Főkép

Fonó Budai Zeneház (1116 Budapest, Sztregova u. 3.)

 

2014. február 1. szombat

20.00 Erdélyi Zenészek és írók klubja: Széki Bál.

A Költői est házigazdája: Csender Levente, vendég: Széki Soós János. A Táncház házigazdája: Babos Alpár Muzsikál: Pali Marci (Szék) és az Erdélyi Zenészek klubjának állandó zenekara

 

2014. február 5. szerda

18.30 Fonó Szerda (Szatmár): Tükrös, Mihó Attila és bandája. Énektanár: Tintér Gabriella. Árendás Péter előadása Szatmárról

 

2014. február 7. péntek

20.00 2x2 jazzduók: Duola (Bágyi Balázs dob - P. Szabó Dániel cimbalom duó), Balogh Kálmán - Kovács Ferenc “Öcsi” duó

 

2014. február 8. szombat

17.00 Csere-bere fogadom, többet vissza nem adom; népviseletvásár (a vásárban való részvételre regisztráció szükséges a schenerildiko@gmail.com címen)

20.00 Népviseletes Farsangi Bál. Muzsikál: Varga István "Kiscsipás" kalotaszegi zenekarával;

 

2014. február 12. szerda

18.30 Fonó Szerda (Szatmár); Szalonna és bandája, Kálmán Bence és bandája, énektanár: Pál Eszter

 

2014. február 14. péntek

20.00 Berka együttes moldvai és vonós évanyitó táncháza km.: Felvonó zenekar

 

2014. február 15. szombat

18.30 Fonó Szalon megnyitó: Vendégünk Pannonhalma

A Fonó Szalont hegedűimprovizációjával megnyitja: Kathy Horváth Lajos hegedűművész, zeneszerző

19:00: Juhász Anna beszélget Varga Mátyás szerzetes-költővel, a Pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál vezetőjével

20:00 Juhász Gábor – Lukács Miklós – Szalai Péter trió Coltrane: A Love Supreme

21:30 Louisiana Double (Pintér Zsolt – Apáti Ádám duó) Műsoron: Lackfi János: Magányos Apák Éneke

Pannonhalmi bormustra

 

2014. február 19. szerda

18.30 Szatmári Bál hagyományörző vendégekkel. Muzsikál: Tükrös. Énektanár: Papp László Lakoma: A kanalat forgatják a hagyományőrző vendégek.

 

2014. február 21. péntek

20.00 Fonó Szalon. Fonó Pódium: Animi Motus: "Úgy tudlak Téged..." Monodráma a magyar szerelmi költészet gyöngyszemeiből – előadja Szemerédi Bernadett

21.30 Misztrál együttes koncertje

borkóstolás: Ruppert Pincészet

 

2014. február 22. szombat

18.00     Fonó Szalon. Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja

18:00 Megnyitó

19:00 Magyar Reneszánsz együttes koncertje

21:00 Baráti Kristóf - Farkas Gábor duó koncertje.

Műsoron: Erich Korngold: Szonáta hegedűre és zongorára, Op.6

Camille Saint-Saëns: Bevezetés és rondo capriccioso, Op.28

borkóstolás: Kézműves Borok Háza, Szentesi József Pincészete

 

2014. február 23. vasárnap

14.00 Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja

16.00 A Hodinka Vonósnégyes koncertje (a kiállított vonós hangszerek bemutatása)

 

2014. február 26. szerda

18.30 Fonó Szerda (Méhkerék).

Muzsikál: Dűvő, Tarsoly Éneket tanít: Kubinyi Júlia

 

2014. február 28. péntek

14.00 Magyar Népmese Színház – gyerekelőadás

20.00 Berka együttes moldvai és vonós évanyitó táncháza km.: Felvonó zenekar

 

2014. március 1. szombat

18.00 Fonó Szalon záró

18:00 szalonbeszélgetés vendégeinkkel: Weyer Balázs, Liber Endre

Házigazda: Horváth László, Moderátor: Rosonczy-Kovács Mihály

19:00 Lukács Miklós trió Cimbiózis lemezbemutató

21:00 Néptáncosok Bálja, a Néptáncantológia hivatalos táncháza. Muzsikál a FolkEmbassy.

 

Rendszeres programok:

Tangó Budai Lászlóval – minden kedden 18.30-tól.  Első foglalkozás: január 14-én.

Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés - minden csütörtökön 09.45 09.45, 10.30 és 11.15-től; első foglalkozás: január 9.

Babszem Táncegyesület foglalkozásai (Hétfőn 16.30-20.00 felső tagozatos iskolások, gimnazisták, egyetemisták, Kedden 16.00-18.00 óvodások, kisiskolások, Csütörtökön 16.00-18.00 óvodások, kisiskolások) január 13-ától.

 

Erdélyi Zenészek és Írók Klubja

„Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk.” Havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak az Erdélyi zenészek klubjába, ahova most Pali Marcit hívták muzsikálni Székről. A klubban ehavi irodalmi vendégünk Széki Soós János író, költő, publicista és népzenész 1960-ban született Széken. Első versei - a nyolcvanas évek elején jelentek meg. Azóta is - kisebb-nagyobb rendszerességgel - publikál magyarországi és erdélyi magyar lapokban, folyóiratokban. 1990 őszétől családjával Budapesten él, a folkMAGazin állandó munkatársa, a folyóirat MAGtár irodalmi rovatát vezeti.

 

Fonó Szerda – Szatmári bál hagyományőrző vendégekkel

A város legnépszerűbb táncháza szerdánként a Fonóban. Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső. Ebben a hónapban a táncanyag: Szatmár, amely a Szatmári Bállal zárul adatközlő vendégekkel. Ezután az új táncanyag Méhkerék lesz. Bekapcsolódni bármikor, kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet.

2x2 Jazzduók: Duola (Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel), Balogh Kálmán – Kovács Ferenc “Öcsi” duó

Bágyi Balázs és P. Szabó Dániel dobszerelés-cimbalom duója egyéni szín és egyedülálló produkció az ethno-jazz és világzene területén. Mindketten a hazai és a nemzetközi jazz-, illetve folk élet meghatározó résztvevői. A duó 2007-ben alakult, bemutatkozó lemezük 2009-ben jelent meg Duola címmel. Zenéjük arra a koncepcióra épül, hogy kiaknázza mindkét hangszer látszólag rejtett tulajdonságait. Az este másik duója az utánozhatatlan cimbalomművész, Balogh Kálmán és az unikális hegedűs-trombitás jazzművész, Kovács Ferenc „Öcsi” kettőse. Régóta várjuk, hogy fellépjenek nálunk így együtt; emlékezetes estére számítunk.

 

Csere-bere fogadom, többet vissza nem adom – Népviselet Csere és Vásár, Népviseletes Farsangi Bál

Hiányzik a párta a kalotaszegi viseletedből? Nem tudod, hova tedd az ötödik széki kendőt, amit kaptál? Gyere a Fonóba, add el, alkudd le, vedd meg, vedd fel és mulass! Jó állapotban lévő és kizárólag eredeti (Nem kézműves vásár!) viseletek, táncosruhák, fellépőruhák, karaktercipők, kiegészítők, szőttesek stb. cseréje és vására. Az árusítás regisztrációhoz kötött. Regisztráció: schener.ildiko@gmail.com vagy 20-393-1943. Helypénz: 2000 Ft. A vásár után mindenkit várunk a borkóstolóval egybekötött Népviseletes Farsangi Bálba, ahol Varga István "Kiscsipás" és a Kalotaszeg Zenekar muzsikál.

 

Fonó Szalon

Az év első minifesztiválja a házban, ahol kiemelt koncertjeinket összekötjük más élvezetekkel: kiállítást nyitunk, remek borokat kóstolunk és szalonbeszélgetéseinken van mód egy témát körüljárni a hazai kulturális szcéna meghatározó személyiségeivel. A Szalon kiemelt hétvégéje a Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja, ahol hazai mesterek mutatják be hangszereiket. Remekműveket hallgatunk és hegedűk titkai nyílnak meg előttünk. Idén először megnyílik a Fonó Pódium is, amelynek további előadásai az év folyamán irodalmi-, kamaraszínházi és táncelőadásokkal folytatódnak minden hónap harmadik péntekén.

 

Fonó Szalon nyitónap: Kathy-Horváth Lajos, Juhász Gábor triója, Louisiana Double. Vendégünk Pannonhalma

Szentség és teremtés a művészetben. A Szalont megnyitja Kathy-Horváth Lajos világhírű hegedűművész, zeneszerző, a magyar kultúra egyik legaktívabb kulturális nagykövete. A szalonbeszélgetés után a nagyteremben egy szakrális mű, igazi jazztörténeti kuriózum hangzik el: Coltrane A Love Supreme c négytételes darabja Juhász Gábor - Lukács Miklós – Szalai Péter triójának előadásában, amely most a Fonó kiadásában lemezen is megjelent. John Coltrane 1964-ben vette fel a művet, amely megjelenése óta több mint tízmillió példányban kelt el. A tételek szakrális utat járnak be, a kezdő tétel mantraszerű "A Love Supreme" ismételgetésétől, a záró Zsoltárig, amelynek szövegét is maga John Coltrane írta. Három apa közös gyermeke is bemutatkozik ezen az estén. Apáti Ádám, Pintér Zsolt és Lackfi János együttműködésével készült el végre egy magyar nyelvű bluegrass, gospel alapú műsor, melynek zenéjét Apáti és Pintér hozta létre és igényes szövegét Lackfi János fordította/alkotta/alakítgatta.

 

A Fonó Pódium megnyitja kapuit: Animi Motus: "Úgy tudlak Téged...", a Misztrál együttes koncertje

Szemerédi Bernadett előadásában a Magyar szerelmi költészet gyöngyszemei kelnek új életre, ezzel elindul a házban a Fonó Pódium, mely havonta színpadi előadásoknak ad otthont. A Misztrál együttes vers- és népdalfeldolgozásai bejárták már az országot és a világ egy részét: “best of” koncertjükön most a legkedvesebb dalokból válogatnak.

Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja, Magyar Reneszánsz együttes, Baráti Kristóf - Farkas Gábor duó

Kevés szakma van a világon, amely nem futószalagon termeli termékeit, ahol a mester keze munkája döntő jelentőségű. Ezek egyike a hegedűkészítőé. A harmadik alkalommal megrendezett szalonon 10 hegedű- és egy vonókészítő mester mutatkozik be. A Magyar Reneszánsz Együttes Mandel Róbert vezetésével ismert régizenész tagjaival akár napjaink “régizenei supergroup”-ja is lehetne, ebben a formációban egy éve, a világ egyik legrangosabb régizenei fesztiválján, a Stockholm Early Music Festival-on mutatkoztak be óriási sikerrel. A Liszt-díjas Baráti Kristóf világhírű hegedűművész fantasztikus technikai tudása és zeneisége miatt a legrangosabb zenekaroktól kap felkérést világszerte. Jelenleg egy 1703-as "Lady Harmsworth" Stradivarin játszik.  Kamarapartnere a szintén nemzetközi sikereket elért, Liszt-díjas zongoraművész, Farkas Gábor. A Wine & Violin Hegedűkészítők Szalonja második napján a Hodinka Vonósnégyes ad koncertet, megtisztelve a készítőket azzal, hogy saját hangszereik mellett, az új hangszereken is játszanak.

 

A Fonó Szalon záróest, Cimbiózis lemezbemutató, Néptáncosok bálja

Szalonbeszélgetés a magyar revival népzene és világzene lehetőségeiről, jövőjéről. A nagyteremben bemutatkozik egy új lemez: Lukács Miklós triójának Cimbiózisa, amely már több emlékezetes koncerten szólalt meg a Fonóban, most azonban korongra is került. “Úgy komponáltam erre a trióra, hogy kamarazene-szerűen szólaljunk meg, ahol egyforma súllyal van minden zenész jelen. Ezért is választottam névnek a Lukács Miklós Trió - Cimbiózist, mert a köztünk létrejövő szimbiózis kulcsfontosságú.” (Lukács Miklós fidelio.hu) A márciusi Néptáncantológia hagyományos mulatsága a Néptáncosok bálja, melyet ez évben a Fonó rendezhet meg. Muzsikál a Fonó Szerdákról már ismert FolkEmbassy Soós András Junior Prima díjas prímással az élen.

 

Forrás: Fonó Budai Zeneház