Főkép

A Magyar Tolkien Társaság az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2013-ban is nagyszabású, egész napos programmal ünnepli Tolkien professzor születésnapját. A mostani ünnepségnek különös jelentőséget kölcsönöz, hogy az kapcsolódik „A hobbit” című műből készülő filmtrilógia első részének bemutatójához. Most egyszerre lehet megnézni az életműhöz kapcsolódó legújabb filmadaptációt, és elmerülni a Középfölde világát felidéző gazdag programokban.
 
A Tolkien Nap befejezéseként kerül sor a hagyományos köszöntésre, amikor is a Magyar Tolkien Társaság tagjai, szimpatizánsai és a tolkieni Középfölde világának valamennyi tisztelője egy, a kedvenc gondűző italukkal telitöltött pohárral tiszteleghetnek a professzor emléke előtt.

Program:
Előadások a filmhez kapcsolódó témákról (forgatás, jelmez, díszlet, trükkök stb.), esetleg filmes alkotók szerepeltetésével

Ismeretterjesztő előadások a tolkieni mitológia részleteiről és hátteréről

Akadémiai szintű, irodalmi/tudományos előadások, elemzések, kerekasztal beszélgetések

Filmvetítések (különleges rajongói filmek)

Gyermek és családi programok (játékok, kézműves foglalkozások, mesemondás, vetélkedők – külön kiemelt módon azoknak a gyerekeknek, akik a korhatár miatt nem ülhetnek be a vetítésre)

Kiállítás fegyverekből, kellékekből, jelmezekből

Jelmezesek felvonulása, „hagyományőrző”, hangulatfokozó műsorok, bemutatók

Művészeti est a tolkieni mitológiához kötődő színpadi produkciókkal (dráma, tánc, ének)

A szombati Tolkien-nap programjához csatlakozik az Európa Könyvkiadó két, decemberben megjelent, Tolkien munkásságához kapcsolódó kötetének bemutatója.

16 órától a Radványi teremben kerül sor a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről, illetve A Hobbit művészete című könyveink közös bemutatójára.
Füzessy Tamás a Befejezetlen regék Númenorról és Középföldéről bemutatása során a Tolkien-kötetek magyar fordításairól és a tolkieni terminológia egyeztetésének nehéz munkájáról is fog mesélni.
Bonácz Ágnes pedig a Tolkien saját rajzait bemutató A Hobbit művészete könyvbemutatóján a tolkieni világ vizualitásáról, ennek interpretációiról beszél majd.

Időpont: 2013. január 5.
Helyszín: Budapest, Corvin Mozi

Forrás és részletek: www.tolkien.hu