Főkép

Bevallom, a főszereplők neve először egy kicsit megdöbbentett, mert Paprika Jancsit és Vitéz Lászlót már a mi generációnk is alig ismeri, és némi utánajárás kellett, hogy rájöjjek a titok nyitjára. A két karakter eredetileg Kasperl és Seppel, és bár Kasperl kultúrtörténetileg párhuzamba állítható a mi keményhenrikes Vitéz Lászlónkkal, jelen esetben ő Paprika Jancsi, mert egyébként a klasszikus figura amolyan paprikajancsisan néz ki, illetve mindketten Pulcinellától erednek. Lehet, hogy ezt most csak a fordítók és a mesekutatók értették, de mivel a gyerekek nem fognak fennakadni a névadáson, így inkább én is túltettem magam rajta.

 

Amúgy is könnyű megfeledkezni a dologról, mert Torzonborz, a rabló története kalandos és magával ragadó. A sztori ott kezdődik, hogy a címszereplő haramia elrabolja a Nagyi kedvenc zenélő kávédarálóját, amelyet az idős hölgy Jancsitól és Lászlótól kapott. A két kis srác nekivág az erdőnek és csellel kideríti, hol lakik a rabló - csakhogy Torzonborz sem véletlenül lett a környék réme! Nem ejtették a fejére; ellencseleket vet be és foglyul ejti a két jóbarátot. Sőt, az egyiküket eladja varázslóinasnak, de ennél többet nem árulhatok el. Az izgalmas történet még hosszan folytatódik, majd ahogy azt sejthettük, a jók végül elnyerik jutalmukat, és a rosszak kielégítően megbűnhődnek.

 

Paprika Jancsi és Vitéz László pontosan olyan gyermekhősök, amilyeneket egy klasszikus műtől elvár az ember. Az 1962-es, azóta felújított mese főszereplői találékonysággal és ravaszsággal győzik le a náluk hatalmasabb ellenfeleket, és szerzik vissza a magas eszmei értéket képviselő kávédarálót. Mifelénk a paprikajancsi kinézetű Vitéz László egy öntöttvas palacsintasütőt is igénybe vett az igazságtételhez, de Otfried Preußler könyvében legfeljebb gyengéd erőszak esik a rosszfiúkon.

 

Mindehhez Franz Josef Tripp szolgált illusztrációkkal még a mű születése idején, de Mathias Weber élénk színeinek köszönhetően a rajzai ma sem tűnnek régiesnek. A Torzonborz, a rabló izgalmas, eredeti olvasmány nagyobbacska gyerekeknek, és természetesen már a maga idejében is folytatásért kiáltott. Szerencsére a Kolibri Kiadó tervezi a másik két kötet (Torzonborz újabb gaztettei, és Torzonborz megjavul) megjelentetését is.