Főkép

Újabb előadó, akihez korábban nem volt szerencsém. Ez persze nem jelent semmit, hiszen Amerikában rengeteg zenész él, és közülük biztosan sokan rendelkeznek lemezzel, azonban jóval kevesebben dicsekedhetnek azzal, hogy első lemezükre az emberek dobták össze a pénzt. Márpedig Nataly Dawn esetében pontosan erről van szó: pénzhiány miatt a Kickstarter oldalon tettek közé felhívását, miszerint húszezer dollárra lenne szükség szólólemezének megjelentetéséhez. Szerintem ő is meglepődött, amikor nem egészen két hónap alatt a kívánt összeg ötszöröse gyűlt össze – ez azért nem semmi teljesítmény. Ez még akkor is igaz, ha hozzáteszem, Dawn kisasszony korábban már nevet szerzett magának a Pomplamoose nevű indie duóban (ez a számuk talán ismerős lehet), és ahogy olvasgatom a neten, korábban is voltak egyéb zenei kalandozásai, de szóló lemezig nem jutott el. Bár ezt kiegészítem azzal, hogy egy Her Earlier Stuff névre hallgató számgyűjteménye volt már korábban, de az csak letöltős verzióban létezett. Természetesen nem ez a lényeg, hanem az, hogy a pénzgyűjtés sikerének köszönhetően felfigyeltek rá a Nonesuch lemezkiadónál, és végül az ő gondozásukban jelent meg 2013 februárjában a How I Knew Her című album.
 
Engem igazából ez a videó vett le a lábamról, ennek köszönhetően döntöttem úgy, hogy megismerkedem az énekesnővel.
 

A zenészek megfontolt tempót diktálnak, de a basszus ennek ellenére ott rezeg a hallgató gyomrában, s mindezt kiegészíti Nataly Dawn hangja, amivel biztosan nem lép fel egyetlen operában sem, de tökéletesen illik a zenéhez. Úgy énekel, mintha szöveget mondana, ami nyilvánvalóan nem igaz, mert énekel, csak a hatás olyan. Egyébként ha egyetlen szóval szeretném jellemezni a hangját, akkor biztosan a lélektelit mondanám, igaz, nem olyan értelemben, mint ahogyan mondjuk Cassandra Wilsonnál használom, de végig érződik rajta az azonosulás, hogy ezek a hangok és persze a szöveg belülről, a lelkéből jön, és nem utolsó sorban nagyon személyes indíttatású az egész.
 
A szövegek hol ilyen történetmondós stílusúak, hol pedig mintha levelet olvasnánk, az albumzáró „I Just Wanted You to Get Old”, amelyben Dawn bocsánatot kér a szüleitől, például egyértelműen ez utóbbi csoportba tartozik. Egyébként ez a szám tényleg megfogalmaz valamit, ami rendszerint utólag jut az ember eszébe:
„And I`m sorry that I never get around
To picking up the phone or staying home
I swear to God that I must be the worst person I`ve found
Tell me would it be too late to appreciate you”
 

Zeneileg egyébként kellőképpen változatos a lemez, rock, folk (ezt érzem ki legjobban) és indie békésen megfér egymás mellett, ami közös bennük, hogy alapvetően egyszerű felépítésűek a számok, de az egész mégis olyan elegánsnak tűnik. Ráadásul a hangszerekkel sem spóroltak, mind a vonósok, mind a bendzsó, mind a többi instrumentum beilleszkedik a képbe, ez így kerek, ahogy van.
 
Nataly Dawn egyébként arra is jó példa, hogyan használjuk fel a közösségi oldalakat karrierünk érdekében. Ott van teszem azt a youtube oldala, ahol semmi mást nem csinál, mint rendszeresen tesz fel új felvételeket. Amelyekhez nem kell nagy költségvetés, mindenféle effekt – igaz, ehhez a zenéhez ez nem illene –, de arányos hangzással, HD minőségben ad rendszeresen (és ez a lényeg) hallgatnivalót annak a több mint százezer kíváncsinak, akik feliratkoztak a csatornájára.
 
Úgy gondolom ez egy remek szólóalbum, most már csak az a kérdés, vajon mennyire tetszik mindez a hallgatóknak. Remélem legalább annyira, mint nekem, és Nataly Dawn rendszeresen szakít majd időt arra, hogy Pomplamoose lemezek mellett újabb hallgatnivalóval lepjen meg bennünket. S természetesen mindezt a Kickstarter segítsége nélkül.
 

Előadó:
Nataly Dawn – ének, akusztikus gitár, zongora
 
Közreműködők:
Ryan Lerman
Jack Conte
Matt Chamberlain
David Piltch
Anton Patzner
Lewis Patzner
Louis Cole
Anthony Blea
Yuri Kye
Jacob Hansen-Joseph
Brady Anderson
Larry Goldings
Joe Cohen
Melecio Magdaluyo
Mike Olmos
Jeff Cressman
 
A lemezen elhangzó számok listája:
1. Araceli
2. Leslie
3. How I Knew Her
4. Back to the Barracks
5. Long Running Joke
6. Counting Down
7. Caroline
8. Please Don`t Scream
9. Still a Believer
10. Even Steven
11. Why Did You Marry
12. I Just Wanted You to Get Old
 
Diszkográfia:
Her Earlier Stuff (2009)
How I Knew Her (2013)