Főkép

2013. október 9. szerda       

18.30 Fonó Szerda táncház (Kalotaszeg) Muzsikál az Üsztürü, Tóth Ádám és barátai, éneket tanít: Hetényi Milán

 

2013. október 11. péntek    

19.30 Lakatos Róbert RÉV: Révület – lemezbemutató koncert, Berka és Felvonó zenekar táncház Fonó18

 

2013. október 12. szombat 

Összművészeti nap (a Fonó és az Artus közös szervezése) galéria látogatás, színház, Boka Gábor, Juhász Gábor trio, Dresch Quartet Fonó18

18.00 - galérialátogatás Sinkovics Ede, Nádor Tibor, Nagy Géza, Király Gábor, Csató József műhelyeiben

19.00 – Boka Gábor utcaszínháza (gyerek produkció)

20.00 – Artus Filter performansz: Sőt (munkabemutató), helyszín: Artus stúdió

21.00 – Juhász Gábor -Lukács Miklós–Szalai Péter trió (John Coltrane: A Love Supreme), helyszín: Fonó nagyterem

22.00 -  Alba Hyseni  unplugged koncert, helyszín: Musee Sinkovics

23.00 – Dresch Quartet koncert, helyszín: Fonó nagyterem

 

2013. október 16. szerda     

18.30 Fonó Szerda táncház (Kalotaszeg) Muzsikál a FolkEmbassy, Sárarany

 

2013. október 18. péntek    

19.00 Palya Bea Szefárd trió (Palya Bea – ének, Bolya Mátyás - koboz, citera, Dés András – ütőhangszerek) előzenekar: Guessous Majda Mária triója Fonó18

 

2013. október 19. szombat 

20.00 Csík zenekar koncertje Fonó18

 

2013. október 20. vasárnap

20.00 Berka együttes gyerektáncháza

 

2013. október 23. szerda     

18.30 Fonó Szerda táncház (Kalotaszeg) Az Üsztürü és Nyitrai Mariann ünnepi koncertje, Kalász Máté és bandája Éneket tanít: Nyitrai Mariann

 

2013. október 24. csütörtök

20.00 Trió Kontraszt: Grencsó István (szaxofon, fúvós hangszerek) - Tickmayer István (zongora) - Geröly Tamás (dob) Ferenczi György és a Rackajam

 

2013. október 25. péntek    

20.00 Ferenczi György és a Rackajam koncertje

Berka együttes moldvai és vonós táncháza km.: Felvonó zenekar

 

2013. október 26. szombat 

20.00 Erdélyi zenészek klubja Fonó18

 

2013. október 30. szerda     

18.30 Fonó Szerda táncház (Kalotaszeg) Muzsikál a FolkEmbassy, Mihó Attila és bandája, éneket tanít: Hetényi Milán

 

2013. október 31., csütörtök

20:00 Lukács Miklós trió Cimbiózis

 

 

Rendszeres programok:

Tangó Budai Lászlóval – minden kedden 18.30-tól

 

Ringató – kisgyermekkori zenei nevelés - minden csütörtökön 09.45 09.45, 10.30 és 11.15-től első foglalkozás: szeptember 5.

 

Babszem Táncegyesület foglalkozásai (Hétfőn 16.30-20.00 felső tagozatos iskolások, gimnazisták, egyetemisták, Kedden 16.00-18.00 óvodások, kisiskolások, Csütörtökön 16.00-18.00 óvodások, kisiskolások)

 

Fonó 18 - Ünnep és felelősség

Ezelőtt 18 évvel 1995 októberében nyitotta meg kapuit a Fonó. Idén nagykorúak lettünk. Ünneplünk, mégpedig  úgy, hogy fellépnek nálunk azok a zenekarok, akik a Fonóba nem vendégként, hanem haza jönnek: amelyek születése, vagy életük egy meghatározó szakasza a Fonóhoz kötődik. Közülük sokan már országos, nemzetközi ismertségre tettek szert, többeket Prima, Prima Primissima, Kossuth-díjjal is jutalmaztak.

 

Fonó Szerda

A város legnépszerűbb táncháza szerdánként a Fonóban. Házigazdák: Kocsis Enikő és Fitos Dezső. Az évad első felében a táncanyag: Kalotaszeg. Bekapcsolódni kezdő és haladó szinten, párral vagy pár nélkül folyamatosan lehet. Muzsikál az Üsztürü és a FolkEmbassy - népzenei nagykövetség, a folkkocsmában vendégzenekarok adják a talpalávalót. Ebben a hónapban éneket tanít: Herczku Ágnes, Nyitrai Mariann és Hetényi Milán

 

2x2 duokoncertek: Tóth Viktor - Lukács Miklós duo, Both Miklós - Szokolay Dongó Balázs duó Fonó18

Tavaly indult sorozatunk, a 2x2 kiváló duókat lát vendégül. A más formációkban is a Fonóban gyakran fellépő muzsikusok ezúttal izgalmas párokban érkeznek: Tóth Viktor, az Év jazz zenésze díjat elnyert szaxofonos és Lukács Miklós a számos formációban aktív, unikális cimbalomművész duója; és a világzene fenegyerekének is gyakran nevezett, Kínából nemrég hazatért Both Miklós aki a fúvós fenoménnal, Szokolay Dongó Balázzsal játszik duóban.

 

Karaván Família, Buda Folk Band koncert Fonó18

Család, hagyományok, és ezek továbbadása. A Karaván Família egyedülálló kétgenerációs családi zenekar; dallamaik forrása az európai cigány zenei örökséghez nyúlik vissza és teremt európai kitekintéssel cigány szívvel és lélekkel magával ragadó felejthetetlen világzenét. A Buda Folk Band második generációs népzenészekből áll, akik kiskoruktól kezdve szívták magukba a dallamokat és tudást. Zenéjüket úgy nevezték el, hogy „világi” népzene, mely szójáték arra utal, hogy meggyőződésük szerint a magyar népzene már önmagában is világzene.

 

Lakatos Róbert RÉV: Révület – lemezbemutató koncert, Berka és Felvonó zenekar táncház Fonó18

A Lakatos Róbert brácsaművész által alapított RÉV zenekar 2005 óta muzsikál együtt. Tagjai felvidéki magyar zenészek és magyarországi muzsikusok, akiknek közös anyanyelve a magyar népzene. Harmadik lemezük, a RÉVÜLET a Fonó gondozásában lát napvilágot és hallható először a Fonó 18 ünnepi koncertjén. Az este a Berka és a Felvonó zenekar táncházával lesz teljes!

 

Összművészeti nap a Fonóban – Artusban Fonó18

Az Artussal közösen szervezett napon be lehet járni a Fonót és fizikai valamint szellemi értelemben vett művész-szomszédait keresztül-kasul: galérialátogatás Sinkovics Ede, Nádor Tibor, Nagy Géza, Király Gábor, Csató József műhelyeiben. 19 órától Boka Gábor utcaszínháza (gyerek produkció) lép fel, majd az Artus Filter performansz: Sőt (munkabemutató) lesz (helyfoglalás szükséges) Később a zené a főszerep: Három remek koncert követi egymást felváltva a Fonóban és a Musee Sinkovicsban. Gyertek kalandozni hozzánk! Az Artus performanszra hely foglalás szükséges a Fonó pénztárban vagy a fono@fono.hu e-mail címen.

 

Trió Kontraszt: Grencsó István (szaxofon, fúvós hangszerek) - Tickmayer István (zongora) - Geröly Tamás (dob), Ferenczi György és a Rackajam

Az Orleans-ban élő, vajdasági születésű Tickmayer István ritkán hallható Magyarországon. Mindhármuk számára oly kedves triójukkal most különleges alkalom, hogy a Fonóban fellépnek. “…először is Bartóknak a Kontrasztok triójára gondoltam. Továbbá, azokra a kontrasztos elemekre, amelyek zenélésünkben rendszeresen jelen vannak (mindegyikünk sokoldalú zenész és szerző) és nem utolsósorban arra is, hogy zenei anyanyelvünk és örökségünk nagyon is kontrasztos képet alkot a mai szabadzenei világgal szemben.” (Stevan Kovacs Tickmayer)

 

Palya Bea Szefárd trió előzenekar: Guessous Majda Mária triója Fonó18

“Elkápráztat, amikor ebbe a zenei világba érkezem, mintha régi, csodás kincsek közt járkálnék, vagy az Ezeregy éjszaka buja meséibe csöppentem volna. (…)Két olyan társat hívtam meg ebbe a felállásba, akikkel nagyon régóta játszom már. Ismerjük egymás minden rezdülését, és rengeteg dal, koncertélmény köt össze minket, öröm velük a zenélés.” Palya Bea – ének, Bolya Mátyás - koboz, citera, Dés András – ütőhangszerek. A Szefárd trio előtt Guessous Majda Mária triója muzsikál.

 

Csík zenekar koncertje Fonó18

Együtt ünneplünk. A 25 éves Csík zenekar különleges - részben - akusztikus koncertet ad a Fonóban a dupla születésnap alkalmából. A családias koncerten felidézzük a régi közös estéket és együtt örülünk egy zenekarral, amelynek munkássága révén milliókhoz juthatott el a magyar népzene.

 

Ferenczi György és a Rackajam

Ferenczi György a magyar könnyűzene egyik legszínesebb egyénisége rendszeres vendége a Fonónak. Játéka több mint kétszázhetven lemezen hallható, és ebből húszat ő maga jegyez. A világ egyik legjobb szájharmonikásaként kitüntetett zenész, a Rackajam együttessel 2005-től közösen játszik fúziós zenét, amiben fontos szerepet tölt be a magyar népzene és világzene. Akusztikus hangszereken adják elő a blues klasszikusokat és saját hangszerelésű dalaikat, számos esetben magyar költők verseit választják dalszövegül.

 

Berka és Felvonó zenekar táncháza

Várunk mindenkit sok szeretettel a Berka Együttes és a Felvonó Zenekar közös moldvai-vonós táncházába! Táncház egyszerre két helyszínen, tánctanítással. Akik a zenét szeretnék csak élvezni, őket várja a hangulatos folkkocsma.

 

Erdélyi zenészek Klubja

„Szétszóródtunk, de ismét találkozni akarunk.” Ebben segít a Fonó Budai Zeneház, ahol havonta egyszer az erdélyi zenészek mindenkit, mint anno Erdélyben, szívesen látnak és hívnak az Erdélyi zenészek klubjába.

 

Lukács Miklós trió Cimbiózis

Lukács Miklós több formációban rendszeres és kedvelt vendég a Fonóban: Dresch Quartet, Both Miklós FolkSide, Dresch-Lukács duó. Saját formációja, a Cimbiózis először 2013 májusában játszott a Fonóban, amelyről felvételt is készítettünk. 

 

Forrás: www.fono.hu