Főkép

Állítólag az emberek nem szeretnek novellákat olvasni, és ezt igazolhatom is egy olyan ismerőssel, aki állítása szerint évtizedek óta nem olvasott jó novellát, ezért nem érdeklik a novelláskötetek. Szerencsére én nem vagyok „az emberek”, és rendszeresen biztatok mindenkit magam körül, hogy ne legyen előítéletes olyasmivel szemben, amit gyakorlatilag nem is ismer. Merthogy a novellákat másként érdemes megítélni, mint a regényeket. A jóval tömörebb forma az, ami elriasztja az emberek többségét, de valójában ez mondvacsinált ok. Az egész probléma lényege az, hogy ha szívesen belemerültél a novella hangulatába, könnyen sajnálni kezded, hogy a szöveg és a hangulat egyformán túl hirtelen ért véget. Ha ezen túl tudsz lépni és kedveled a sci-fi műfajt, akkor Az oligarcha vérvonala jó választás.

Jó tudni, hogy a kötet világa, a Mysterious Universe (MU) nem éppen mai gyerek. Jól bejáratott, sokak által ismert és kedvelt világról van szó, amelyben immáron rendszeresnek tekinthető az antológiák megjelenése. Éppen ezért egy MU-novelláskötet egyáltalán nem próbálja meg bevezetni az olvasót a világába, inkább tömör, esszenciális kivonatot nyújt ebből a környezetből, amely mára már annyira összetetté vált, hogy korszakokra és főszereplőkre bontva, kisebb adagokban is szedhető.

Ez a MU egyik legnagyobb erénye: ha az egész nem is tetszik, megkedvelhetsz egy-egy szerzőt vagy főhőst, esetleg egy-két korszakot a világképen belül, és a húsz körüli MU-kötetből csak a kedvenceidet szerzed be sorozatként. Az antológia pedig abban segít, hogy a régebbi és újabb hősöket és szerzőket egymás mellett lásd, akaratlanul is összehasonlítsd, esetleg hagyd, hogy kiegészítsék egymást. Persze ha nem ismered a Mysterious Universe világát, akkor az egyes korszakokról is kapsz némi képet.

Fontos, hogy egymást kiegészítő elemekként tekintsünk a MU világán játszódó történetekre. Ez a világkép ezer évet ölel fel, és tekintve a technika rohamos, mi több, esetenként ugrásszerű fejlődését, gyakorlatilag kimeríthetetlen. Minden szerző egyre újabb és újabb ötletekkel járul hozzá az összképhez, történeteikkel kibővítik az egyes korszakokat, stílusukkal színesítik az olvasásélményt.

Mindezek miatt egy MU-antológia nem csupán összegzi a világképet, de emellett vérátömlesztésként frissíti azt fel. Kiváló terep az új szerzők bemutatkozásához, és Az oligarcha vérvonala maradéktalanul teljesíti ezt a feladatát. A Mysterious Universe régi-új rajongóinak mindenképpen érdemes lesz követnie például Patrick J. Morrison, Mickey Long, Eva Fulrice és Dwayne Hudson munkásságát, de természetesen a többiekre is figyeljünk oda, mert okozhatnak nagy meglepetéseket a jövőben.

Tartalom:
Alex Glover: Eva gyermekei
P. J. Morrison – M. Long: A nemzet virtusa
Patrick J. Morrison: Az oligarcha vérvonala
Eva Fulrice: Doktor Faustus hagyatéka
Andrew Fiddler: P-modell
Dwayne Hudson: Igazság, amely álarcot hord
Mickey Long: Robbanás Vlagyivosztok felett
Anthony Sheenard: Hogyan piszkáljunk bele gátlástalanul a múltba avagy miért rángattam meg Lao-ce szakállát