Főkép

Új könyvének megjelenése ürügyén faggattuk Zsédát.

 

Majd egy év távlatából hogy érzed, milyen volt a lemezed fogadtatása?

 

Most van kint róla a negyedik dal. A sor tavaly a Legyen úgy! cíművel kezdődött, amit úgy másfél éve ismer a közönség, hiszen már a megjelenés előtt kijött. Ezután jött a Más világ, aztán a Dance, most pedig a Hétköznapi mennyország. Ez már négy, és még van két nagyon erős dal a lemezen, amit tartogatok a közönség számára – azt gondolom, hogy nem mindennapi, hogy nincs töltelékdal egy albumon, főleg manapság, amikor már nagyon ritkán készülnek lemezek.

 

Én ilyen szempontból konzervatív vagyok, szeretem, ha egy kornak van egy lenyomata sok-sok dal formájában. Nagyon szeretem ezt a lemezt, én úgy gondolom, hogy minden eddiginél érzékibb, kiforrottabb – a dalok sikere is ezt bizonyítja. Nemrégiben a Hétköznapi mennyországhoz forgattunk klipet, és az az érzés van bennem, amit pontosan szerettem volna: hogy egy kicsit nézzünk körül, és lássuk meg a szépet, a jót a körülöttünk állókban, a környezetünkben. Kicsit azt látom, hogy hajlamosak az emberek csak a rosszat látni, de számomra a pohár mindig félig tele van, és ezt az érzést szeretném erősíteni. Nagyon szép helyeken forgattunk, igazi magyar értékek bukkannak fel a klipben.

 

Forgattunk például Dömösön, a prépostságban, ami több száz éven keresztül volt a királyi központ – és így a klipnek van egy egészen különleges, szinte szakrális hangulata, ami átjön a képeken; olyan, mintha egy egyiptomi piramis belsejében forgattuk volna. De a ruhák is magyar tervezők munkái, vagy a Zsolnay Porcelán világhírű euzinjai jelennek meg díszletként, illetve az a bizonyos nyaklánc, ami a nyakamban van… Vagy például a Balaton nagyon szép részein forgattunk a történeteket, illetve Szentkirálynál, a forráskútnál. Én nagyon szeretem ezt a klipet, és amiről a dal szól, az teljes mértékben benne van.

 

Akkor ezek szerint a klip ötlete és részletei neked köszönhetőek? Tehát volt már egy konkrét elképzelésed, amikor nekivágtatok a forgatásnak?

 

Így igaz, én egy konkrét szinopszissal mentem a stábhoz. Amikor énekeltem, már benne volt a fejemben a történet, és arra gondoltam, hogy ezt szeretném látni a klipben is. Jimy Jameson Hollywood rendezésében készült el a klip, tehát a végleges forgatókönyv már az ő munkája, de az én ötletem alapján.

 

A másik kérdés, ami ezzel kapcsolatban felmerült bennem, hogy ezeken a helyeken te már voltál, vagy valaki ajánlotta, hogy érdemes lenne ott forgatni?

 

Ez abszolút Jimy, illetve a stábjának a munkája volt. Én elmondtam, hogy mi az, amit elképzelek, hogy van három sztori emberekről, generációkról, akik itt élnek, éreznek, szeretnek, itt élik a mindennapjaikat – és az ő történeteik, illetve az én előadásom az, amiről ez a klip szól.

 

A teljes interjú az alábbi videóban tekinthető meg.