Főkép

Kathryn Taylor: A szerelem színei – Felszabadulva

 

Grace fiatal és ártatlan. Igazából még sohasem dobogtatták meg a szívét a férfiak. Csipkerózsika-álmából azonban felébred, amikor egy londoni szakmai gyakorlat idején megismerkedik a karizmatikus Jonathan Huntingtonnal. Jonathan gazdag, hihetetlenül vonzó, ráadásul még nemesi származású is – ám egyáltalán nem az a mesebeli, fehér lovas királyfi, mint akinek elsőre tűnik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

David Carlyle: Skyland – Sziget a szélben

 

2078. év – Egy izlandi föld alatti bunkerben a fiatal Lily Carlyle doktornő egy kísérleten dolgozik, amely örökre megváltoztatja bolygónk arculatát.

 

2251. év, az új éra – Az űrben lebegő földdarabkákból álló világban két fiatal túlélésért folytatott küzdelme felejthetetlen kalanddá válik.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Robin Cook: Halálos kockázat

 

Dr. Edward Armstrong, a nagyreményű fiatal agykutató egy véletlen folytán milliárdokat érő molekulát fedez fel, egy új alkaloidot, a jövő század ideggyógyszerének alapanyagát.

 

A gyönyörű Kimberly Stewart az 1692-es salemi boszorkányperek egyik áldozatának, Elizabeth Stewartnak a leszármazottja. Ő örökölte bátyjával azt az ódon házat, ahol Elizabeth lakott, és ahol Edwarddal rábukkantak az új szer alapanyagára. Miközben Kimberly szinte megszállottként próbál mindent megtudni a tragikus sorsú Elizabethről, Edward a kecsegtető milliárdok reményében úgy dönt, hogy először saját magán próbálja ki az új gyógyszert...

 

Robin Cook mesterien vezeti el a tizenhetedik századi tömeghisztéria történetének szálait az új gyógyszer létrejöttének lenyűgözően izgalmas történetéhez. És közben Salemben háromszázkét év múltán újra elszabadulni látszik a pokol...

 

 

 

 

 

 

 

 

Daniel Keyes: Virágot Algernonnak

 

A harminckét éves Charlie Gordon, aki a szellemileg visszamaradt felnőttek iskolájába jár, önként veti alá magát egy veszélyes orvosi kísérletnek. Csak homályosan érti, hogy mi is fog vele történni, de egyvalamiben biztos: okos akar lenni. Úgy véli, ez lesz a kulcs ahhoz, hogy az emberek értékeljék és szeressék. De a kísérlet egész más eredménnyel jár, mint amire számított. Charlie előmeneteli jelentéseiből megismerhetjük a szinte analfabéta, melegszívű ember útját az emberektől elidegenítő zsenialitás elefántcsonttornyáig, majd azon túl is.

 

A Virágot Algernonnak először novellaként jelent meg 1959-ben, később bővítette Keyes regénnyé. Az írás elnyerte mind a Hugo-, mind a Nebula-díjat, és számos filmes és színpadi feldolgozása készült. Megjelenése óta huszonhét nyelvre fordították le, és világszerte több mint ötmillió példányban kelt el. Mindez azt mutatja, hogy Keyes műve az eltelt évtizedek alatt cseppet sem kopott meg, ma is ugyanolyan erőteljes, mint ötven éve, bár némileg más szempontból. Ami a hatvanas években tudományos fantasztikumnak számított, az a 21. század olvasója számára, a génsebészet eredményeinek ismeretében, már sokkal inkább egy kivételes ember szívszorító memoárja, aki megküzdött a saját tudatlanságával, környezete elutasításával és a felnövés félelmével. A pszichológus-író örökérvényű alkotása - Charlie vallomásain keresztül - a toleranciáról, az emberi tartásról és az élni akarásról mesél.

 

 

Daniel Keyes: Az ötödik Sally

 

Sally Porter elvált, pincérnőként dolgozik, és magányosan él a nagyvárosban. De egyúttal, bár nincs tudatában, további négy, igen különböző személyiség is: Nola, a finom és intellektuális művészlélek, aki műtermet bérel Greenwich Village-ben; Derry, aki mindig vidám és derűs, és mindenkivel szemben megértő; Bella, a telhetetlen csábító, aki imád énekelni és táncolni; végül pedig a gyűlölettel teli Jinx, aki maga a megtestesült agresszió.

 

Amikor a dolgok kezdenek összecsapni a feje fölött, Sally fejfájást érez, majd elveszti az öntudatát, és egy másik személy veszi át a helyét. Ha egy férfit kell az ujja köré csavarni, Bellává válik. Ha az eszére van szükség, Nola kerül elő. És amikor éppen megerőszakolni próbálják, megjelenik a bosszúálló Jinx.

 

A bölcs és türelmes pszichiáterre, Dr. Roger Ashre vár a feladat, hogy megbirkózzon a többszörösen hasadt személyiség eme különös esetével, és fáradságos terápia útján megpróbálja egyesíteni a négy önálló személyiséget, létrehozva az ötödik Sallyt.

 

A küzdelemnek Dr. Ash számára is nagy a tétje. Ő is válságban van, kiégett, a házassága tragédiába torkollt. Sally esete valódi próbakő: meg tud-e újulni, képes-e együttérzésre.

Meg tudja-e tehát gyógyítani egymást orvos és betege?

 

 

Monty Roberts: Az igazi suttogó

 

A világhírű tréner, Monty Roberts ebben a könyvében vallott először életéről és munkájáról. Tizenhárom éves korában heteket töltött egyedül a nevadai fennsíkon, hogy megfigyelje a vadon élő musztángokat. Amit ekkor tanult meg a lovak kommunikációjáról, örökre megváltoztatta az életét.

 

Forradalmian új, humánus munkamódszere meggyőző bizonyítéka annak, hogy ember és állat között lehetséges az erőszakmentes együttműködés és párbeszéd.

 

Az igazi suttogó megjelenése után évekig szerepelt a New York Times bestsellerlistáján, mára több mint tizenöt nyelvre fordították le, és több mint ötmillió példányban kelt el világszerte.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horváth Judit: Rózsák hercegnője

Történetek magyar hercegnőkről és királylányokról Pisák Krisztina illusztrációival

 

Ugye hallottál már szépséges királykisasszonyokról és híres hercegnőkről szóló történeteket? És azt tudod, hogy valamikor régen Magyarországon is éltek királylányok?

 

Ebben a könyvben az első magyar uralkodók családjából, az Árpád-házból való igazi hercegnőkkel ismerkedhetsz meg. Kalandos történeteik különleges időutazásra hívnak. Vándorló őseink nyomába szegődhetsz a messzi pusztában, bepillanthatsz a középkori királyok palotájába, s egyik-másik királylánnyal távoli tájakra: Velencébe és Nápolyba, Bizáncba és Skóciába is eljuthatsz. Mindeközben megtudhatod, miről álmodott Emese, hogyan győzte le Sarolt a rablók vezérét, miért nem akart Ágnes és Margit férjhez menni, és hol került elő Kunigunda gyűrűje.

 

 

 

 

 

Kepes Ágnes - Oszter Alexandra: Sün Peti és barátai

 

Az erdei óvodásokkal mindig történik valami érdekes - Gida Gedeon rosszalkodik, új sünilány érkezik a csoportba, az óvó néni beteg lesz, a kis állatok izgalmas nyaraláson vesznek részt.

 

Kepes Ágnes meséi a négy-hat éves korosztály életének történéseit, örömeit és bánatait ültetik az erdei állatok világába. A rövid, kedves meséket Oszter Alexandra bájos illusztráció teszik teljessé.

 

 

 

 

 

 

 

Mikola Péter: Zorka-mesék

Egy kislány szemével a világ

 

Van az égben telefon? Vajon tényleg hatni fog a gyógyító puszi? Meghívhatom a fodrász nénit a szülinapi zsúromra? Milyen titkomat cserélhetném el? Az ötéves Zorka számára az élet csupa kérdés, csupa kaland. A világ tele van felfedezésre, megismerésre váró részletekkel, még szerencse, hogy mindig számíthat az örökké dalos kedvű anyukájára, a folyton tréfára kész apukájára és az őt mindenben utánzó öccsére, Bercire. Bájos és hiteles gyermekhangja az óvodás korosztály mindennapi tapasztalatait jeleníti meg, és mindnyájunk számára oly ismerős élethelyzeteket ábrázol finom humorral fűszerezve. Kisgyermekes szülőkként pedig mosolyogva ismerhetünk magunkra a felnőtt szereplőkben.

Mikola Péter jól ismeri a gyermeki lelket és világlátást, évtizedek óta tart nagy sikerű zenés műsorokat, foglalkozásokat, melyek során közönségét bevonva valódi játszópajtásává válik a kicsiny gyermekeknek. Öt gyermeklemeze és egy mesekönyve jelent meg eddig.

 

 

Repity Zsuzsa: Tükrös Tünde meséje

 

Tünde, a tündérországi királylány minden vágya, hogy megismerje az emberek világát. Szerencsét is próbál odalent a Földön, és egy jószívű, idős parasztember mellett rendezkedik be a hétköznapi emberek szerény életére. Ám amikor megtudja, hogy Tündérországot gonosz sárkány igázta le, egy percig nem habozik, hogy családja segítségére siessen.

 

Mindentlátó tükör, táltos paripa, csodatévő fésű, tündérek, sárkányok - Repity Zsuzsa verses meséjének segítségével kicsik és nagyok csodás mesevilágba repülhetnek a képzelet szárnyán.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bolondos állatok

 

Tudtátok, hogy az állatok világában is előfordulhatnak furcsa dolgok? Hermina, a tyúkocska például szögletes tojásokat tojik, Bella, a tehén úgy dönt, mostantól nem tejet, hanem limonádét ad a tőgyéből, Róka úrfi olyan naiv, hogy minden kisállat nevetve túljár az eszén, Bagoly bácsi pedig úgy dönt, mostantól nem éjjel, hanem nappal fog vadászni. Ugye milyen érdekes? Ebben a könyvben csupa meglepő és kacagtató történetet olvashattok bolondos állatokról.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bruce Machart: A múlt sebei

  

Megjelenésének évében, 2010-ben a Barnes & Noble, az Amazon.com és a The Wall Street Journal is beválogatta az év legjobb tíz könyve közé, s a The New York Times szerkesztői is beválasztották az általuk ajánlott kötetek sorába. Jelölték az amerikai független könyvkereskedők díjára és a PEN/USA Irodalmi Díjra is.

 

„És a vér csak egyre folyt. Fölnyergelte a lovát, és a felhőtlen éjszakában megborzongva vágtatott a Janek-tanya felé Ednáért, a bábáért. Mire visszaértek, Klara szeme nyitva volt, de csillogásából megértették, hogy már nem lát vele. Ajka hangtalanul mozgott, úgy mondott utolsó imát a gyermek világrajöveteléért vagy saját lelke maradásáért, ki tudja.

A csecsemő, negyedik fiuk, vértől iszamósan, alvadtvér-foltokkal a testén érkezett meg, mintha a húsból tépték volna ki, nem rendesen született volna.””

 

Így jön világra Karel Skala a 19. század végén az amerikai vadnyugaton, s ugyanazon a napon így veszíti el anyját és apját is: hiszen Vaclav Skala érzelmileg belerokkan felesége halálába. A megtört, érzéketlen ember egy rideg, farkastörvények által uralt világban nevel négy szilaj, kíméletlen fiút, s csak a földbirtok gyarapodása érdekli, semmi más.

 

Karel már gyermekkorától fogva olyan tehetségesen lovagol, hogy apja versenyeken indítja, így nyer el hektárszám földeket a szomszédoktól. A tét azon a futamon a legnagyobb, melyen Karel egy nagy hatalmú spanyol földbirtokos lánya ellen versenyez. Apja vagyona, bátyjainak jövője és a saját sorsa forog kockán. Nem szólva arról, hogy ezen a napon végzetesen beleszeret ellenfelébe, a gyönyörű Gracielába.

 

Tizennégy évvel később a történtek még mindig fájdalmasan feszülnek Karel és a bátyjai közt. Túl lehet-e jutni a múlt sérelmein, létezik-e gyógyír a lélek sebeire?

 

A The New York Times újságírója szerint a regényt olvasva olyan, mintha Cormac McCarthy nem vénnek való vidékén járnánk, de a Skala család története a Folyó szeli kettét és a Szenvedélyek viharábant is joggal juttathatja eszünkbe.

 

 

Saskia Sarginson: Ikrek

 

Isolte és Viola ikrek. Gyermekkorukban elválaszthatatlanok voltak, felnőttként mégis nagyon különböznek egymástól: Isolte sikeres újságíró egy divatmagazinnál, Londonban él, a barátja fotós; Viola pedig eltökélt boldogtalanságában az egész életét beárnyékoló táplálkozási zavarral küzd.

 

Mi történt oly sok évvel ezelőtt, ami ilyen messze ágazó ösvényekre terelte az ikrek életét? Miközben mindketten elkezdik felfejteni annak a réges-régi, félig elfeledett nyárnak a tovagyűrűző tragédiáit, a múlt rémisztő titkai visszatérnek és azzal fenyegetnek, hogy ellehetetlenítik az életüket...

 

Mágikus tájak, vadregényes gyermekkori kalandok és egy szörnyűség, amely fokozatosan lopózik elő a múlt árnyai közül. Az Ikrek részben szerelmi történet, részben lélektani feszültséggel teli krimi.

 

 

 

 

 

 

 

John Medina: Agyunk csodás titkai

A munkahelyi, otthoni, iskolai túlélés és tündöklés 12 alapelve

 

Az emberek többsége nem is sejti, mi történik valójában az agyában. Pedig a kutatók olyan felfedezéseket tettek, amelyeket minden vállalatigazgatónak, menedzsernek, szülőnek, tanárnak, tanulónak ismernie kellene, hogy jobban ki tudja használni a saját szellemi képességeit.

 

Hogyan tanulunk? Milyen hatással van valójában az alvás és a stressz az agyunkra? Miért nem tud az agyunk egyszerre több feladatot végrehajtani úgy, hogy mindegyikre maximálisan odafigyel? Miért felejtünk el olyan könnyen új információkat, és miért rendkívül fontos az ismétlés? Miért tér el a nők agya a férfiakétól?

 

Dr. John Medina, molekuláris fejlődésbiológus könyvében elénk tárja az agy működésének kutatók által bizonyított 12 szabályát, majd újszerű ötleteket, praktikus tanácsokat ad ahhoz, hogyan javíthatunk tanítási- és munkamódszereinken. Megtudhatjuk például, hogy:

- A testmozgás élénkíti az agyat

- Minden agy áramkörei másképp huzalozottak

- Született felfedezők vagyunk

- Az emlékeink képlékenyek, és könnyen átalakulnak

- Az alvás szorosan összefügg az agyi teljesítőképességeinkkel

- A látás felülmúlja az összes többi érzékszervet

- A stresszes agy nem képes ugyanúgy tanulni

 

Mire letesszük a könyvet tudni fogjuk, hogyan is működik az agyunk valójában, és miképpen hozhatjuk ki belőle a legtöbbet.

Dr. John Medina molekuláris fejlődésbiológus, egyetemi tanár és kutatási tanácsadó, területének egyik legelismertebb szakembere.

 

 

Patricia Cornwell: A Scarpetta-faktor

 

Dr. Kay Scarpetta a New York-i Igazságügyi Orvosszakértői Intézet kórboncnoka. Éppen egy kocogás közben meggyilkolt fiatal lány ügyén dolgozik, miközben a várost egy híres milliomosnő, Hannah Starr rejtélyes eltűnése is izgalomban tartja.

 

Amikor a CNN élő műsorában Scarpettát felhívja a férje, Benton Wesley egyik korábbi pszichiátriai betege, drámai események sorozata veszi kezdetét, és Kay Scarpetta élete is veszélybe kerül. Úgy tűnik, a gyilkosság és az eltűnési ügy kapcsolódnak egymáshoz, s igencsak közelről érintik Scarpettát és a szeretteit.

 

A Scarpetta-regények ismerős szereplőinek - a számítógépzseni Lucy Farinellinek, a szikrázóan okos ügyésznőnek, Jamie Bergernek, valamint a vad és kiszámíthatatlan Pete Marino nyomozónak - ezúttal is szövevényes bűnügyek láncolatát kell megoldaniuk a feszített tempójú, izgalmas krimiben. Lehet, hogy a megoldás kulcsa ezúttal a makulátlan főhősök múltjában keresendő? És a média figyelő tekintete mindenütt jelen van...

 

 

 

 

 

 

Frederick Forsyth: Halállista

 

 

A Halállista az Egyesült Államok szigorúan titkos listája azokról, akik a világ biztonságát veszélyeztetik. A lista élén a Prédikátor áll, aki az interneten közvetített uszító beszédeivel arra buzdítja az iszlám híveit, hogy kövessenek el öngyilkos merényleteket a nyugati világ fontos vezetői ellen. Ennek nyomán szerte a világon szörnyű gyilkosságok történnek Isten nevében. Mintha csak valami rettenetes járvány szedné áldozatait. Ha valaki nem állítja meg ezt az őrületet, a világ káoszba zuhan.

 

A szinte lehetetlen küldetéssel egy volt tengerészgyalogost bíznak meg, akit legközelebbi kollégái is csak Nyomkövetőként ismernek. A Nyomkövető egy zseniális, tinédzser hacker segítségével próbálja meg azonosítani a maszk mögött rejtőzködő Prédikátort. Az üldözés egyszerre zajlik a virtuális és a valós világban, de kétséges, hogy milyen eredménnyel zárul.

Forsyth legújabb regénye bepillantást nyújt a terrorizmus lélektani motivációinak legsötétebb bugyraiba és a globális terrorizmus elleni harc titkos boszorkánykonyhájába.

 

 

 

  

 

Páskándi Géza: Páskándi Géza válogatott művei III.

Versek

 

„Páskándi Géza munkássága, különösképpen drámaírása, drámaírói életműve nemcsak a modern magyar irodalom külön fejezete, hanem [...] az egész európai modernségnek és főként a kelet-közép-európai drámaművészetnek is az egyik kiemelkedően jelentős alkotása. A Páskándi-féle abszurd vagy abszurdoid dráma szervesen függ össze a Mrożek, Havel, Różewicz, Örkény és mások nevével fémjelezhető kelet-európai abszurd vagy groteszk színház folyamataival és fejleményeivel, de szerteágazó vonatkozásai révén ennek a jellegzetes drámatípusnak nemcsak példája, képviselője, hanem - összetettsége és sokszínűsége folytán - sok tekintetben kezdeményezője, szuverén megújítója és öntörvényű képletteremtője is egyben.” (Bertha Zoltán)

 

Páskándi sok műfajú író, életművét egyaránt meghatározzák a magyar kultúra költői tradíciói és az avantgárd formákkal, groteszk és abszurd látásmóddal való merész kísérletezés. A drámairodalom mellett költészetében, novelláiban, regényeiben és esszéiben egyaránt öntörvényű világot teremtett, de sokoldalú tehetsége megmutatkozott a gyermekirodalomban, publicisztikában, valamint számos film- és televíziós forgatókönyvében is. Ennek a műfaji sokszínűségnek a jegyében szeretnénk kiegészíteni a válogatott művek sorozatának prózai műveket és drámákat tartalmazó két kötetét Páskándi Géza válogatott verseinek gyűjteményével.

 

 

Roberto Pavanello: Négy barátnő, egy rejtély

Béta trió 1.

 

Ha igaz a mondás, hogy egységben az erő, akkor a nővéreimre és rám ez többszörösen igaz, mert hárman lennénk. Mi vagyunk a Béta trió.

 

Segítetek nekünk megoldani a következő rejtélyt?

 

Négy barátnő, egy rejtély

 

Szerintem az hozza össze legjobban a barátokat, ha együtt nyomoznak rejtélyes és megmagyarázhatatlan esetek után. És Baskerville-ben mostanában sok ilyen történt: megbolondultak a köztéri órák, eltűnt pár festmény, pánikot keltett egy sereg madár... Folytassam?

 

 

  

 

 

 

Roberto Pavanello: A világítótorony őre

Béta trió 2.

 

Ha igaz a mondás, hogy egységben az erő, akkor a nővéreimre és rám ez többszörösen igaz, mert hárman lennénk. Mi vagyunk a Béta trió.

 

Segítetek nekünk megoldani a következő rejtélyt?

 

A világítótorony őre

 

Szeretitek a tengert? Én igen, ám egy ideje Baskerville vizei nem éppen nyugodtak: egy titokzatos jachttolvaj járja a kikötőt, és mintha ez még nem lenne elég, egy viharos éjszakán a világítótorony idős őre is nyomtalanul eltűnik!

 

 

 

 

 

 

 

Geronimo Stilton: A rejtélyes tiramisu esete

 

Hogy kicsoda Geronimo Stilton?

 

Hát én vagyok! Be kell vallanom, elég szórakozott pacák, akarom mondani, pocok vagyok, mindig egy kicsit a fellegekben járok... Egy kiadó vezetőjeként és főszerkesztőjeként dolgozom, de igazi szenvedélyem az írás. Itt, Rágcsáliában, Egér-sziget fővárosában a könyveim mind bestsellerek! Nem olvastátok még őket? Pedig igazán mulatságos történetek: könnyebbek, mint a friss mozzarella, kívánatosabbak, mint az edami, és ízesebbek, mint az érett parmezán... igazán bajuszemelő történetek, szavamra!

 

A rejtélyes tiramisu esete

 

Aznap este egy nagyon különleges rágcsálólánnyal volt találkozóm... Patty Springgel! A randevú helyett azonban úgy esett, hogy Mindenbebele Cincogó barátom belerángatott egy újabb különleges ügybe. A Rágcsáliai Képtárból ellopták "A tiramisu győzelme" című híres képet, és vele együtt szőrén-szálán eltűnt Egér-sziget legjobb restaurátora is... Bizony nem volt egyszerű leleplezni a bűnösöket!

 

 

Geronimo Stilton: Harc a hasonmások ellen

Szuperhősök 4.

 

A szuperhősök nem ismernek lehetetlent!

 

Végre itt vannak! Szuperhatalmukkal megvédik Cin Cityt a Csatornatöltelékek Bandájától. Legyőzhetetlenek, mert ők a... szuperhősök!

 

Az antihősök is éppen hárman vannak, és teljesen úgy néznek ki, mint a szuperhősök... csakhogy ők gonoszok, és le akarják rombolni Cin Cityt!

 

Minderről azonban csupán hőseink szereztek tudomást. A város lakói és a rendőrök azt hiszik, hogy a bűnözők, akik városszerte rémületet keltenek, nem mások, mint Szupercin, Jo-Jo és Magnum. Még szerencse, hogy a szuperhősök nem várt szövetségesekre akadnak.

 

 

 

 

 

 

 

Joe Carrot: Az árnyak háza

 

Hogy kicsoda Joe Carrot?

 

Joe Carrot egy nyúl. De nem akármilyen nyúl: Joe Carrot magánnyomozó! Ügynöksége, a Carrot & Carrot a leghíresebb magánnyomozó iroda egész Tapsivárosban (naná, hiszen ez az egyetlen!).

 

Joe Carrot azonban nemcsak nyomozó, de gondos családapa is. A történetei pedig egyszerre izgalmasak és szórakoztatóak, és tele vannak rejtélyekkel és vidámsággal.

 

Az árnyak háza

 

Valami bűzlik Tapsivárosban! Vajon milyen rejtegetni valója van a híres írónak, Best Zellernek? S miért zsarolja őt a titokzatos Miszter Iksz? A rejtély megoldása a kivételes szimatú nyomozóra, Joe Carrotra vár!

 

  

 

 

 

Philippa Gregory: A Sötétség Rendje

 

A történelmi regények királynőjének első ifjúsági regénye a XV. századi Itáliában játszódik.

Az ifjú Luca titkos pápai megbízással kalandos, veszélyes útra indul. Szolgálata során egy ódon zárdában megismerkedik a boszorkánysággal vádolt szépséges Isoldéval. A fiatalok összefognak, hogy hűséges segítőikkel együtt feltárják a Sötétség Rendjének félelmetes titkát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Forrás: Alexandra Kiadó