Főkép

A 2014-es Tolkien-napon vagyunk és az MTT egyik társelnökével, Füzessy Tamással beszélgetünk. Úgy érzem, idén nagyon sokan jöttek el az Urániába. Első kérdésem az, hogy szerinted mikor voltak utoljára ilyen sokan?

 

Szerintem is többen voltak, mint tavaly. Valószínűleg most körülbelül annyian lehetünk, mint 2004-ben, a második ilyen nagyobb, filmhez kapcsolódó Tolkien születésnapon.

 

Azon gondolkodtam, miközben jöttem idefelé, hogy 10-12 év után vajon mit lehet még kutatni Tolkien életművében, főleg, ha magyar az ember?

 

Én nem vagyok főállású Tolkien-kutató, bár minimális módon igyekszem hozzájárulni ehhez a Tolkien study dologhoz is, de ez egy majdhogynem kimeríthetetlen univerzum. Tehát még mindig jelennek meg a nemzetközi irodalomban is olyan művek, olyan munkák, olyan elemzések, amelyeknek van relevanciája és van újdonságtartalma. Még szerintem a mi tavalyi tudományos konferenciánkon is hangzottak el magyar szerzőktől olyan meglátások, olyan dolgok, amelyek érdekesek lehetnek akár a nemzetközi kutatás szempontjából is. Most majd kipróbáljuk, ha minden igaz, talán idén megjelenik Angliában angolul egy olyan tanulmánykötet, amelyben a magyar Tolkien-kutatók tanulmányainak egy válogatása szerepel. Az egyik Cambrigde-i kiadó gondozásában. Majd meglátjuk, hogy a nyelvi korlátokat átlépve lesz-e valami hatása a dolognak.

 

Ez mindenképpen ígéretesen hangzik. Gondolom, ez nektek is sokat jelentene.

 

Igen, ezt mi mindig hangsúlyozzuk, hogy annak ellenére, hogy a Tolkien Társaság nem egy tudományos műhely, nem ez az elsődleges területünk, hogy professzionálisan kutatjuk Tolkient. Maga az az elvárás, hogy a magyar akadémiai szférában, a magyar bölcsészkutatások területén is legyen egyre kurrensebb téma Tolkien, azt nagyon szeretnénk, és igyekszünk katalizálni ezt a folyamatot.

 

Jól emlékszem, hogy volt már valamelyik felsőoktatási intézményben egy kurzus, ami Tolkiennel foglalkozott?

 

Igen, való igaz. Idén már hetedik éve a Magyar Tolkien Társaság és az Eötvös Loránd Tudományegyetem együttműködésében működik egy kurzus, illetve igazából kettő. Van egy viszonylag szélesebb hallgatói kört megcélzó előadás, illetve van egy szűkebb, emelt szintű szeminárium is.

 

A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg.