Főkép

Az előzmény, a Vérbe öltözött Anna határozottan pozitív olvasási élményt, kellemes kikapcsolódást nyújtott számomra. A történet – annak ellenére, hogy fiataloknak szóló regényről, azaz divatosabb nevén young adoult könyvről van szó – különleges, kellően borzongató, cselekményes és megrázó is volt és nem nélkülözte a folytatás lehetőségét sem. Örülök, hogy az első után nem sokkal a második kötet is megjelent magyarul.
 
Egy alap szellemes történet ott ér véget, hogy a szellem oda kerül, ahová egyébként tartozik. De mi történik akkor, ha a szellemvadász fiú beleszeret az egyébként gyilkos, dühöngő és rendkívül erős lénybe? Ha az alapjában véve kegyetlen és kíméletlen szellem feláldozza önmagát, hogy megmentse azt, aki eredetileg el akarta pusztítani? Milyen az, amikor a szerelmed szó szerint képes a pokolra is alászállni csak azért, hogy megmentsen? A válaszok talán ebben az akár a fiatalok, akár a fiatalos lelkületű felnőttek számára egyaránt élvezetes könyvben rejtőznek.
 
Anna Korlova magával rántotta a Pokolba a Cas elpusztítására törekvő obije szellemet, ezzel megmentve a fiút a biztos haláltól. Az ifjú vadász szerelme elvesztése miatt érzett fájdalma az eltelt hónapok alatt semmit sem enyhült, mindössze annyi változott, hogy a kísértetvadászatokat nem egyedül, hanem a barátaival együtt hajtja végre. Az egyik ilyen alkalommal Cas tétovázása majdnem tragédiába torkollik, ráadásul Anna egyre többször jelenik meg előtte, illetve minden éjszaka rémálmok kínozzák, melyeknek középpontjában Anna szenvedése áll. Csoda hát, ha elhatározza, megmenti szerelmét? Nem hiszem. Mint ahogy az sem meglepő, hogy nagyjából senki nem ért egyet az ötlettel.
 
Annak ellenére, hogy Cas és a lány között nem lehet a hagyományos értelemben vett kapcsolatról beszélni, az érzelmeik igenis valósak, egyszerre biztosítanak hihető hátteret és okot a könyv cselekményéhez. A szerző merészen ötvözi a stílusokat, felvonultatja a misztikus tanok összes ágát, szerepeltet egy ősi rendet, egy hatalommal bíró tárgyat és megbolygatja a holtak világát az élőkétől elválasztó fátylat – így lesz egyszerre gótikus hangulatú, kísértetekkel teli rémtörténet, élvezetes kaland és hátborzongató romantikus sztori ugyanabból a történetből.
 
Elég lassan indult be a könyv, és amikor már éppen kezdtem elveszíteni az írónőbe vetett hitemet és elkönyvelni, hogy ez a kötet nem ér az első rész nyomába, amikor végre nekilódultak a történések. Mivel az egyik főszereplő az élők világában tengődik, a másik pedig a túlvilágon szenved, érthető, hogy egy olyan tárgy kerül az események középpontjába, amelyhez mindketten kötődnek, ez pedig nem más, mint az athamé, a fegyver, amelyről kiderül, hogy lényegesen több annál, mint amit gondoltunk róla, múltja ugyanis egy ősi rendhez köti, amelynek székhelyére Angliában akadnak rá a fiatalok. A történet innentől kezdve válik igazán hangulatossá, érdekessé. A cím alapján ugyan másra számítottam, de így is egy hihetetlen kalandban volt részem. Ifjúsági regényhez illően az érzelmek megnyilvánulása nem lépi túl kategóriájának határait, viszont nincs hiány a komor, misztikus, helyenként sötét és bizony félelmetes hangulatból, a vér és a kegyetlenség leírásaiból. A halál ebben a történetben is visszatérő és jól ismert vendég, „aki” soha nem távolodik el messzire. A pokoli utazás előkészítése és az útleírás fantasztikus, nem ereszti el az olvasót, a végkifejlet pedig teljes mértékben kárpótolt a kezdeti lassúságért.
 
Az események ismeretében felmerül a kérdés, vajon van-e lehetőség a folytatásra? Szerintem van, hiszen például az athamé felfedte titkainak egy részét, de hiszem, hogy ez még nem minden, és ugyanez mondható el a titokzatos rendről és a céljairól is, ráadásul új szereplők is beléptek a történetbe, amely – valljuk be – régen túlnőtt az egyszerű szellemvadászat szintjén. A szerző mesterien bánik a szavakkal és az érzelmekkel, alkotása színvonalas, egyedi, ami egyértelműen kiemelkedik a young adoult könyvek tengeréből. Szívesen olvastam ezt a történetet ifjúsági könyvként is, mert nagyon jó, de beleborzongok, ha arra gondolok, mire lett volna képes ugyanez a sztori felnőtt kategóriában.

Részlet a regényből