Főkép

A fiatal jazzénekesnő, Karosi Júlia rangos helyeken énekelt már itthon és külföldön is a saját kvartettjével, most pedig a második lemeze jelenik meg 2014 márciusában, méghozzá a New York-i Dot Time Recordskiadó gondozásában. A Hidden Roots című album zenei anyaga Budapesten hallható először, a lemezbemutató koncert 2014. március 26-án 20 órakor kezdődik a Bálnában, a Budapesti Tavaszi Fesztiválon.

 

A Karosi Júlia Quartet tagjai: Karosi Júlia – ének, Tálas Áron - zongora, Bögöthy Ádám - bőgő, Varga Bendegúz – dob. A lemezen közreműködik a New Yorkban élő fiatal német szaxofonos, Tobias Meinhart, aki a budapesti lemezbemutató koncerten is játszik. A lemezen két számban hallható Kovács Linda énekes, aki szintén fellép a március 26-i koncerten.

 

Az album főként Karosi Júlia saját szerzeményeit tartalmazza, néhány népdal-feldolgozással együtt. A témák instrumentálisak, az ének egyenrangú szerepelt játszik a szaxofonnal. A zene dinamikus, magán viseli a magyar és közép-európai zene ritmikai sokszínűségét. A vokál effektet és loop-ot használ, amely modern hangzást kölcsönöz a zenekarnak, s izgalmas groove-okkal gazdagtja a zene szövetét.

Meghatározó a ritmikai változatosság, néhol folkos hatás, szöveg nélküli, instrumentális témákkal. Karosi Júlia számára a jazz tradícióin túl fontosak a népdalok, Bartók erőteljes művei és az őt meg a környezetét meghatározó kultúrák, zenék. Ezeket a belső gyökereket igyekezett felkutatni, s ezen gyökerek alapján meghatározni a saját zenei identitását.

 

Karosi Júlia: A zenész családból származó énekesnő előbb az Eötvös Lóránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán, filozófia és esztétika szakon tanult, 2006-ban diplomázott. A Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz Tanszékén 2011-ben végzett. Jelenleg a Master képzést végzi ugyanitt.

2009-ben elnyerte a zsűri különdíját a lengyelországi Zory-ban rendezett Voicingers Nemzetközi Énekversenyen. 2010-ben a Zeneakadémia által indított tehetséggondozó pályázat öt kiemelt hallgatója közé választotta a szakmai zsűri. 2012-ben a Franciaországban rendezett Crest Jazz Vocal Nemzetközi Ének-verseny döntőse.

 

A saját zenekarát Karosi Júlia Quartet néven alapította 2009-ben. A zenekar főként az énekesnő saját szerzeményeit játssza. Hangzásukon érződik a klasszikus zene és a modern jazz hatása, zenéjük érzékeny, finom, a letisztultságot keresi. A zenekar számos fellépést tudhat maga mögött rangos fesztiválokon és klubokban, itthon és külföldön egyaránt.

 

Az énekesnő első, tíz saját dalt tartalmazó lemeze Stroller of the City Streets címmel 2012 februárjában látott napvilágot. A lemez 2012 decemberében megjelent a Whereabouts Records gondozásában Japánban is, ugyanezzel a címmel. A japán kiadó rögtön két lemezt is kiadott az énekesnővel, így a nagylemez mellett You Stepped Out of a Dream címmel egy négy feldolgozást tartalmazó kislemez is megjelent azonos időben, ugyanannál a kiadónál.

Fontos információ a március 26-i lemezbemutatóhoz: a koncert ingyenes, de a belépés regisztrációhoz kötött, jegyek a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ Nonprofit Kft. Közönségszolgálatán igényelhetők, Molnár Adélnál: molnar.adel@fesztivalvaros.hu

További információk: Karosi Júlia honlapja és a Dot Time Records honlapja.

Demofelvétel: https://soundcloud.com/julia-karosi/sets/j-lia-karosi-quartet-feat