Főkép

A Ráday utca Budapest egyik karakteres belvárosi utcája, ahol a vendéglők, kávézók, a hangulatos teraszok kínálatán túl a sok és sokféle kulturális-művészeti műhely, kiállítóhelyek, könyvesboltok programjai együttesen teremtik meg a Ráday utca-Kultucca hangulatot.

 

Múzeumi séta

A Múzeumok éjszakáján a Magyar Nemzeti Múzeum és az Iparművészeti Múzeum között a Ráday utca saját/os múzeumi séta útvonalat kínál a Belső Ferencvároson keresztül. A tervezett útvonal első állomása az újra nyított Kálvin tér, ezt követően a Ráday utcában az Ybl palota érintésével a Ráday Gyűjtemény és a Biblia Múzeum, majd a Bakáts téri, Ybl Miklós tervezte katolikus templom, majd a Knézits utcán át az Iparművészeti Múzeumig.

 

Ráday utca éjfélig nyitva!

 

 A Ráday utca „ünnepi díszben” fogadja a Múzeumok éjszakája közönségét, a hazai és külföldi vendégeket:

Virágünnep - zöld-utca: gyepszőnyeggel borítjuk, virágosítjuk a járdákat,

„Illumináció” – mécsesekkel-gyertyákkal világítjuk ki az utcát - A 19. században szokás volt kihelyezett fényekkel ünnepélyessé tenni egy-egy alkalmat. Gyertyával jelezték a lányos háznál, ha jó szívvel fogadták a szerenádot. Az esemény jó alkalom arra, hogy szereplőként vonjunk be vendégeket, lakókat is. Folytatjuk a „nyitott udvar” programot: Az utca rejtett, és turisztikai értelemben kevéssé kihasznált tartalékát jelentik a társasházi udvarok. Erre vállalkozó társasházak egy estére megnyitják, és programmal fogadják a vendégeket.

Szabadtéri divatbemutató:

„I want to ride my recycle”

Rostás Zoltán és Huszanyik Éva 2007-ben alapította meg a divatbemutató nevét is viselő csoportot. Az iparművészek végiggondolva azt, hogy a mai  fogyasztói társadalom mi mindent kidob, ami már kicsit „régi", vagy csak huzamosabb ideig nem használ, divatbemutatókkal és a kiállításokkal szeretnék felhívni az emberek figyelmét a hulladék újrahasznosításának fontosságára és a szelektív hulladékgyűjtésre.

Az emberiség ökológiai lábnyomának csökkentése és az újrahasznosítás földgolyónk jövőjének zálogai.

A csoport tagjai ezekhez az alkotásokhoz rendhagyó anyagokat használnak.

Papírból, szemetes zsákokból, reklámszatyrokból és egyéb háztartási hulladékból készítenek divatos öltözeteket és ékszereket, vagy régi, használt ruhákat alakítanak át sajátos módon. A létrehozott művek egy része mindennapi viseletként is hordható.

A modellek csoportosan járják végig az utcát, beülnek a teraszokra, fotók készülnek, „szerepelnek”, hangulatot „csinálnak”.

 

A „református Ráday utca” –

A Múzeumok Éjszakáján, június 22-én a Bibliás Könyvesbolt és a Biblia Múzeum

Udvardi Erzsébet Kossuth - díjas festőművész Teremtés című kiállításával várja a látogatókat.

Ezen a napon a bolt és a kiállítás nyitva tart 16.00-22.00 óráig.

Udvardi Erzsébet Kossuth-díjas festőművész (1929-2013) a kortárs képzőművészet kimagasló alakja volt, számos díj és kitüntetés birtokosa (Derkovits-ösztöndíj, Munkács-díj, Érdemes Művész, Kiváló Művész, Szent Fortunatus Lovagrend Művészeti Nagydíj, Magyar Művészetért-díj, Kossuth-díj, Magyar Örökség-díj, Pro Cultura Christiana-díj). Alkotásaival számos templomban, kápolnában és közintézményben találkozhatunk, szerte az országban. Biblikus tárgyú képei mellett festészetének ihletője volt még a balatoni táj és az ott élő emberek. Festményein ragyogó fényességet az arany-ezüst színek egyéni használatával érte el. A Magyar Posta az utóbbi években festményeiből készítette karácsonyi bélyegeit, melyek többmillió példányban keltek el.

 

Ybl Miklós és a Bakáts téri katolikus plébánia templom

Kincseink – Készülve a 2014-ben esedékes Ybl Miklós évfordulóra a templom kincseit és a templom történetét korszerű installációs keretben, és tablókon feldolgozva mutatjuk meg a vendégeknek. A kiállítást Büki Barbara művészettörténész és a Helytörténeti Gyűjtemény bevonásával állítottuk össze.

 

Ír irodalmi ünnep a Ráday utcában

Bloomsday – Megemlékezés James Joyce híres regényéről és annak „magyar származású” szereplőjéről

Múzeumok éjszakája: 2013 június 22. – 2B Galéria – Ráday u. 47.

Utó-Bloomsday a Ráday utcában

17.00-17.30 - Utcazene: A Madách zenekar a 20-as évek swing és jazz zenéjével csalogatja az érdeklődőket a 2B Galéria előtt.

17.30-17.45 - Az utó-Bloomsday hivatalos megnyitója a 2B Galériában Kevin Dowling nagykövet úr beszédével kezdődik.

17.45-19.00 - Könyvbemutatók:

- Székely Ákos- Abajkovics Péter: Leopold Bloom Planetoida és

- Takács Ferenc professzor: „ A hős és a kultusz”: James Joyce-esszék (Szerkesztetők: Dr Goldmann Márta, Véry Dalma és Dr Friedrich Judit, bemutatja Dr Ferencz Győző.)

19.00-19.30 - Zenél a Madach zenekar, a Becketts pub Guinness-t csapol

Dedikálnak a magyar Ulysses-fordítók: Dr Gula Marianna és DrSzolláth Dávid.

19.30-20.00 - Kétnyelvű felolvasás Joyce Ulysses című művéből Nagykövet úr és a James Joyce Társaság tolmácsolásában.

Részlet a Finnegans Wake című regény magyar fordításából: elhangzik az eredeti (James Joyce) és három magyar fordítás (Bíró Endre, Márton László és Bozai Ágota).

20.00-20.20 - Joyceról és a műveiről készült filmekről Dr Michael McAteer beszél.

20.20-22.30 - Filmvetítés a Ráday Könyvesboltban:

BBC documentary series: Great Writers: Joyce andUlysses, (Melyvn Bragg)

Parts from Ulysses (1966) (dir. Joseph Strick)

Parts from The Dead. (1987) (dir. John Huston)  

Kiállítóhelyek-kiállítások

2B Galéria, Art

 

Utcazene

Puder, IF, Erlin-Birs, Tártkapu Galéria és a többiek…

Az utca egésze zenei helyszínné válik. A vendéglátó helyek, a teraszok zenekarokat, szólistákat léptetnek fel. Mindenki a maga ízlése, szándéka szerint: Varietas delectat /A sokféleség gyönyörködtet – szól a klasszikus bölcsesség. A zene nem szorul magyarázatra, nincsenek nyelvi korlátjai, és barátja a vendéglátásnak.

 

Kiállítások - kiállítóhelyek

2B Galéria, Galéria 9, Art IX, Erlin Galéria - Ráday u. 47 - 49.

Tárt Kapu Galéria - Knézits-Hőgyes Endre u. sarok