Főkép

Carlos Ontena az egyik reggel furcsán megváltozott világra ébred: műanyag bábuk, műétel és műital veszi körül a filmforgatáshoz használt díszletekből álló városban. Miközben próbálja feldolgozni és megérteni mi történt, egyre-másra keveredik egyik szürreálisabb kalandból a másikba. Válaszokat keres és barátnőjét próbálja megtalálni a művilágban, miközben akaratán kívül válik sorozat(bábu)gyilkossá és köztörvényes bűnözővé. Lassan ráébred, hogy egy hatalmas filmforgatás helyszínévé vált a világa és az élete egy egyszerű statiszta szerepe. Bár keres és talál is kitörési pontokat, a Forgatókönyv szerint nem léphetne ki szerepéből, Carlos mégis megpróbálkozik vele. A város meghatározott helyein talál hús-vér embereket és a „normális” élet kellékeit, azonban bárhogy is próbálkozik, nem tud kitörni a rá osztott szerepből. Kóborlása során találkozik Fakó Jackkel, akire messiásként tekint a bábuk és az emberek egy része. Jack csodákat tesz, rébuszokban beszél, azt állítva, hogy ő a Rendező és közeledik az Utolsó Vágás napja, ami nem mindenki számára lesz örvendetes.

A könyv nagy részében Carlos különös, néhol irracionális kalandjainak lehetünk szemtanúi. Bár öntudatánál van, és úgy tűnik, ő dönt a cselekedeteiről, mégis olyan dolgokat tesz, amiket saját magának sem tud megmagyarázni. Ahogyan a főhős, úgy az olvasó is egyre kíváncsibbá válik, hogy mi is történik voltaképpen, és főleg miért. A válaszok persze a Forgatókönyvben vannak – amit nem ismerünk –, így maradnak számunkra Carlos – néhol a paranoiát súroló – gondolatfutamai és Jack nehezen értelmezhető válaszai. Aztán hirtelen megvilágosodunk, helyükre kerülnek a dolgok és kezdünk tisztába lenni azzal, mi is fog történni az Utolsó Vágás napján. Ez nem igazán töltött el megelégedettséggel, bár gyanítom, nem is ez volt szándéka a szerzőnek, sokkal inkább az, hogy ráébresszen bennünket saját magunk és világunk hasonlóságaira Carlos-szal és az ő világával. Érdemes elgondolkodnunk azon, hogy vajon mi mennyire vagyunk egyszerű bábuk, statiszták vagy (fő)szereplők, illetve mennyire tudunk kitörni, változni és változtatni. És vajon ha tudunk, akarunk is ilyesmit?

Aki egy kis fejtörésre, netán gondolatébresztő olvasmányra vágyik, hogy ezáltal elmélyedjen egy kicsit a saját életében/világában, annak kihagyhatatlan olvasmány Adam Wiśniewski-Snerg könyve.

Részlet a regényből