Főkép

Az idén 61 esztendős Ghyczy György festőművésznek tavaly, a kerek évfordulón több kiállításon is láthatók voltak képei. Legújabb tárlata (30 új, tavaly és idén készült képpel) a Párisi Galéria Művészeti Szalon és Aukciósházban (1061 Budapest, Andrássy út 39.) tekinthető meg 2014. február 28-ig, naponta 10-től 20 óráig (hétvégén is!).

 

Ghyczy György éveken át dolgozott könyvkiadóknál (Múzsák, Corvina, Agora) tervezőként, illetve grafikusként. Prof. Wunderlich tanítványa volt a lipcsei Grafikai és Könyvművészeti Főiskolán.

 

Az Art-el társulatába tartozott az 1970-es évek közepétől. Rendszeresen részt vett az Agora nemzetközi képzőművészeti találkozó munkájában. A ’80-as években az Agora szalon kiállítója volt. 1997-ben jött létre a Dúzsi Művésztelep, amelynek munkájában a kezdetektől részt vett. 2007-től az Ercsi Művésztelepen segíti minden nyáron a festők munkáját.

 

Rendszeres kiállítója a Muravidék Kulturális Egyesület képzőművész szekciójának. Résztvevője a Miskolci Grafikai Biennálé, a Kisgrafikai Biennálé, a Salgótarjáni  Rajz triennálé kiállításainak. Sok kiállítást tudhat maga mögött itthon és Európa számos nagyvárosában, több pályázaton ért el eredményeket.

 

1998 márciusában hozta létre a Nyitott Műtermet, amit azóta is vezet. Tizenhat éve foglalkozik idős emberekkel, művészettel kapcsolatos előadásokat tart, művészetterapeutaként segíti őket a napi művészeti tevékenységükben.

2005 novemberében előadást tartott Darmstadtban a Quo vadis Europe című nemzetközi konferencián. Résztvevője és előadója volt az I. és II. Művészetterápiás Világkongresszusnak (2006, 2011), az Áramlásban II. művészetterápiás konferenciának 2009-ben. Rendszeresen ír cikkeket (Múzsák Művészeti Magazin, Metropol, Lupe Magazin stb.) művészetről, illetve az idősek művészeti tevékenységéről. 2007 őszén Pro Urbe Erzsébetváros kitüntetést kapott Erzsébetváros közösségét szolgáló képzőművészeti és kultúraközvetítő munkájáért.

 

Ghyczy György a képei születéséről: A vásznak és kartonok izzanak, mielőtt ráteszem az elő ecsetvonást. Végiggondolva a témát, előveszem elmém legmélyéről, azokat a látványokat, álmokat, filmeket, képeslapokat, monitorokat melyek tompítani képesek a vászon észvesztő fényességét, mégis erőtől csillognak.

 

A fotó Sebestyén László képének részlete.