Főkép

Kelet mesés kincsei, a Shankar nővérek újra együtt zenélnek Anoushka immár hetedik szóló albumán, amelyen Nithin Sawhney nem csak a lemez producereként, hanem mint zeneszerző és zenész is jelen van, erőteljesen formálván meg a lemez hangképét. Az előző Anoushka-szólóalbum felhevült lendülete, amelyen a flamenco és az indiai muzsika örvénye hozott létre egy új minőséget, most egy kiegyensúlyozottabb, időnként poposabb formára vált Sawhney hatása alatt, és nem utolsósorban Norah Jones, az idősebb Shankar nővér éneke által. 

 

A korong az elmúlásról, a változáshoz való mindennapi viszonyunkról és annak tapasztalatairól szól; az életet ünnepli és egyben szentimentálisan idézi fel az elválás fájdalmait, az egymásra találás örömeivel keveredve. A „The Sun Won’t Set” című nyitó szám Ravi Shankarra, a papára emlékezik, akinek földi élete utolsó hónapjaiban Anoushka énekelte ezt a dalt, hogy kifejezze: képtelen még elengedni őt. A korongon az éneket Norah Jones előadásában hallgathatjuk meg, ahogyan a címadó kompozíciót is, a „Traces of You”-t, amelyről Anoushka így ír a CD-füzetben: „Azok az emberek, akik már elmentek még mindig bennünk élnek. Elvisszük magunkkal a helyeket, ahonnan jövünk, oda ahová megyünk. A kreatív szikra, amely mindannyiunkat teremtett, benne van minden születésben, minden szerető szívben, és minden újonnan énekelt dalban.”

 

Filozofikus megjegyzései inkább saját érzékenységének leheletnyi finomságait érzékeltetik, és mintegy színes keretül szolgálnak a már önmagában is roppant míves muzsikának, de őt elsősorban nem mint írót, hanem mint muzsikust szeretjük és annak nagyon. Amikor Sawhney háttérbe szorul és teret kap a hagyományos népzene, csak úgy forog velünk a világ és a ritmusok addig kiegyensúlyozott sorai is gyökeresen változnak meg. A népi és a pop kétféle világát Anoushka elegáns játéka köti össze, aki képes mindkettőre reflektálni és állandó jelenlétével a zenének olyan lüktetést adni, hogy az eltérő gyökerekből táplálkozó dalok virágai mind őt díszítik.

 

 

Sawhney hallhatóan rengeteget dolgozott ezen az albumon, és nem csak sok kompozíciót jegyez együtt Anosuhkával – a „River Pulse” címűt pedig egyedül, amelyet egyébként Ravi Shankar ihletett –, hanem nagyon sok dalban játszik is, amolyan multi-instrumentalistaként, egyszer gitárral, másszor a programozáson és a hangszerelő funkcióin kívül akár zongorán, basszusgitáron, ütőhangszereken és még ukulelén is. Jelenléte egy csak rá jellemző nyugalmat és magabiztosságot ad a muzsikának és mintegy második összekötő kapocsként ível át az album egészén.

 

Egy nagyon kellemes korong még sosem ízlelt fűszerek és sosem érzett füstölők harmóniáival.

 

Előadó:

Anoushka Shankar – szitár

 

Körzeműködők:

Nitin Sawhney – gitár, zongora, basszusgitár, ütőhangszerek, ukulele, programozás, hangszerelés

Norah Jones – ének és zongora (1, 10, 13)

Pirashanna Thevarajah – ghatam, Mridangam Moorsing, ének

Manu Delago – hang (ütőhangszer), Glockenspiel

Ian Burdge – cselló

Bernhard Schimpelsberger – udu

Kenji Ota – tampura

Anil Narasimha– ének

Sandhya Chandrachood – ének

Sanjeev Shankar – Shehnai

Tanmoy Bose – tabla

 

A lemezen elhangzó szerzemények:

1. The Sun Won’t Set

2. Flight

3. Indian Summer

4. Maya

5. Lasya

6. Fathers

7. Metamorphosis

8. In Jyoti’s Name

9. Monsoon

10. Traces of You

11. River Pulse

12. Chasing Shadows

13. Unsaid