrie kórusának helyenként húsz szólamra bomló imája, a Dies irae Bosch-festményeket megelevenítő pokolvíziója ma is drámai hatásúvá teszi az egy híján fél évszázada komponált gyászmisét.

A Hamburgi koncert néven ismert kürtverseny Ligeti utolsó műveinek egyike; különlegessége, hogy a szólista mellett a zenekarban négy - billentyű nélküli, a barokk korszakban elterjedt - natúrkürt foglal helyet, és soha nem hallott hangzásokat hoz létre. A Zongoraetűdök harmadik, szintén az életmű utolsó szakaszában keletkezett kötete négy tételt foglal magában. Ligetire jellemzően ezek a kompozíciói is precízen megszerkesztettek, belső szerkezetük tökéletesen kimunkált, másfelől elementáris élményt jelentő zenék.

A koncerten az Amadinda ütőegyüttes, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara és Kamaraegyüttese, az MR Énekkar és a Nemzeti Énekkar kiváló művészei lépnek fel, a zongoraetűdöket, a kiugróan tehetséges fiatal művész, a 2010-es Manchesteri Nemzetközi Zongoraverseny második helyezettje, Fejérvári Zoltán szólaltatja meg, karmesterként pedig a 20. századi és a kortárs zene elhivatott előadójaként ismert Rácz Zoltán áll pódiumra.

 

A koncertet 18.30 órai kezdettel, Előhang címmel beszélgetés előzi meg, amelyen a fellépő művészekkel és a műsoron szereplő művekkel ismerkedhetnek meg közelebbről az előadásra jeggyel rendelkezők.

 

Hommage à Ligeti - Requiem

2014. május 7. szerda 19:30 — 22:00

Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

 

Ligeti: Hamburgi koncert

Ligeti: Requiem

Ligeti: Zongoraetűdök, 3. kötet

Ligeti: Síppal, dobbal, nádihegedűvel

 

Vezényel: Rácz Zoltán

Közreműködők:

Íride Martínez szoprán

Kálnay Zsófia, Károlyi Katalin mezzoszoprán

Zempléni Szabolcs kürt

Fejérvári Zoltán zongora

Amadinda Ütőegyüttes

Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Szimfonikus Zenekara és Kamaraegyüttese

MR Énekkar (mb. karigazgató: Oláh Gábor)

Nemzeti Énekkar (karigazgató: Antal Mátyás)

Berki Sándor, Jánosi Péter, Molnár Olivér, Harsányi Péter natúrkürt

 

Forrás: Müpa