FőképHADIK KÁVÉHÁZ PROGRAMOK:

Kiállítás:
Március 6.  18:00
Kisteleki Dóra Illusztrációk és a Hónap Művészkönyve- Kiss Ilona Kávéházi betűzgető című kiállításának a megnyitója


Köszöntőt mond: Kaposi Dorka művészettörténész, Hadik Ház művészeti vezető-helyettes
A kiállítást megnyitja: Kozák Csaba művészeti író
Verset mond: Kisteleki Zoltán előadóművész

Kisteleki Dóra grafikus és illusztrátor. A Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában könyvműves szakon végzett, majd tanulmányait a Kaposvári Egyetem Művészeti Karán, képgrafika szakon folytatta Diplomáját 2011-ben szerezte meg. Művészetére Weöres Sándor és Juhász Ferenc költészete és képi világa hatott inspirálóan. Diplomamunkáját Juhász Ferenc költeményeinek illusztrálásával alkotta meg. Műveit aquarellel, színes tussal és tollal készíti, néha akrilt is használ. Újabb alkotásaiban a ragasztás technikáját alkalmazza (fényképet, újságot vagy régi munkák részleteit), ezáltal is a teljességre törekszik. A legérzékenyebb kifejezőeszközének a vonalat tartja, főleg a cérnavékony vonalakat szereti. Jelenleg magánúton, könyvekből, kortárs művészektől igyekszik fejleszteni saját magát.
A Hadik Kávéházban Kisteleki Dóra Juhász Ferenc Pegazus istállói című kötetéhez készült illusztrációi és Újnyugat Irodalmi Kör újsághoz készült alkotásai tekinthetők meg.
Kiss Ilona Munkácsy-díjas grafikusművész. Budapesten született 1955-ben. Diplomáját 1979-ben szerezte meg a Magyar Iparművészeti Főiskola (mai nevén Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Typo-Grafikai Tanszékének Könyvművészeti Szakán. A főiskola befejezése után szabadfoglalkozású grafikusként kezdett dolgozni. A könyvművészeti munkáktól szinte egyenes út vezetett számára a művészkönyvekig, majd ezt követően a drótos képekig, melyek a 90-es évektől máig leginkább jellemzik tevékenységét. Művészkönyveit több hazai és külföldi kiállításon bemutatták, a szakma szinte valamennyi ágában alkotott. Alkotásai több hazai és külföldi közgyűjteménybe bekerültek. Alkotásmódját egyszerre jellemzi a könyvművészet klasszikus technikáinak tisztelete és a természetes anyagok, kézműves technikák iránti vonzódása, ugyanakkor az iparilag előállított anyagok bátor alkalmazása is megjelenik munkáiban. Művészetének elismeréseképpen 2008-ban Munkácsy-díjjal jutalmazták.
A Hadik Kávéház földszintjen található vitrinben tekinthető meg a Hónap Művészkönyve sorozat, amelyet a Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségének támogatásával és a Magyar Művészkönyv-alkotók Társaságával együttműködésben jött létre. Minden hónapban más és más művészkönyv-alkotónak kínálkozik lehetősége, hogy munkáit bemutassa.
A kiállítások megtekinthető 2013. március 6. – május 6. között.

Irodalom:
Március 28.  19:00
Az ötödik negyed – Beszélgetés és élő zene a Foglalt Páholyban, mely a Kortárs folyóirat és a Hadik Kávéház közös sorozata


Vendég: Légrády Péter (country, bluegrass, blues)
Házigazda: Bornemissza Ádám

A zene képes mélyen megérinteni az emberi lelket, elemel a föld felszínéről pillanatokra, órákra vagy akár egy egész életre is. De hogyan működik ez a zenészeknél? Vajon másképpen látják a zenét, annak az emberi szellemre és lélekre gyakorolt hatását annak okán, hogy ők a színpadok túlsó oldalán állnak? Képesek-e a zenei szaktudást félretéve, ártatlanként hallgatni és érezni a muzsikát? Miként hat vissza a zene bűvölete annak megteremtőjére? A zenész zenét szerez, vagy netán a zene szerzi meg magának a zenészt? A Kortárs folyóirat és a Hadik Kávéház közös sorozatában e témákról beszélget a magyar dzsessz és blues világhírű személyiségeivel Bornemissza Ádám, miközben a hangszerek is előkerülnek, hogy az élő zene testközelből érinthesse meg a közönséget.
Légrády Péter (1967) bendzsós, gitáros, a magyar country- és bluegrassmuzsika megkerülhetetlen alakja. A 100 Folk Celsius tagjaként bejárta Európát, és az Egyesült Államokban is muzsikált. A /fingerpicking/ gitártechnika legkiválóbb hazai képviselője. Gitártanárként számos tehetség útját egyengette.

Zene:
Március 8. 19:00
Pápai Zsanett (ének) – Horváth ”Tojás” Gábor (zongora) Duo – Nőnapon a Mindenütt Nő programsorozat részeként


Horváth ”Tojás” Gábor 2009-ben diplomázott a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz – zongora szakán, többek között Binder Károly és Kaltenecker Zsolt tanítványaként. Rengeteg itthoni és külföldi jazz fesztiválon bizonyított mind szakmai, mind közönségsikerek terén. Gábor tehetségét a világhírű amerikai jazz zongorista, Joey Calderazzo (Michael Brecker Band, Branford Marsalis Quartet zongoristája) is elismerte, akivel több közös produkcióban is részt vett.
Pápai Zsanett énekesnő többek között fellépett már a párizsi Music Hallban, ahogy hallhattuk a Mediawave-en Rene Trossman zenekarával vagy a Moveast fesztiválon Joe Fonda blues projektjében is. Erőteljes, expresszív és személyes kifejezésmódját keretezi Tojás invenciózus, szuggesztív zongorajátéka. A hagyományos standardek előadásába gyakran szövik bele gazdag formanyelvük fúziós, post-bop, neoromantikus és avantgárd kifejezéseit, de oly módon, hogy az érzelmi kifejezőerő kapja mindvégig a legnagyobb hangsúlyt. Így a megszólalások mindig közvetlenek és stílusokon átívelő személyes erővel hatnak. Repertoárjukban egységes hangulatívben férnek meg egymás mellett a jazz standardek és olyan pop énekesek dalai, mint Amy Winehouse, Madonna, Sting, Leonard Cohen és Gwen Stefani.

SZATYOR BÁR ÉS GALÉRIA PROGRAMJAI:

Kiállítás:
A Szatyor Galéria és Szatyor Plazma közös kiállítása: Böhm Aranka - Reflexiók
Kiállítók: Almásy Ottília, Czank Ninetta, Farkas Kata, Rabóczky Judit Rita, Simon Zsuzsanna, Verebics Katalin és Fillér Máté


A Hadik Kávéházat Karinthy Frigyes feleségének, Böhm Arankának az asztaltársasága tette közismertté az 1920-30-as években. Ennek a kávéháznak a pincéjében működött a Szatyor Bár, ahol szintén gyakori vendég volt Böhm Aranka, aki a maga korában nem csupán egyszerű hírességnek, hanem mai fogalmaink szerint celebnek és bulvárhősnek is számított. Ennek ellenére mára keveset tudunk kalandos életéről, férfiakhoz fűződő viszonyairól, tragikus haláláról. Böhm Aranka életútjának felidézését megnehezíti, hogy kevés olyan hivatalos dokumentum maradt fenn élettörténetével kapcsolatban, amely hiteles képet nyújtana arról, hogy ki is volt ő valójában.
A Szatyor Galéria által felkért kortárs fiatal képzőművészek egy kiállítás erejéig szubjektíven interpretálják Böhm Aranka személyét. A tematikus kiállítás célja, hogy képzőművészeti reflexiók szülessenek az egyik legjelentősebb írónk feleségéről és beépüljön saját kulturális emlékezetünkbe.

Kurátor: Kaposi Dorka művészettörténész
A kiállítást megnyitja: Lázár Eszter művészettörténész
Megnyitó: 2013. március 13. 19.00
A kiállítás és a videók megtekinthetők: 2013. március 13. – május 12. között.

Zene:
Március 27. 19:00- 21:00
THIRD PLAIN koncert Third Plain koncert a Szatyor Bárban januártól minden hónap utolsó szerdáján!


A Third Plain zenekar 2011-ben alakult, tagjai Szécsi Lőrinc (gitár), Urbán Marcell (dob), Miskolczi Márk (bőgő). Az akusztikus trió játékában fontos szerepet játszik a spontaneitás, ennek fényében állítják össze műsorukat, melyben a mainstreamtől a hard bop-ig válogatnak a jazz standardek közül.

Forrás és további információk:
www.hadikkavehaz.com
www.szatyorbar.com