Főkép

Egy héttel későbbre rakták az idei Szigetet a szervezők, hogy a nemzetközi sztárok könnyebben bele tudják illeszteni a naptárjukba – ennek eredménye már látszik is a sztárfelhozatalon. Lesz – sok más mellett - Queens of the Stone Age, The Prodigy, Macklemore & Ryan Lewis, Imagine Dragons, Bastille, Skrillex, Placebo, Lily Allen és The Kooks és a legfrissebb hírek szerint jön az Outkast, a Manic Street Preachers és a The 1975 is. Az End Show – amit idén Calvin Harris prezentál – mellett lesz Opening Show Deadmau5-szal valamint teljes értékű programnappá válik a “Nulladik Nap”. Sziget Fesztiválköztársaság idén augusztus 11-18. között nyitja meg határait, újdonságokkal, változásokkal, még több látványossággal.

 

“Évek óta sokat kínlódtunk a nemzetközi line up összeállításával, s tavaly már egyértelműen kiderült, hogy bármennyire számít világszerte is jelentős eseménynek a Sziget, egy európai fesztivál miatt nem fogják megszakítani a zenekarok a tengerentúli fesztiválturnéikat - nyitotta szokásos Sziget évadnyitó sajtótájékoztatóját Gerendai Károly. “Idén ezért úgy döntöttünk, hogy egy héttel későbbre csúsztatjuk a Szigetet, hogy ne essen egy időbe az egyesült államokbeli és japán fesztiválokkal. Úgy tűnik megérte változtatni, mert már most jól látszik az eredménye, hisz’ idénre sikerült látványosan vonzóbb zenei felhozatalt összeállítanunk” – tette hozzá a főszervező.  A zenei fókusz mellett tovább erősítik a látványvilágot és azokat a dolgokat – így a szolgáltatások minőségét, a rendezvény sokszínűséget – melyek, meggyőződésük szerint elősegítik, hogy a közönség egyértelműen megkülönböztethesse kedvenc fesztiválunkat az egyre erősödő nemzetközi versenyben.

 

A sajtótájékoztatón megtudtuk, hogy megannyi változást, újdonságot is hoz az idei Sziget. Egyik legszembetűnőbb, hogy idén már a Nulladik napon teljes értékű koncertsorozat várja a látogatókat. Ezen a napon, a nagyszínpadon fellép az Anti Flag, a Ska-P és a Queens of the Stone Age, majd utánuk szintén újdonságként, egy látványos Opening Show-val “nyitja meg” a Sziget Fesztiválköztársaság a normál fesztiválnapjait. A Nulladik napon, a Nagyszínpadon Deadmau5 celebrálja majd a nyitóünnepet. A tavalyi siker után, mondhatni természetes, hogy idén is hatalmas End Show zárja majd le a Szabadság Szigetének egy hetét, lézershow-val és tűzijátékkal. Mint azt már a szervezők korábban bejelentették, most is a világ egyik legnagyobb elektronikus előadója keveri majd élőben a slágereit a záróbulin, hiszen idén Calvin Harris-szel találkozhatunk majd a színpadon. Az eddigi fellépők mellé a sajtótájékoztatóra új nevek is érkeztek. A napokban dőlt el, hogy eljön a Manic Street Preachers, a The 1975 és az OutKast is. Hey Ya! Ezzel a fellépő sztárok sora még koránt sem zárult le, a következő hetekben további neveket tesznek közzé majd a szervezők.

 

A Sziget egy közösségi tér igényeként, a „kell egy hét együttlét” szlogen jegyében jött annak idején létre és azóta is igyekszik ennek megfelelni. Ugyanakkor komoly kihívást jelent a szervezőknek a kezdeti családias hangulatot megtartani egy olyan eseményen, ahol ma már közel tízszer annyi látogatót kell szórakoztatni. Az idei évben ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a közösségi terekre és aktivitásokra, egyedi élményeket kínálva, mind a nagyobb tömegek, mind a családiasabb közegre vágyók számára. Ilyen új helyszínként jön létre a Tábortűz Színpad, ahol előzetes jelentkezés és válogató után a fellépők, legyenek amatőrök vagy profik, a nemzetközi rock-irodalom legjobb számait adják elő egy hangulatos tábortűz mellett, estéről estére. Ez a helyszín egy kicsit azt a (közösségi) életérzést igyekszik visszaadni, amit annak idején a Woodstock jelenthetett, tisztelegve is egyben a nagy fesztiválelőd idén 45. évfordulója alkalmából. A Sziget Közösségi Kert is újdonság a Sziget Fesztiválköztársaság történetében, első ilyen típusú kertkísérlet, melynek más fesztiválok esetében sincs előképe. A tavaly debütált Sziget Beach – a fesztivál vízparti „közösségi tere” - már elsőre, hatalmas sikert aratott, és üde színfoltjává vált a Fesztiválköztársaságnak, így természetesen lesz idén is. Újra felbukkannak majd a Szigeten, Budapest legvonzóbb közösségi terei, a romkocsmák, továbbra is egy önálló romkocsma negyedet képezve.

A nagyobb – szintén közösségi - megmozdulásokra példa pedig, a tavaly nagy sikerű, így várhatóan idén is sokakat megmozgató látványos akciók, például a Color Party, Lufi Party illetve a Strandlabda Party, ahol egyszerre több tízezer látogató lehet aktív részese egy hatalmas, látványos performansznak. Idén újdonságokkal is kiegészül a kínálat, hiszen már Zászló Party, és Buborék Party is várja majd kora esténként a nagyszínpad előtt, az ott gyülekező tömeget.

 A Sziget Fesztiválköztársaság már a rendezvény előtt is a Szitizen-közösség összekovácsolására hirdet akciót: országhatárokon átívelő játékot indítanak a szervezők, amelyben csapatok versenghetnek egymással a világ bármely részén. A Mission: Szitizen játékosai különböző kategóriákban, megannyi küldetést teljesíthetnek, az egészen egyszerűektől kezdve az igazán bevállalósakig, a legtöbb pontot összegyűjtő csapatok pedig, nemcsak az élménnyel, hanem egyedi ajándékokkal is gazdagodnak majd. Részletek itt: www.mission.szigetfestival.com

 

Woodstock mellett a szabadság érzésének egy másik évfordulója is visszaköszön majd a Szabadság Szigetének idei programjaiban: a szervezők figyelmüket a Berlini Fal leomlásának 25. évfordulója apropóján, a világ egyik legfontosabb kulturális központjának számító, az aktuális divatot diktáló Berlin művészeti szcénájára irányítják és több helyszínen is zenei és művészeti programokkal köszöntik az évfordulót. Sőt, idén felépül a Szigeten egy 100 méteres fal is, melyet felkért street art művészek, illetve a Fesztiválköztársaság lakói dekorálnak majd ki.

 

Újdonságot hoz az idei Sziget az elektronikus zenei szcéna kedvelőinak is. Miután az Aréna sztárjai már feszegették a helyszín falait, idén a műfaj legnagyobb sztárjai a Nagyszínpadon kapnak majd helyet, és a legnagyobb fedett helyszín, az A38, a hajnali órákban szintén egy elektronikus zenei sávval jelentkezik, ahol komoly világsztárokat láthat a nagyérdemű. Nagyobb felépítményt kap a fesztivál talán legegyedibb helyszíne, a raklapokból felépülő Colosseum, ami új helyszínre költözve, most már a Sziget „party-központjaként” várja majd a látogatókat.

 

A tavalyi sátras próbálkozás után, ismét szabadtéri színpad ad helyt a hazai könnyűzenei műfaj képviselőinek. A Petőfi Rádió VOLT Fesztivál színpadon, egyrészt fellépnek a legismertebb hazai sztárok, a Kiscsillagtól a The Carbonfoolsig, Péterfy Boritól a Brainsig, de ezen a színpadon mutatkoznak be a hazai zenei élet legígéretesebb feltörekvő előadói is. Például a VOLT Produkció, és a legfontosabb hazai fesztiválok szervezésében zajló „Nagy-szín-pad” versenyének szereplői, akik már ma is népszerű produkcióknak számítanak, de a szakértő zsűri szerint ma a legnagyobb eséllyel ők pályázhatnak a fesztiválok nagyszínpadára. Este 11 után pedig, naponta más-más zenekar – pl. ...and Friends, Alvin és a mókusok, Budapest Bár - prezentálásában „akusztik” koncertek töltik majd be a teret.

 

A Sziget egyik legmarkánsabb, a többi fesztiváltól jól megkülönböztethető eleme volt eddig is, hogy a hagyományos rockfesztiválokkal szemben, a pop-rock előadókon túl, számos más zenei és egyéb kulturális műfajt felvonultatott, és a magyar mellett, más nemzetek kultúráját is igyekezett megmutatni az érdeklődőknek. Azonban a kisebb, széttagolt helyszínei, nehezen vették fel a versenyt a legnagyobb és legnépszerűbb előadókat bemutató színpadokkal. Ezért a szervezők úgy döntöttek, hogy idén még nagyobb hangsúlyt helyeznek a fesztivál ezen értékeire, és igyekeznek még látványosabban megjeleníteni ezeket a színfoltokat. Ezért létrehozzák a Világfalut, ahol egy helyre koncentrálják az eddigi Világzenei Színpad, a Roma Sátor, az Afro-Latin Színpad és Hungarikum Falu helyszíneken fellépő művészek legjavát. Emellett a látvány, a kísérő programok és a szolgáltatások kínálatának felfejlesztésével is próbálják a Világfalut még vonzóbb pontjává tenni a fesztiválnak.  Ugyanezt a célt szolgálja, hogy az Európa nevű színpadban forr össze a korábbi Holland- illetve a Mambo (olasz) színpad, kiegészülve immár más európai országok, otthonukban népszerű, de a határaikon túl még kevésbé ismert zenekaraival. És új megoldásként egy közös helyszínt, - de azon belül tematikus napokat - kapnak az ír és a blues zenék.

Az Art Zóna is olyan újdonság, mely a Sziget Fesztiválköztársaság művészeti központjaként próbálja meg egy helyre tömöríteni, a különböző képzőművészeti tematikájú, eddig is meglévő helyszíneket, azonban számos új elemmel is kibővítik. Ez a zóna, több mint száz művész számára jelent majd, bemutatkozási és közös alkotótáborozási lehetőséget, miközben a workshop-okon a közönség is kipróbálhatja a tehetségét.

 

A művészek más módon is kapcsolódhatnak a fesztiválhoz, hiszen a Sziget idén is nemzetközi pályázatot hirdetett a látványvilágot színesítendő, melyre különböző installációkkal várják alkotók és alkotói csoportok jelentkezését, sőt ezúton keresik a Fesztiválköztársaság „szabadságszobrának” megálmodóját is. Mindemellett a már korábban megismert köztéri „szobrok”, és különleges közvilágítási megoldásokból is jóval több várja a látogatókat, de itt-ott felbukkanó viráginstallációk is vonzzák majd a szemet, sőt egy hatalmas homokozó is lesz a Sziget közepén, benne a fesztivál idején is folyamatosan épülő gigantikus homokszoborral.

 

Szintén új elem a fesztiválon az Egyetemek Utcája. A Sziget ma Magyarország elsőszámú turisztikai attrakciója, így nem csoda, hogy a legtöbb fiatalt hazánkba csábító esemény immár az egyetemek fantáziáját is felkeltette. A hazai egyetemeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító helyszín célja, minél vonzóbbá tenni a külföldi diákok számára a hazai felsőoktatási intézményekben tanulás lehetőségét.

 

A Sziget Fesztiválköztársaság törekvése, hogy a környezetét adó Budapest vonzó tulajdonságait kihasználja, sőt ezeket széles körben hirdesse is a látogatói között. A Sziget idejére kiváltható City Pass-szal nemcsak a tömegközlekedési eszközöket használhatják a látogatók, de ingyenesen, vagy kedvezményesen vehetik igénybe a főváros egyes szolgáltatásait, a fürdőktől az állatkertig. Számos budapesti nevezetesség felvonul a rendezvényen „személyesen” is, az A38-tól a Budapest Parkig, a romkocsmáktól az Opera házig, a múzeumoktól a WAMP-ig, valamint a Szigeten is népszerűsítik majd a Budapesten egyre populárisabb „szabaduló” közösségi játékokat.

 

A tavalyi hatalmas siker után, idén már egész szezonban (májustól - szeptember végéig) forog majd a „Sziget Eye” nevű óriáskerék, a főváros szívében. Azonban a rendezvényre érkezőknek sem kell lemondaniuk erről a szórakozásról, mert a fesztiválra egy másik kerék érkezik majd.

 

A Sziget himnuszát idén az Ivan & the Parazol adja. A főszervező ennek kapcsán hangsúlyozta, hogy minden évben más-más magyar zenekar, egy-egy számát választják ki, és azzal, hogy a globális Sziget kampány szerves részévé teszik a zenét is, megpróbálják a zenekar nemzetközi ismertségét növelni. http://www.youtube.com/watch?v=xxXQttp-_sg

 

NAGYSZÍNPAD

Teljes értékű Nulladik Nappal jelentkezik a Sziget Fesztiválköztársaság fő helyszíne, ahol fellép majd az Anti Flag, a Ska-P, a Queens of the Stone Age és idei újdonságként egy látványos Opening Show zárja az estét Deadmau5 celebrálásában. Szintén itt lép majd fel az egy hét alatt Jake Bugg, a Die Fantastischen Vier, a Bombay Bicycle Club, az Imagine Dragons, a Bastille, a The Kooks, a Placebo, Lily Allen, a Manic Street Preachers, az OutKast, Skrillex, Macklemore & Ryan Lewis, The Prodigy és az utolsó napon itt lesz látható az End Show, Calvin Harris-szel.

 

A38 SZÍNPAD

Az A38 tízezer főt befogadni képes, hatalmas sátra ad otthont a fesztivál legizgalmasabb és legaktuálisabb fellépői jelentős részének. A Nulladik Napon már itt is lesznek koncertek, nemcsak a fesztivál Nagyszínpadán, például itt lép majd fel Brody Dalle, vagy az újonnan bejelentett The 1975. Azonban a többi napon is olyan sztárzenekarok lépnek majd fel itt, melyeket jópár más fesztiválon maximum a nagyszínpadon láthat a közönség. Idén az A38 már tudható fellépői: La Roux, Klaxons, Crystal Fighters, London Grammar, Kavinsky, Miles Kane, Bonobo, Wild Beasts, Tom Odell, Stromae, The Big Pink, Fink, Jagwar Ma, Starlight Girls, Palma Violets, Michael Kiwanuka, Mount Kimbie, Girls in Hawaii,

Az élő koncertek után, a hajnali órákban olyan világsztár dj-k és live act-ek lépnek majd színpadra, mint: Borgore,  Laidback Luke, Darkside és a legfrissebb hírek szerint Madeon és Rehab.

 

COLOSSEUM

A Sziget egyik leglátványosabb és legegyedibb helyszíne, amely raklapokból áll össze egy hatalmas több ezer főt befogadó buli helyszínné. A Helló Wood alkotócsoport által megálmodott és kivitelezett építmény kibővül és új helyszínre költözik, így aztán a partyzás méltó fellegvára lesz, mivel egész héten nemzetközi és hazai lemezlovasok szolgáltatják majd a progresszívebb elektronikus műfajok kedvelőinek a talpalávalót. A vizuális és hanghatások együttes élménye olyan utazást garantál, ahol segédanyagok nélkül is garantáltan elszállhatnak a látogatók.

 

VILÁGFALU

Az eddig egymástól függetlenül működő Világzenei Nagyszínpad, az Afro-Latin-Reggae Színpad, a Roma Sátor és a Hungarikum Falu egy közös Világfaluban - egy igazi multikulturális helyszínen – várja a köztársaság lakóit.

A hagyomány értéke így a globális felfedezés varázsával társul. Az eddig négy produkció helyett már napi hat fellépőt köszönthetünk a központi Világfalu színpadon – jellemzően az adott műfaj legújabb, legaktuálisabb csillagaival találkozhatunk. A Világzenei programok kínálatában – ahogy azt már megszokhattuk – zenei utazásra invitálják a szigetlakókat. Egy varázslatos, világkörüli utazásra, amely Malitól (Terakaft) kezdve, Kongón (Jupiter & Okwess International), Argentínán és Belgiumon (El Juntacadáveres, La Yegros), Izraelen (Oy Division) és Kanadán (Kobo Town) át egészen Dániáig (The Sexican) tart. Természetesen hazai közreműködőkkel (Söndörgő, Napra, Besh o droM, PASO) megspékelve.

A Roma programoknak legfeljebb csak a helyszíne változott, a műsor igényessége és a garantált buli természetesen nem. Erdélyi (Fanfara Transilvania) és bretagne-i (Gipsy Burek Orkestar) bandát éppúgy találhatunk itt, mint holland és magyar rezeseket. A koncertek után hajnalig tartó balkán és világzenei dj-szettek és az etnodisco garantálja a bulit nemzetközi fellépőkkel (DJ Kosta Kostov, DJ Click, DJ Gaetano Fabri).

Az Afro-Latin-Reggae programoknál a hagyományos jókedvet nemcsak az esti DJ-k biztosítják, hanem a korábbi évekből már megszokott tánctanítások és afro-workshopok is. Természetesen nem maradhat el a dobtanítás, a hajfonás és a tradicionális thai masszázs sem, ahogy a capoiera- és szamba-bemutatók vagy a Jamaican Reggae Bár is ismerősek lehetnek a közelmúltból.

A Hungarikum programok az új helyszínen is a már megszokott minőségben elérhetőek: a napközbeni kézműves foglalkozások, hagyományőrzés és -ismertetés, tárgyi néprajz éppúgy hozzájárulnak a magyar kultúra megismeréséhez, mint a tánctanítás és az a virtuális utazás, melynek során a Turai Hagyományőrző- és Ifjúsági Táncegyüttes elrepíti a nagyérdeműt Magyarország táncos tájegységein a Felső-Tisza vidékétől a Somogyon és a Rábaközön át a Székelyföldig. A Hungarikum programok középpontjában idén a magyar pásztorok életmódja, kultúrája áll. A Fesztiválköztársaság lakói – az elmúlt 5 évhez hasonlóan – nemcsak a táncegyüttesek műsorát, hanem azok felvonulását is megtekinthetik. A gyógynövények közül idén a pásztortáskával ismerkedhetünk meg részletesebben és nagy szerep jut a báránynak is. Az esték a hagyományosan hajnalig tartó táncházzal zárulnak.

 

BLUES-ÍR SZÍNPAD – Oláh Andor Emlékére

Újdonság, hogy az Ír Színpad és a Blues Színpad idén egy közös helyszínen, a Blues-Ír Színpadon osztozik, napi tematika szerint váltakozva.

Ez a helyszín két kedvelt műfaj összeházasítására épül. Hat napon keresztül élvezheti a közönség a jobbnál jobb hazai és nemzetközi blues és ír zenei produkciókat, mint pl. a M.É.Z., a Paddy and the Rats, a Török Ádám és a Mini, a Peter Lipa Band, a Firkin, a Ferenczi György és a Rackajam, Henrik Freischlader, a Bran és Sharrie Williams.  

Tavaly év végén sajnos elment közülünk egy olyan értékes, lelkes, karizmatikus ember, aki a zenei szakmához, a kulturális élethez, a Szigethez, de leginkább hozzánk tartozott. Oláh Andorra, a Sziget Blues Színpadának eddigi házigazdájára is emlékezünk idén ezzel az új helyszínnel és a zárónap utolsó helyszíni koncertjével, egy nagyszabású Jam Sessionnel, Andor zenész barátaival, kortársaival.

 

EURÓPA SZÍNPAD

Az Európa Színpad - ezen a néven - a Sziget Fesztiválköztársaság egyik új helyszíne, amelybe beleolvad az eddigi Mambo (olasz) és a Holland Színpad.  A terep a feltörekvő, friss európai zenekaroké, akik a saját országukban már ismertek, de hazánkban még nem mutatták meg magukat. Zsinórban a harmadik éve, hogy a Puglia Sounds - az olasz Puglia régió zenei export irodája - együttműködik a Sziget Fesztivállal és olasz promóterével, a L`Alternativával az olasz zenekaroknak dedikált színpad kapcsán. Az idei Európa Színpad programja továbbra is bemutatkozási lehetőséget biztosít a legérdekesebb olasz és pugliai zenekaroknak, a Sziget nemzetközi közönsége előtt. Az Európa Színpad dedikált helyszíne lesz a - teljesség igénye nélkül - Hollandiából, Spanyolországból, Németországból és a közép-kelet-európai régióból érkező zenekaroknak.

YOUROPEN – Sziget Nemzetközi Tehetségmutató Fesztivál

A Sziget Európa Színpadán a -1. és a 0. nap az európai tehetségeké. A kétnapos YOUROPEN programcsomag keretében 14 országból érkeznek a Sziget tehetségkutató nyertes zenekarok azzal a céllal, hogy bemutassák tudásukat a világ talán legnemzetközibb és legnyitottabb közönsége előtt. A program kora délutántól késő estig tart mindkét napon, a záró koncerteket pedig a CEETEP közép-kelet-európai tehetséggondozó programban résztvevő zenekarok adják.

 

SZIGET KÖZÖSSÉGI KERT

Egy fesztiválkert mindenben más, mint a hagyományos kerttípusok: élettartamban, funkcióiban, látványban, működtetésben, terhelésben, növényeiben, tervezési elemeiben, használatában és céljaiban is. A Sziget Közösségi Kert (Sziget Community Garden) újdonság a Sziget Fesztiválköztársaság történetében, első ilyen típusú kertkísérlet, más fesztiválok esetében sincs előképe.

A kert legfőbb célja a szemléletformálás, támogatni a különböző városi kertkísérleteket, felhívni a figyelmet a sokféleség fontosságára, a fesztivál látogatóban felkelteni az érdeklődést a városi, közösségi kertek iránt, az önellátás képességére, a közösségben élésre, a növény és az ember kapcsolatára, ennek szépségére, pozitív hatásaira.

A kert főleg mint közösségi tér fog működni: találkozóhely, pihenő, ismeretszerző, árnyékos, nyugodt, biztonságos terület.

 

FIDELIO KULTÚRZÓNA

A Fidelio KultúrZónában a már megszokott mennyiségben és minőségben találunk programot. Továbbra is itt található majd az Összművészeti Színpad, a Múzeumi Negyed és a Kelet-Európa Vurstli

 

ÖSSZMŰVÉSZETI SZÍNPAD

Az Összművészeti Színpad a megszokott módon egész napos programmal készül.

A humor kedvelői a Hócipő programsávban kacaghatnak a stand up előadókon, míg a komolyabb műfajok rajongói a Színház- és Táncsáv kínálatában találják meg a kedvükre való kortárs produkciókat.

Az operaénekes is ember – erről győzte meg a Szigetre látogatókat a Magyar Állami Operaház társulata, akik szó szerint közel hozták az opera műfaját az látogatókhoz: a grandiózus színpadokhoz és díszletekhez szokott énekeseket is megcsapta a Sziget hangulata és sokszor a fesztiválozók közé beszabadulva, a sörpadok mellől énekeltek. A nagy sikerre való tekintettel folytatódik a megújuló budapesti Operaház és a Sziget együttműködése, idén is népszerű dallamokat és lenyűgöző énekeseket ígérve az Opera sávban.

A teljes lazulást, kikapcsolódást a lírai és érzelmes dallamok garantálják a tavaly nagy sikert aratott, éjféli énekes-dalszerző programsáv kínálata.

 

MÚZEUMI NEGYED

Az Összművészeti Színpad mellett és környékén találjuk a Múzeumi Negyedet, akik idén is kihelyezett mini tárlat-helyszínként működnek.

A programban résztvevő múzeumokhoz (többek között az Aquincumi Múzeum, a Szépművészeti Múzeum, az Iparművészeti Múzeum, a kArton, a Mai Manó Ház, a magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Múzeum, a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Kresz Géza Mentőmúzeum, a Pénzügyőr- és Adózástörténeti Múzeum, a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, a budaörsi Városi Régészeti Múzeum, Zalka Imre és a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Múzeum) 2014-ben többen is csatlakoztak. Azon túl, hogy a múzeumok a Szigeten is megjelennek, a kiállítóhelyek döntő többségében 50%-os kedvezménnyel várják a lelkes kultúrafogyasztókat az eredeti helyszíneiken is. Idén először vesz részt ezen a helyszínen külföldi intézmény, mégpedig nem kisebb név, mint a világhírű bécsi MuseumsQuartier döntött úgy, hogy a rendezvényen szeretné népszerűsíteni magát.  

 

KELET-EURÓPA VURSTLI

A Kelet-Európa Vurstli az elmúlt években már megszokott módon idén is egy letűnt világ képét idézi meg. Egy letűnt világét, amely azonban alkalmazkodik a kor elvárásaihoz, így idén már csak a helyszín bejáratánál kiváltható, érvényes vízummal és a Fesztivál köztársaság területén bevezetett útlevéllel lehet meglátogatni. Szigorúan ellenőrzött szórakozási lehetőségek helyszíne, ahol a 25 éve lebontott berlini fal jelképezi a határt, amely a Vurstlit elválasztja a Köztársaságtól.

 

MAGIC MIRROR

A Magic Mirror Sátor programjában évek óta erős a berlini jelenlét. Idén különösen, hiszen ezen a helyszínen is a Fal leomlásának 25. évfordulóját ünnepeljük. Így ebben az évben több különleges vendégre számíthatnak a látogatók.  A filmművészet is megjelenik a helyszín kinálatában, ahol a Teddy-díjas rövidfilmek mellett a 2014-es, 64. Berlinale versenyfilmjeit tekinthetjük meg (ezek egyikét, a Praia do futurót a rendező, Karim Ainouz jelenlétében). A már megszokott éjszakai varieté show mellett 2014-ben Európa legfontosabb artistaműhelye, a Base Berlin segítségével különleges akrobata-és artista produkciók is helyet kaptak a repertoárban. A legendás Magic Mirror partikon fellépnek a közönség régi kedvencei, Infragandhi, a !szkafander crew, de itt lesznek a berlini underground szcéna sztár dj-i is.

 

SZIGET ART ZONE

A Sziget Művészeti Zónája ad helyet majd az olyan már eddig is jelenlévő képzőművészeti alkotó közösségeknek, mint az Agora nemzetközi alkotótábor, vagy a Medence Csoport kreatív workshop-ja és Mozgó Képtár kiállítása és alkotótábora, de az új helyszín számos további résztvevővel és alkotással kiegészül. A művészeti iskoláktól, a különböző alkotó közösségeken át, számos képzőművész kapott meghívást és felkérést, hogy segítsen ezt a helyszínt egy igazi műalkotássá varázsolni. Kerülnek majd ide a Sziget nemzetközi pályázatának nyertes műveiből is, de a közönségnek is lesz lehetősége aktívan is bekapcsolódni és kiélni a kreativitását.

 

WAMP

A magyar designerek és iparművészek legnagyobb hazai fóruma, a WAMP idén is kitelepül egy ízelítővel a Szigetre, ahol az érdeklődők mindjárt meg is vásárolhatják az egyedi design termékeket.

 

CIRQUE DU SZIGET

Külső látványában a régi vándorcirkuszok hangulatát idéző sátorban találkozhatunk az újcirkusz műfaj számos képviselőjével és a ReCirquel társulattal, akik idén is kifejezetten a Szigetre készülnek egy, a szó szoros értelmében vett új produkcióval.

A Cirque du Sziget a tavaly debütált helyszín jól bevált módon, idén is kihagyhatatlan programnak és látványában is lenyűgözőnek ígérkezik. A „Párizs éjjel” című előadásában az újcirkusz jeles képviselői a múlt század 20-as éveibe repítik a fesztivállátogatókat. A századelő Párizsában találkozhatunk örömlányokkal, házalókkal, bejárhatjuk a város bisztróit és kocsmáit, megismerkedhetünk a vágyakozással, a magányossággal és a (tiltott) szerelemmel. Egy kihagyhatatlan, pezsgő mámoros, képzeletbeli utazás a szerelem és a fény városába.

A sátor előtt és annak környékén a Magma Tűzszínház produkciója tüzeli fel – szó szerint – minden éjjel a fesztiválozók hangulatát.

 

TÁBORTŰZ SZÍNPAD

A cirkuszi előadások szomszédságában található majd a fesztivál egyik új helyszíne a Tábortűz Színpad, ahol előzetes jelentkezés és válogató után a fellépők, legyenek amatőrök vagy profik, a nemzetközi rock-irodalom legjobb számait adják elő egy hangulatos tábortűz mellett, estéről estére.

 

UTCASZÍNHÁZAK

A világ számos országaiból érkező kis utcaszínházak a fesztivál teljes területén felbukkanó produkciói varázsolják majd el idén is a Szigetlakókat. Akármelyik színpadnál állunk, biztosak lehetünk benne, hogy közben ezer dologról maradunk le. A folyamatos pörgés nem áll meg a helyszíneknél, bárhol útközben, egyik koncertről a másikra rohanva is utolérheti a látogatót az élmény, elé vágódhat egy sárga kombinés férfi, hogy felkérje táncolni, átgurulhat a szeme előtt egy óriáskerék, szembe jöhet egy éhes víziló, vagy régen kihalt állatok kergethetik meg, és ez még nem minden. Bármi megtörténhet, ami egyébként nem is elképzelhető. Spanyol fúvósok, olasz rock zenekar megafonokra hangolva, angol óriásbábok és artisták, gólyalábasok, szemfényvesztők, az útközbeni szórakoztatás, a szerteszét felbukkanó élmények nagymesterei idén is a Szigetet veszik célba augusztus közepén. A Szigetköztársaság vidámságra hangolása, a Sziget védjegyévé vált grandiózus esti nagy utcaszínházi előadásban éri el végső tetőfokát, amikor is a gravitáció és a valóság, szemfényvesztéssé és súlytalan lebegéssé transzformálódik. Ahogy azt az előző években már megszokhattuk, a Sziget idén is Magyarországra hozza a nyári fesztiválszezon legnagyobb utcaszínházi produkcióját, hogy igazi, felejthetetlen színházi élménnyel ajándékozza meg közönségét. Ha ez mind nem lenne bőven elég, közkívánatra újra fesztivál Nagyszínpada nézőterének közepére települ a spanyol La Tal grandiózus produkciója, a Sziget védjegyévé vált toronyóra. A három őrült órafigura újabb viszontagságai – idén már a Nulladik naptól – naponta többször is láthatóak lesznek. A szabály ugyanaz: ha vége a koncertnek a Nagyszínpadon: hátra arc, fejeket fel!  A Compania La Tal Carilló-ja jó példa rá, hogy a Sziget egy olyan fesztivál, ami képes kihozni egy produkcióból a legtöbbet.

 

BEFORE I DIE

A vietnámi Candy Chang újból a Szigetre érkezik, hogy kedvenc „bakancslistánk”, a Before I Die segítségével bemutassa, hogy miről álmodoznak a szigetlakók.

 

LUMINÁRIUM

Visszatérő vendég a Luminárium. A Szigettel egyidős angliai Architects of Air idén érkező alkotása, az Amacoco, korábban is tiszteletét tette nálunk. Ez a művészcsoport legnagyobb alkotása, amelyet 2008-ben Budapestről, a Szigetről indítottak világkörüli útjára. Azóta bejárta a nagyvilágot, de most újra felépül a Fesztiválköztársaságban, hogy ismét megcsodálhassuk a különleges fényáteresztő képességű műanyagból készült installációt. Kihagyhatatlan élmény!

 

CÖKXPON CHILL GARDEN

A Cökxpon Chill Garden a megszokott módon a nyugalom, a lazítás és a relaxálás terepe lesz idén is a Köztársaság területén belül. Egy mini sziget a Szigetben, ahol a pihenésről nemcsak a zene és a sátor belső atmoszférája gondoskodik, hanem a workshopok és a természetgyógyászok is. A fesztivál egyetlen non-stop chill zenei helyszíne. Az egyetlen helyszín, ahol napfelkeltével „zárhatod” a napodat.

 

TAROT LABIRINTUS

Ismerős helyszín a Tarot Labirintus, ahol a szervezők interaktív kommunikációs helyzeteken keresztül önismereti előadásra, szerepjátékra és kalandra invitálják a Köztársaság lakosait a tarot-kártya élő szimbólumainak segítségével. A labirintusban felbukkanó jelmezes árkánumok, szimbolikusan egy-egy válaszutat, egy döntési helyzetet jelképeznek. 

 

CIVIL SZIGET

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is lesz Civil Sziget, mintegy 100 civil szervezet és intézmény részvételével, ahol az emberi jogoktól, a környezetvédelem kérdésein át, a drog és alkohol prevencióig, számos fontos kérdést igyekeznek a szervezők közelebb hozni a látogatókhoz. De itt kaphatnak az érdeklődők felvilágosítást a külföldi munkavállalási és továbbtanulási lehetőségekről is, vagy itt találkozhatnak azokkal a közintézményekkel, akik segíthetnek a hétköznapokban is könnyebben eligazodni. Számos nemzetközi szervezet és intézmény is felvonul a Civil Szigeten, köztük a már jól ismert European Meeting Point, amelynek aktualitását az európai értékek népszerűsítése mellett, uniós tagságunk 10 éves évfordulója is megerősíti.

 

ABILITY PARK

Az Ability Park interaktív élményparkja – ahol játékos formában ismerkedhetünk meg a fogyatékkal élők napi életszituációival – is ismerős lehet minden visszatérő vendégnek. A szervezők határozott célja, hogy ne csak megpróbálják a fogyatékkal élő embertársaik számára is élvezhetővé tenni a rendezvényt, hanem segítsék a többi látogatóval is megértetni, hogy milyen fontos a hátrányos helyzetben lévő embertársaink, másságának elfogadása és az esélyegyenlőségük megteremtése.

 

BUDAPEST PARK TRIBUTE SZÍNPAD

A pörgős bulik kedvelőinek nem kell külön felhívni a figyelmét a nagy elődök munkássága előtt tisztelgő Tribute Színpadra, illetve az itt fellépő bandákra (a teljesség igénye nélkül: Rage Against the Machine Tribute by Subscribe, Gouranga – Nirvana Tribute Band, Hollywood Rose – Guns N’ Roses Tribute Band).

 

RUBIK SZIGET és a LOGIKAI JÁTÉKOK SÁTRA – fókuszban a Rubik-kocka

Idén fókuszban a 2014-ben 40. születésnapját ünneplő Rubik-kocka, a világszerte kedvelt magyar találmány. Ennek apropójából születésnapi rendezvényeket szervez Magyarország és…a Világ és a szervezők is a Szigeten.

Amerikában, a Liberty Science Center és a Google, a 40 éves Rubik-kocka tiszteletére 2014 áprilisában nagyszabású vándorkiállítást indítanak el. A Rubik-kocka, mint a magyar kreativitás és siker szimbóluma, a Szigeten is hangsúlyos megjelenést kap. Az új Rubik Sziget helyszínnel új arcát mutatja majd a logikai játékok világa is. Az egyetemes és magyar szellemi teljesítmények, a kocka által inspirált találmányok, tárgyak, filmek és a Kocka jelenségének interaktív bemutatása a cél. A Rubik Sziget idén egy színes, interaktív helyszín lesz, ahova a fesztivállátogatók minden bizonnyal szívesen betérnek majd, hogy még jobban megismerjék a Kocka körüli világot.

A Rubik Sziget helyszín mellett, szoros szomszédságban, a sokak által kedvelt Logikai Játékok Sátrának 2014-as programjából nem hiányozhat a természetesen számtalan más logikai játék sem. A teljesség igénye nélkül néhány játék a kínálatból: sakk, gó, tantrix, térbeli malom, amőba, abalone, backgammon, halma, tangram, pylos, quatro, quixo, puzzle, térbeli puzzle, dominó, mankala, katamino, goblett…

 

SPORT ZÓNA

A Sziget Fesztiválköztársaság külön helyszínt biztosít a sportos életforma kedvelőinek, ahol számos sportág kipróbálásával lehet felfrissülni az esti bulizásra, s természetesen ott lesznek a nagy adrenalinövelő extrém sportok, mint a Bungee Jumping vagy a Katapult.

 

MISSION: SZITIZEN

Országhatárokon átívelő játékot indít idén a Sziget Fesztiválköztársaság, amelyben 2-4 fős csapatok versenghetnek egymással a világ bármely részén. A játékosok nyolc különböző kategóriában 100 küldetést teljesíthetnek, az egészen egyszerűektől kezdve az igazán bevállalósakig. A legtöbb esetben a feladatok megoldásához a környezetük bevonására is szükség van, például egy strand-bulit szervezni egy köztéri szökőkúthoz. A megoldásokat a játék oldalára kell majd feltölteni, ahol mindenki követheti és véleményezheti a többi csapatot, egyes feladatok teljesítéséhez azonban a versengő csoportok összefogására is szükség lesz. Tekintettel arra, hogy fontos a résztvevők közötti kommunikáció így a játék csak angolul lesz elérhető. 

A nyereményekért azonban érdemes lesz küzdeni, megadott mennyiségű pontokért ugyanis azonnali nyeremények járnak: titkos buli, ingyen sör vagy éppen névre szóló póló. A főnyeremények között pedig álomszállás, back stage túra és nagyszínpad selfi vár a győztesekre.

 

SZIGET SZÁLLÁSOK

Minden fesztiválozónak szüksége van némi pihenésre, ezért a Sziget Fesztiválköztársaság – nemzetközi szinten is elismert szolgáltatásainak sorában - igyekszik a lehető legjobban alkalmazkodni az igényekhez és számos szálláslehetőséget kínál az ide érkező látogatók számára. A legegyszerűbb
sátras megoldástól kezdve a faházakon keresztül a lakókocsiig választhatnak a fesztiválozók, hol hajtják álomra a fejüket, ám a szervezők gondoltak a családdal érkezőkre, illetve akadálymentes kemping található a fogyatékkal élők számára is.

 

Hétnapos bérlet

A sátrazós megoldás az egyik legnépszerűbb módja a fesztiválon történő pihenésnek, amely az Hétnapos bérlettel egyszerűen megvalósítható. A kijelölt kempingek közül mindenki kiválaszthatja a kedvenc helyszínéhez legközelebb esőt, és a korán érkezők igen kényelmes helyekre bukkanhatnak. A kempingezéshez tusolási lehetőséget is biztosít a megváltott bérlet.

VIP kemping

A VIP kemping egy őrzött terület, ahol a számos plusz szolgáltatásnak köszönhetően VIP körülmények között pihenhetik ki magukat az „emigránsok”. Itt egy helyen található csomag- és értékmegőrző, WIFI, büfé, fedett társalgó, mindez állandó őrzéssel, takarítással és információval. A VIP kemping a Szigeten lévő strand-medence szomszédságában épül fel, tehát az itt kempingezők strandolással, vagy akár medenceparti koktélozással is elüthetik az időt.

Sziget Home - Faházak a VIP kempingben

A faház a sátrazáshoz képest egészen újszerű élményt nyújt, s bár nem luxusszálló, minden megtalálható benne, ami az alapvető kényelemhez szükséges, hiszen van benne matrac, akasztók vagy éppen polc a pakoláshoz. A faházak kettő illetve négy személy bérelheti.

Sziget Home - Karaván kemping a VIP kempingben

A Sziget Home Karaván Kemping az olyan Sziget polgároknak való, akik pihe-puha ágyban szeretnék álomra hajtani fejüket, emellett élni kívánnak a fény, illetve az elektromosság nyújtotta előnyökkel, ám nincs saját lakókocsijuk. A VIP Kemping területén lévő VIP vécék és zuhanyzók természetesen az itt lakók számára is szabadon használhatók.

Sziget Home - Előre felállított sátrak a VIP kempingben

Akinek nincs baja a sátrazással, viszont a felállítása már meghaladja a jókedvét, annak ajánljuk az előre felállított sátrakat. A Sziget Fesztiválköztársaság korlátozott számban ugyan, de megadja ezt a lehetőséget, így nincs más dolga a fesztiválozóknak, mint hozni minden más, a sátrazáshoz szükséges felszerelést. A faházakhoz hasonlóan az előre felállított sátrak is kettő, illetve négy személyesek.

Alternatíva kemping

Az őrzött területen lesz 24 órás recepció, ingyenes Wi-Fi, mobiltöltő állomás, értékmegőrző és extra biztonság várja az itt megszállókat. A kempingben olaszul illetve angolul beszélő személyzet gondoskodik a fesztiválozók kényelméről.

Apéro kemping

Csakúgy mint az Alternatíva kemping esetében, az Apéro kemping is számos extra szolgáltatást kínál, ám itt a francia vendégszeretettel ismerkedhetnek meg a fesztiválozók. A személyzet éppen ezért itt francia és angol nyelven segíti a kempingezőket.

Karaván kemping

A jól ismert Karaván Kempingbe várják a szervezők mindazon fesztiválozókat, akik saját lakókocsijuk kényelmében szeretnék kipihenni a fáradalmakat. A lakókocsival érkezők a H-hídhoz közeli kempingben kapnak helyet, melyhez extra mosdók és zuhanyzók is tartoznak.

Családi kemping

A családok részére – mintegy 50-60 család fogadására felkészült – elkülönített kempingben napi 24 órában, több nyelven beszélő animátorok állnak szolgálatba s várják a gyerekeket, míg a szülőknek koncertekre támad kedve. A 10 év alatti csemetéket játszóház várja és lesz „szundi motel”, ahol délutáni és esti pihenésre vonulhatnak vissza a legkisebbek. A kempingben lesz pelenkázó és etető is, ahol nyugodtabb körülmények között lehet szoptatni illetve lehetőség van a bébi ételek melegítésére. Természetesen a területhez tartoznak – folyamatosan takarított – tusolók és vécék is.

Ability kemping

A szervezők gondoltak a mozgásukban korlátozott fesztivál-látogatók igényeire is, ezért az Ability Park, azaz a fogyatékos emberek élethelyzeteit szórakoztató és játékos formában bemutató interaktív élménypark. Ennek közelében felállítanak egy akadálymentes Ability kempinget is, speciális zuhanyzókkal és toalettekkel.

 

KEDVEZMÉNYEK DIÁKOKNAK

A MEEX-Sziget Diákjegy Programmal 2014-ben is jelentős kedvezménnyel – akár féláron -  vehet részt minden magyar tanulói vagy hallgatói jogviszonnyal rendelkező diák a Szigeten. A kedvezmény mindenkire vonatkozik tehát, aki érvényes magyar diákigazolvánnyal rendelkezik, sőt, azokra is, akik idén már nem diákok, de tavaly még részt vettek a MEEX-Sziget Diákjegy programban. Részletek a http://sziget.meex.hu oldalon.

 

Forrás: SZIGET