Főkép

 

Ha Ibrahim Maalouf eddigi életét csak címszavakban felsoroljuk, úgy érezhetjük, akár egy regény lapjait is meg lehetne tölteni az eseményekkel. Libanoni művészcsaládban született, ám az ottani polgárháború miatt Párizsba menekültek. Matematikusnak készült, mégis muzsikus lett. Klasszikus zenét tanult és sorra nyerte a trombitaversenyeket, ma az etno-jazz egyik legjobb fúvósaként tartják számon. Nem véletlen, hogy Sting és az Amadou et Mariam duó is közös munkára kérte fel. Új lemezét, a Wind-et május 8-án kiváló amerikai jazzmuzsikusok kíséretében mutatja be a Művészetek Palotájában.

 

Ha valaki az egyik leghíresebb libanoni trombitás fiaként születik, azt gondolhatjuk, hogy egyenes út vezet ahhoz, hogy ő is zenésszé váljon. Ibrahim Maalouf azonban kicsit szövevényesen jutott el a döntésig, ő bizony zenész lesz. Bár már hét éves korában klasszikus trombitaleckéket vett édesapjától, tizenhét éves koráig a számok és a matematika fontosabb szerepet töltött be életében. Maurice André – az egyik legkiemelkedőbb francia trombitás - hatása, és biztatása kellett ahhoz, hogy végleg a muzsika mellett tegye le a voksát. És innen nem volt megállás. Klasszikus tanulmányokat folytatott a legjobb párizsi konzervatóriumokban, amerikai stúdiumokon vett részt, s közben sorra nyerte a legjelentősebb trombitaversenyeket - 2002-ben például a pilisvörösvári nemzetközi megmérettetésről hozta el a fődíjat.

 

Aztán újabb fordulat következik: a könnyű- és a világzene kiválóságai közül egyre többen kérték fel közös munkára, és közben saját hangjára is rátalált. Bár a jazzisták közé szokták sorolni, saját magát nem tekinti jazz-zenésznek. Sokkal inkább a zenei crossover mellé teszi le a voksát, ahol a jazz és az arab népi hangzások mellett a rock, a hiphop, a balkáni, az ázsiai, a latin és az indiai dallamok keverednek. Ez jellemző legújabb, Wind című lemezére is, amit egy európai turné keretében mutat be, olyan fantasztikus zenészekkel, mint Mark Turner, szaxofonos és Clarence Penn, dobos. A koncerteken a családi hagyományokat is tovább viszi, hiszen édesapja találmányán, egy különleges – az arab zenére jellemző negyedhangokat is megszólaltatni képes – trombitán játszik. Egy zenei világ, ami úgy sodor akár a szél és egy fiatal trombitás, akinek művészetében egyesül az arab és a nyugati zene - május 8-án a Fesztivál Színházban.

 

Művészetek Palotája

2013. május 8. 19:30 - 22:00

Fesztivál Színház

Ibrahim Maalouf - trombita

Közreműködik: Frank Woeste - zongora, Ira Coleman - bőgő, Mark Turner - szaxofon, Clarence Penn - dob

 

Forrás: Müpa