Főkép

„A pokol tüzével játszik” a Pannon Filharmonikusok 2014. április 11-én, 19.30-kor a Művészetek Palotájában. A zenekar színekről elnevezett idei hangversenysorozatának negyedik állomásán a TŰZVÖRÖS démoni árnyai perzselik majd a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadát.

 

A telt házas nézőtér borzongását a kiváló szólisták játékán túl egyfelől Muszorgszkij kivételes tehetsége garantálja, mely a boszorkányok világának sötét tónusait hátborzongatóan hatásos zenei megjelenítéssel vitte tökéletesre. A boszorkányszombatot témaként feldolgozó Éj a kopár hegyen című szimfonikus műben a sötétség szellemeinek ijesztő világát a Sátán feltűnése tetőzi be, ám Rimszkij-Korszakov hangszerelése nyomán harangszóra végül nyugalom költözik a koncertterembe, hogy Beethoven Hármasversenyével és Dvořak Klid című művével helyet kapjon némi közbevetett derű és a boldogság.

 

A pokol gondolata azonban mindvégig ott kísért majd, a hangversenyen ugyanis pokolian kiváló szólistákkal lép színpadra a Pannon Filharmonikusok. A 2014-ben Kossuth-díjjal kitüntetett Baráti Kristóf álla alatt hegedűje, a pécsi származású Várdai István vállán gordonkája, a virtuóz játékáról jól ismert Várjon Dénes keze alatt pedig a zongora izzik. A három kivételes művész világszínvonalú szólójátéka a biztosítéka annak, hogy a koncert tűzvörös tónusa a hangverseny egészét megfesti.

 

A koncert zárásaként Sztravinszkij Tűzmadár szvitjében egy időre visszatérnek még a pokol szörnyei, így foglalva „illő” keretbe a pécsi zenekar vöröslő koncertjét.

 

A Pannon Filharmonikusok tizenegyedik évada tart fenn bérletsorozatot a budapesti Művészetek Palotájában. A 2013/2014-es évadban minden alkalommal a képzőművészettel „karöltve”lép a fővárosi kultúrpalota színpadára. A pécsi társulat 2013-ban kezdett kivételes együttműködésbe a Kovács Gábor Művészeti Alapítvánnyal. A közös gondolkodás mentén az alapítvány a zenekar valamennyi koncertjére rendelkezésre bocsátja gyűjteménye egy olyan darabját, mely kortárs alkotó munkáját dicséri. 2014. április 11-én a TŰZVÖRÖS című koncerten Hencze Tamás: Kis diptichon című képe látható majd kiállítva a Művészetek Palotája első emeletén. Az együttműködés célja bemutatni zene és a képzőművészet rendkívül inspiratív és termékeny kapcsolatát.

 

A műsorról:

Öt szín: TŰZVÖRÖS

2014. április 11., 19.30, Művészetek Palotája

Muszorgszkij: Éj a kopár hegyen

Beethoven: Hármasverseny

Dvořak: Klid (Csendes erdők)

Sztravinszkij: A tűzmadár – szvit (1919)

 

Közreműködik:

Baráti Kristóf – hegedű,
Várdai István – gordonka,
Várjon Dénes – zongora

Vezényel: Vass András